Star Trek VI: The Undiscovered Country

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Star Trek II: The Wrath of Khan
Originalni filmski poster
RežijaNicholas Meyer
ProducentRalph Winter
Steven-Charles Jaffe
ScenarioNicholas Meyer
Denny Martin Flinn
UlogeWilliam Shatner
Leonard Nimoy
DeForest Kelley
James Doohan
George Takei
Walter Koenig
Nichelle Nichols
Kim Cattrall
MuzikaCliff Eidelman
FotografijaHiro Narita
MontažaRonald Roose
William Hoy
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere6. XII 1991.
Trajanje110 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet27.000.000 $[1]
Star Trek II: The Wrath of Khan na Internet Movie Database

Zvjezdane staze VI: Neotkrivena zemlja (engleski Star Trek VI: The Undiscovered Country) američki je SF film iz 1991. godine. To je šesti film temeljen na televizijskoj seriji Zvjezdane staze i nastavak prethodnog filma, Zvjezdane Staze V: Posljednja granica iz 1989. Radnja se odvija oko admirala Jamesa T. Kirka (William Shatner) i posade svemirskog broda USS Enterprise koji se suočavaju sa velikim političkim promjenama nakon što je uništenje mjeseca Praxisa prisililo Klingonsko Carstvo da pokrene mirovne pregovore sa svojim dugoročnim suparnicima, Ujedinjenom Federacijom Planeta. Međutim, tijekom mirovnih pregovora, odigra se atentat na klingonskog veleposlanika, a Kirk je optužen za saučeništvo u istom, što ozbiljno narušava sklapanje historijskog sporazuma.

Neotkrivena zemlja je isprva zamišljena kao prednastavak izvornom serijalu, sa mlađim glumcima koji glume posadu Enterprisea dok pohađaju akademiju, ali je ideja odbačena zbog negativne reakcije glumačke postave i obožavatelja. Suočeni sa vremenskim pritiskom zbog proslave 25. godišnjice Zvjezdanih staza, scenarist Denny Martin Flinn i režiser Nicholas Meyer su napisali scenario na sugestiji Leonarda Nimoya o tome što bi se dogodilo "da je zid pao u svemiru", što je vuklo moderne paralele sa krajem hladnog rata, odnosno raspadom Sovjetskog Saveza.

Snimanje je trajalo od aprila do septembra 1991., a proračun je bio manji zbog neuspjeha petog nastavka filmskog serijala kod kritike i publike. Fotografija i glazba namjerno su bile mračnije od prethodnih filmova serijala, a pomoćna filmska ekipa snimala je na ledenjaku na Aljasci koji je u filmu bio zamjena za klingonski gulag.

Neotkrivena zemlja objavljena je u SAD-u 6.12. 1991. Bila je kritičarski i komercijalni uspjeh, zaradivši ukupno 74,89 milijuna $ u američkim kinima, čime je bila 15. najkomercijalniji film godine, te sveukupno 97 milijuna $ diljem svijeta.[2] Autor serijala Gene Roddenberry umro je mahom prije premijere filma. To je jedini film Zvjezdanih staza koji je dobio nagradu Saturn za najbolji SF film te je bio posljednji u kojem je sudjelovala cijela glumačka postava izvorne serije.

Radnja

[uredi | uredi kod]

23. stoljeće. Klingonski mjesec, Praxis, eksplodira bez upozorenja, čime je oštećen ozonski omotač planeta Klingonaca i uništen njihov glavni izvor energije. Time dolazi do mirovnih pregovora sa Federacijom, a susrete treba voditi James T. Kirk, g. Spock, Dr. McCoy is ostala posada USS Enterprisea. Međutim, tijekom pregovora, naizgled USS Enterprise puca na klingonski svemirski brod, bez Kirkove spoznaje o tome. Dva maskirana čovjeka se teleportiraju na klingonski brod i ubijaju veleposlanika Gorkona. Kako bi pokušao spasiti katastrofu, Kirk i McCoy se bezuslovno predaju i doborovljno odlaze na klingonsko suđenje, gdje - usprkos manjku dokaza - bivaju osuđeni i poslani u zimski radni logor Rura Penthe, gdje vladaju barbarski uslovi. U međuvremenu, Spock vodi istragu o ovom incidentu. Naposljetku otkriva da je vulkanka Valeris sudjelovala u uroti između ljudi, Klingonaca i Romulanaca čiji je cilj spriječiti potpisivanje mirovnih pregovora i očuvati ratni status quo u svemiru. Klingonac Chang je izradio poseban svemirski brod koji je nevidljiv, te namjerava izvršiti i drugi atentat, na klingonskog vođu. Enterprise uspijeva spasiti Kirka i McCoya, te uništiti Changa i njegov brod, te u zadnji tren spriječiti drugi atentat, čime na snagu stupa mirovno razdoblje. Sada, kada je njihova zadaća obavljena, Kirk i posada mogu otići u mirovinu.

Glavne uloge

[uredi | uredi kod]

Izvori

[uredi | uredi kod]

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]