Karl Novak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karl Novak
Lični podaci
Datum rođenja 19. oktobar 1905.
Mesto rođenja Pula (Austrougarska)
Datum smrti 1975.
Mesto smrti Atina (Grčka)

Karl Novak (Pula 1905. - Atena 1975.) bio je slovenski četnički vojvoda i pukovnik.

Karel Karlo Novak je bio generalštabni major vojske Kraljevine Jugoslavije. Od 1941. bio je načelnik Štaba četničke Komande Slovenije i organizator slovenskih četnika naziva Plava garda odnosno Jugoslovenska vojska u otadžbini. 10. aprila 1942. godine Karl Novak je izvestio Dražu Mihailovića da su Nemci počeli pomagati četnike municijom za borbu protiv slovenskih partizana.

Wikiquote „Novak javlja da je otklonjena intervencija Nemaca i da su već sada počeli nezvanično u municiji da pomažu četničku stvar.[1]
(Iz knjige primljenih telegrama Štaba Draže Mihailovića od 19. marta do 18. aprila 1942. godine)

5. avgusta 1942. Draža Mihailović mu je naredio da se bori protiv partizana, da uzima oružje na sve načine, ali da pazi da se ne kompromituje, i poslao mu je pare koje dolaze iz inostranstva:

Wikiquote „Najenergičnije produžite rad protiv komuništa. Ovde su svuda očišćeni sem u oblasti s.z. Bosne. Koristite sve da dođete do oružja, ali pazile da se pokret ne kompromituje. Izveštavajte o svemu. Naredio sam da Vam se pošalje 5.000.000 lira na Vas ili preko Vlajka, ako niste u mestu. Taj novac dolazi sa strane.[2]
(Draža Mihailović)

Godine 1942. bio je i predstavnik četnika kod saveznika u Italiji. Iz Ljubljane je pobjegao u Italiju 26. rujna 1943. zajedno sa suprugom. Karl Novak je u Sloveniji ustanovio četničku obavještajnu službu. Posle rata je surađivao sa britanskom obaveštajnom službom, a navodno i sa američkom CIA.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]