Marko Klaudije Tacit

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Car Tacit prikazan na novcu. Revers proslavlja njegovu pobedu nad Alanima (VICTORIA GOTTHI).

Marko Klaudije Tacit, (rođen oko 200. godine - umro 276. godine) rimski car od 25 septembra, 275. godine do aprila 276. bio je poreklom iz jednog grada iz Umbrije, pokrajne u Italiji.

Tokom svog dugačkog života, obavljao je više dužnosti. Bio je između ostalog, konzul 273. godine. Bio je veoma uvažavan čovek i pripadnik senatorskog staleža.

Šest meseci nakon ubistva Aurelijana, Senat je izabrao Tacita da ga nasledi, što je vojska rado prihvatila. Tokom kratke vladavine, Tacit je započeo neke reforme, pokušavajući da povrati vlast senata. Njegova vlast, posle niza vojničkih careva, pružala je nadu da će se u Rimu uspostaviti jedna prava dinastija; tako je Tacit svog brata Florijana postavio za pretorskog prefekta.

Odmah nakon stupanja na presto, Tacit je krenuo na rajnsku granicu da bi zaustavio prodor Germana. Istovremeno, Goti su na severnim obalama Crnog mora, prodrli preko Kavkaza u Malu Aziju. Tacit je poslao svog brata Florijana protiv Germana, a sam se okrenuo protiv Gota. Obojica su bila uspešna u ratu.

Iznenada, posle pobede nad Gotima, Tacit je umro. Sačuvane su dva opisa njegove smrti: po jednoj Tacit je bio ubijen, a po drugoj, stradao je od bolesti. Nasledio ga je njegov brat Florijan.

Tacit je bio čovek ogromnog bogtatstva. Svu svoju imovinu je ostavio državi. Bio je prilično obrazovan i ponosno je tvrdio da vuče poreklo od velikog istoričara Tacita. Car je naredio da se delo njegovog pretka prepisuje i da bude dostupno u javnim bibliotekama.

Prethodnik:
Aurelijan
spisak rimskih careva Nasljednik:
Florijan