Lazar Stefanović

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
LAZA STEFANOVIĆ
No portrait gray test-sr.svg
Datum rođenja 1885.
Mesto rođenja Vreoci
Flag of Srbija Kraljevina Srbija
Datum smrti 7. april 1950. (65 god.)
Mesto smrti Beograd, NR Srbija

Flag of Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija FNR Jugoslavija
Član KPJ od 1919.
Odlikovanja
Orden zasluga za narod sa zlatnim vencem

Lazar Stefanović Laza (Vreoci , 1885Beograd, 7. april 1950), drvodeljski radnik i društveno-politički radnik FNR Jugoslavije i NR Srbije.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Lazar Stefanović rođen je 1885. godine u Vreocima. Po zanimanju je bio drvodeljski radnik. Bio je istaknuti rukovodilac drvodeljskih radnika Srbije od 1906. do 1914. godine. Od 1903. godine je član Srpske socijaldemokratske stranke, a 1914. godine je izabran za člana Glavne partijske uprave SSDS-a.

Član Komunističke partije Jugoslavije bio je od njenog osnivanja, a na Vukovarskom kongresu u junu 1920. godine, izabran je u njen Centralni izvršni odbor. Na izborima za Ustavotvornu skupštinu izabran je za narodnog poslanika na komunističkoj izbornoj listi. Kao takav je uhapšen u avgustu 1921. godine i osuđen na dve godine zatvora. Po izlasku iz zatvora u jesen 1923. godine, ponovo se uključuje u partijski rad. U februaru 1924. godine izabran je u Centralni odbor Nezavisne radničke partije Jugoslavije (NRPJ), a iste godine i u Izvršni odbor Centralnog radničkog sindikalnog odbora Nezavisnih sindikata. Bio je delegat na Petom kongresu Kominterne 1924. godine u Moskvi. Na Četvrtom kongresu KPJ u novembru 1928. godine izabran je za člana Centralnog komiteta KPJ.

1929. godine emigrirao je u Sovjetski Savez, gde je bio član Svesavezne komunističke partije (boljševika) i sekretar Međunarodnog komiteta drvodeljskih radnika do 1936. godine. U Jugoslaviju se vratio 1944. godine. Bio je jedan od osnivača Jedinstvenih sindikata radnika i nameštenika Jugoslavije i njegov potpredsednik sve do smrti. Od 1949. godine bio je član Centralnog komiteta Komunističke partije Srbije.

Umro je 7. aprila 1950. godine u Beogradu i sahranjen je u Aleji narodnih heroja na Novom groblju.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]