Police Academy (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Policijska akademija
Kino poster
RežijaHugh Wilson
ProducentPaul Maslansky
ScenarioNeil Israel
Pat Proft
Hugh Wilson
UlogeSteve Guttenberg
Michael Winslow
Bubba Smith
George Gaynes
Kim Cattrall
MuzikaRobert Folk
FotografijaMichael D. Margulies
MontažaRobert Brown
Zach Staenberg
StudioThe Ladd Company
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere23. III 1984.
Trajanje96 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet4.500.000$
Policijska akademija na Internet Movie Database

Policijska akademija (engleski Police Academy) američka je filmska komedija iz 1984. koju je režirao Hugh Wilson prema scenariju kojeg je napisao zajedno sa Patom Proftom i Neilom Israelom. Glavne uloge tumače Steve Guttenberg, Michael Winslow, Bubba Smith, George Gaynes i Kim Cattrall. Radnja se odvija oko Careya Mahoneya koji se nevoljko prijavljuje u policijsku akademiju, gdje upoznaje razne čudne tipove te nailazi na neobične uslove u toj ustanovi.

Recenzije kritičara bile su podvojene, ali je Policijska akademija, usprkos malom proračunu i skromnom reklamiranju, ipak neočekivano postala miljenik publike te zaradila 81,2 miliona $, čime je bila šesti najkomercijalniji američki film godine.[1] S vremenom je stekla kutlni status te je u narednih deset godina snimljeno šest nastavaka, koji su dobivali sve jednu lošiju recenziju za drugom. Policijska akademija je u 1990-ima i 2000-ima često emitirana na području bivše Jugoslavije, gotovo svake godine na pojedinim televizijama.

Radnja[uredi | uredi kod]

Nova gradonačelnica odlučuje da ubuduće niti visina, težina, spol, fizička jačina ili obrazovanje više neće biti razlog za odbijanje novih novaka u policijskoj akademiji. To dovodi do toga da se razne budale, nesposobnjakovići i šeprtlje prijave u tu instituciju, među njima i Carey Mahoney, koji se kandidirao samo da bi izbjegao odlazak u zatvor. Međutim, Mahoney s vremenom zavoli ideju da postane policajac, te se sprijatelji sa drugim novacima, među kojima su i div Hightower; fanatik oružja Tackleberry; Larwell Jones, koji može oponašati razne zvukove; mimoza Laverne Hooks i drugi. Također upozna i zgodnu djevojku, Karen.

Najmrži im je neprijatelj poručnik Harris, koji ih do besvijesti trenira i mrcvari kako bi ih natjerao da u što većem broju odustanu. To dovodi da raznih smisalica koje Mahoney smiješta Harrisu radi osvete. Kada Harrisov doušnik Copeland postane pregrub prema Hooks zbog toga jer mu je ona nenamjerno prešla autom preko noge, te ju uvrijedi na rasnoj osnovi, to natjera Hightowera da intervenira te okrene auto u kojem je naglavačke. Zbog toga, Harris izbaci Hightowera iz akademije. Međutim, kada u gradu izbiju nemiri, Mahoney, Hightower i drugi novaci se iskažu kada uspješno pomognu dovesti red i mir, te ujedno spase i život Harrisu. Zbog toga, primaju priznanje te uspješno završavaju akademiju.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Kritike[uredi | uredi kod]

Roger Ebert je filmu dao ocjenu nula od četiri zvijezdice:

"Jednom davno, bio je film zvan Airplane! koji je imao pametnu ideju: zar ne bi bilo zabavno ismijati sve te filmove katastrofe spajanjem klišeja u jedan veličanstveni kaos, ukazivanjem na hodajuće klišeje i posezanjem za najbedastijim štosom u knjizi? Imali su pravo. Bila je to super ideja, i dovela do vrlo smiješnog filma. Ali je nadahnula i razne užasne klonove i oponašatelje, kao što su Young Doctors in Love i Jekyll & Hyde ... Together Again. Sada bez ikakve sumnje stiže najveće dno ovog žanra, najmanje smiješan film od svih. Ovo je zbilja nešto posebno. Tako je loše da bi trebali vući slamke i poslati jednog prijatelja da ga pogleda samo da bi u budućnosti, kada god bi mislili da ste prežvivjeli lošu komediju, on mogao kimnuti glavom i tolerantno se nasmiješiti, i objasniti kako ne znate što je doista loše. ovo je vrsta filma u kojem okupe skupinu likova i počnu postavljati šalu, a onda, upravo kada predvidite što će se dogoditi - ne samo da se ne dogodi, već se ništa ne dogodi - samo prebace na drugi lik! Ako ima išta gore od šale kojoj poanta ne uspije, onda je to film u kojem se nisu niti potrudili posegnuti za poantom."[2]

S druge strane, Christopher Granger je filmu dao četiri od pet zvijezdica:

"Režiser Hugh Wilson je stvorio jedan od najsmiješnijih filmova u posljednjih stotinu godina. Ovaj film je čisti gušt pogledati, a ako ga niste još vidjeli, morate si uzeti vremena da ga pogledate i uživate u njemu."[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Police Academy (1984)”. Box Office Mojo. 
  2. Roger Ebert (1. 10. 1984). „Police Academy”. rogerebert.com. 
  3. Christopher Granger (18.8. 2013). „'Police Academy' Movie Review: Can the city survive”. examiner.com. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]