Katalonski modernizam

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Gaudijevo nedovršeno remek delo, Sagrada Familija
Primer dekoracije za katalonski morenizam

Katalonski modernizam odnosno secesija ili kako se još naziva ovaj pravac koji se javlja u raznim zemljama pod drugim imenima, kao i modernizam, i koji je poslednji univerzalni pravac koji se javlja u 19. veku je razvio nove arhitektonske koncepta od „prirodnih“ elemenata koji su se tu upotrebili i pokreta.

Tradicionalni materijali i tehnike u Kataloniji[uredi - уреди | uredi izvor]

Ovo je od svega najupadljivije na formiranju fasada i primetno je na „katalonskim svodovima" kod pokrivačkih radova ili kod slobodnih stepeništa. Pri tome se opeka ugrađuje u brzovezujući gipsani malter. Prilikom toga se ugrađuje sloj sledećeg maltera. Ove fasade su ukraćene sa dekorativnim materijalima i elementima kao što su ptice, leptiri, lišće, cveće od kamenja ili kremike. Prozori su takođe ukrašeni ukrasima od gvožđa sa prirodom inspirisanim motivima.

Katalonski modernizam u Barceloni[uredi - уреди | uredi izvor]

Barcelona je ostavila veliki pečat u stilu modernizma i secesije odnosno katalonskog modernizma. Tu su slikari i pisci kao Ramon Kasas i Santiago Rusinjo i veliki arhitekta Antonio Gaudi. Od Antonia Gaudija u Barceloni postoje mnogobrojni poznati objekti i tu spadaju osim drugih Kasa Mila, Kasa Batlo, Kasa Kalvet i poznata Sagrada Familija koja je sagrađena 1882. godine i od 2005. godine spada u zgrade koje spadaju u svetsku kulturu pod zaštitom UNESKO-a.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. članak je koristio nemačku vikipediju iz članka o Modernizmu

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Secesija
  2. Modernizam
  3. Bečka secesija

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]