Jarvis (otok)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Otok Jarvis)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karta Jarvisa

Otok Jarvis je nenastanjen otok površine 4,5 km² koji se nalazi na 0°22′S, 160°03′W u Južnom Pacifiku, na oko pola puta između Havaja i Cookovih otoka. To je neinkorporirana teritorija Sjedinjenih Država kojom iz Washingtona upravlja Služba za ribarstvo i divljač pri Sekretarijat unutrašnjih poslova u okviru sistema Nacionalnih prirodnih rezervata.

Otok je 21.8. 1821. otkrila posada britanskog broda Eliza Francis te ga nazvala po svom zapovjedniku, kapetanu Brownu. Nenastanjeni otok bio je anektiran od strane SAD godine 1858, ali i napušten 1879. nakon što su odnešene tone guanoa. Velika Britanija je anektirala otok godine 1889., ali nikada nije provela dalju eksploataciju. Naslage guana su eksploatirane do kasnih 1800-ih. SAD su okupirale i ponovno anektirale otok godine 1935.

Tada je stvoren Millersville, naselje na zapadnoj strani otoka koje je povremeno korišteno kao meteorološka stanica od 1935. do drugog svjetskog rata, kada je napušteno; ponovno je naseljen godine 1957. tokom Međunarodne geofizičke godine od strane naučnika, ali i napušten 1958.

Javnost na Otok Jarvis može doći tek uz posebnu dozvolu Službe za ribarstvo i divljač koju u pravilu dobijaju tek naučnici i obrazovne ustanove. Otok jednom godišnje posjećuje Služba za ribarstvo i divljač kao i Obalna straža.

Na otoku nema luka ni pristaništa, ali ima vanjskih sidrišta. Postoji jedno područje za pristajanje čamaca na sredini zapadne obale te još jedno na jugozapadnom dijelu otoka. Dnevni svjetionik blizu sredine zapadne obale.

Klima je tropska, s malo padavina, stalnim vjetrom i snažnim sunčanim svjetkom. Teren, koji se od mora izdiže do najviše 7 metara je uglavnom pješčan, a koraljni otok je na rubovima okružen grebenom. Njegova gusta svežanjska trava, povijuše te nisko grmlje uglavnom služe za gniježđenje te kao habitat morskim pticama i ostalom obliku života. Otok nema prirodnih izvora pitke vode.

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]