Kingman (greben)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Greben Kingman
Greben Kingman—NASA NLT Landsat 7 (Visible Color) snimljen iz satelita

Greben Kingman je tropski koraljni greben površine jednog kvadratnog kilometra smješten u Sjevernom Pacifiku, otprilike na pola puta između Havajskog otočja i Američke Samoe na 6°24′N, 162°24′W. To je najsjeverniji od svih Sjevernih linijskih otoka te neinkorporirana teritorija Sjedinjenih država kojom se upravlja američka ratna mornarica iz Washingtona. Greben je zatvoren za javnost.

Otkrio ga je godine 1789. kapetan Edmund Fanning na brodu Betsey. Kapetan W.E. Kingman opisao ga je godine 1853. Formalno je anektiran od strane SAD 10.5. 1922.

Kingman se nalazi oko 920 nautičkih milja južno od Honolulua.

S vremena na vrijeme, njegova obala ima dužinu od oko tri kilometra, ali najviša točka na grebenu je oko jedan metar nadmorske visine te većinu vremena pokrivena valovima, što Greben Kingman čini pomorskom opasnošću. Nema nikakvih prirodnih resursa, nenastanjen je, te na njemu nema nikakve ekonomske aktivnosti. Greben djelomično zatvara veliku unutrašnju lagunu koja je 1937. i 1938. bila korištena kao usputna stanica između Havaja i Američke Samoe od strane hidroaviona Pan American Airwaysa. Godine 1937. Pan Am je imao planove da na Kingmanu usidri brod North Wind kao ploveći tanker te greben koristi kao usputnu stanicu svojih hidroaviona na putu za Novi Zeland, ali je zamisao napuštena zbog prevelikih troškova održavanja tankera. Također se izrazila zabrinutost da ne bi bilo mogućnosti za ugodan prekonoćni smještaj u slučaju mehaničkog kvara. Zbog svega toga Pan Am se premjestio na Canton Island 18.5. 1939. i otvorio liniju za Novi Zeland 12.7. 1940.