Kim Cattrall

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kim Cattrall
glumica
Biografske informacije
RođenjeKim Victoria Cattrall
21. 8. 1956. (1956-08-21) (dob: 67)
Widnes, Engleska
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica
Opus
Djelatni period1975–
Znamenite uloge

Kim Victoria Cattrall (Widnes, Engleska, 21.8. 1956.-) je kanadska glumica rodom iz Engleske ovjenčana Zlatnim globusom i nominirana za Emmy. Najpoznatija je po ulozi Samanthe Jones u HBO-ovoj TV-seriji Sex and the City, kao i za glavne uloge u nekoliko filmova iz 1980-ih kao što su Police Academy i Mannequin.

Biografija[uredi | uredi kod]

Djetinjstvo i mladost[uredi | uredi kod]

Kim Cattrall je rođena u Widnesu, malom mjestu u Sjevernom Cheshireu u blizini Liverpoolea. Njezini roditelji su bili domaćica Shane Cattrall i građevinski radnik Dennis Cattrall. Kada je imala godinu dana roditelji su joj emigrirali u Courtenay, grad u Britanskoj Kolumbiji. U Englesku se vratila u dobi od 11 godina. U tom peridou je Kim pohađala „Londonsku Akademiju za muziku i dramsku umjetnost“ (London Academy of Music and Dramatic Art - LAMDA). U Kanadu se vratila u dobi od 16 godina i tamo završila svoje obrazovanje.

Karijera[uredi | uredi kod]

Kim Cattrall je svoju karijeru počela po završetku srednje škole kada se godine 1972. iz Kanade preselila u New York. Tamo se upisala na Američku akademiju dramskih umjetnosti, a neposredno nakon diplome sklopila ugovor s režiserom Ottom Premingerom o angažmanu na pet godina. Njezin filmski debi je bio Rosebud iz 1975. Sljedeće godine su predstavnici filmskog studija Universal otkupili taj ugovor, te je Cattrall tako postala jedna od posljednjih glumaca koji su bili angažirani po sistemu ugovora karakterističnim za klasični period Hollywooda.

Nakon toga je Cattrall uglavnom nastupala na televiziji, pri čemu je njen debi bio u TV-seriji Quincy godine 1977. Dvije godine kasnije Cattrall je angažirana za ulogu dr. Gabrielle White u TV-seriji The Incredible Hulk. Uspjeh na TV-ekranima je doveo do angažmana na velikom ekranu. Godine 1980. je zajedno s Jackom Lemmonom u filmu Tribute koji je režirao Bob Clark. Sljedeće godine je nastupila od kritike hvaljenom kanadskom filmu Ticket to Heaven.

Godine 1982. Clark ju je angažirao za ulogu gospođice Honeywell u svojoj komediji Porky's. Film je postao ogroman hit, a publika je upamtila Cattrall u sceni seksa koja se odvija u muškoj svlačionici. Dvije godine kasnije Cattrall je zabilježila još jedan hit kao partnerica glavnog junaka u komediji Police Academy. Godine 1985. je nastupala u tri filma - Turk 182, City Limits i Hold-Up. Godine 1987. postigla je još jedan veliki uspjeh u romantičnoj komediji Mannequin. Godine 1992. je stekla i naklonost trekkieja svojim nastupom u filmu Star Trek VI: The Undiscovered Country gdje je tumačila lik poručnice Valeris.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Televizijski nastupi[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]