Kar (car)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Kar (razvrstavanje).
Marko Aurelije Kar
Kar
RođenjeNarona, Rimsko carstvo
Smrt283.

Marko Aurelije Kar (rođen oko 230. godine u Naroni, u provinciji Dalmaciji - umro krajem jula ili početkom avgusta 283. godine) bio je rimski car (od 282. do 283. godine) Obrazovanje je stekao u Rimu. Postao je rimski senator i vršio je više vojnih i civilnih dužnosti pre nego što ga je Prob imenovao za prefekta Pretorijanske garde. Nakon što je Prob bio ubijen u Sirmijumu, Kara su vojnici izvikali za cara. Kar se obračunao sa Probovim ubicama. Ipak, sumnjalo se i da je on učestvovao u zaveri protiv cara. Izgleda da se nije vratio u Rim, ali je Senat potvrdio njegov izbor.

Svojim sinovima Karinu i Numerijanu dodelio je titulu cezara. Karin je postavljen da upravlja zapadnim delom carstva, dok je sam Kar, zajedno sa Numerijanom, krenuo u pohod protiv Persije. Na putu prema Istoku, Kar je pobedio Kvade i Sarmate na Dunavu. Zatim je preko Trakije i Male Azije stigao u Mesopotamiju, koju je uspeo privremeno osvojiti. U pohodu protiv Persijanaca, u jednom trenutku je prešao reku Tigar.

Ali, na ovom pohodu, Kar je iznenada umro. Njegova smrt nije razjašnjena. Možda je ona posledica udarca groma, pretrpljene rane ili neke bolesti. Sasvim je moguće da su Kara ubili sopstveni vojnici, koji nisu bili skloni teškom ratu protiv Persije, niti su odobravali to što je Kar postavio Arija Apera za prefekta pretorijanske garde.

Prethodnik:
Prob
spisak rimskih careva Nasljednik:
Numerijan i Karin