John McCain

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
John McCain
John McCain's official Senate portrait, taken in 2009
senator/ica
iz Arizona
Na položaju
3. januar 1987 – 25. august 2018
Prethodi Barry Goldwater
Slijedi ispražnjeno
predsjedatelj Odbora Senata za oružane snage
Na položaju
3. januar 2015 – 25. august 2018
Prethodi Carl Levin
Slijedi ispražnjeno
predsjedatelj Odbora Senata za indijanske poslove
Na položaju
3. januar 2005 – 3. januar 2007
Prethodi Ben Nighthorse Campbell
Slijedi Byron Dorgan
Na položaju
3. januar 1995 – 3. januar 1997
Prethodi Daniel Inouye
Slijedi Ben Nighthorse Campbell
predsjedatelj Odbora Senata za trgovinu
Na položaju
3. januar 2003 – 3. januar 2005
Prethodi Fritz Hollings
Slijedi Ted Stevens
Na položaju
20. januar 2001 – 3. jun 2001
Prethodi Fritz Hollings
Slijedi Fritz Hollings
Na položaju
3. januar 1997 – 3. januar 2001
Prethodi Larry Pressler
Slijedi Fritz Hollings
Member of the U.S. House of Representatives
from Arizona's Šablon:Ushr district
Na položaju
3. januar 1983 – 3. januar 1987
Prethodi John Jacob Rhodes
Slijedi John Jacob Rhodes III
Lični detalji
Rođenje John Sidney McCain III
29. august 1936. (1936-08-29)
Coco Solo, Zona Panamskog Kanala, SAD
Smrt 25. august 2018. (dob: 81)
Cornville, Arizona, SAD
Politička stranka Republikanska stranka
Supružnik/ci
Djeca 7, među kojima Meghan
Majka Roberta Wright
Otac John S. McCain Jr.
Rodbina Joe McCain (brat)
Obrazovanje United States Naval Academy (BS)
Website Senate website
Vojna služba
Vjernost  Sjedinjene Države
Služba/rod  Ratna mornarica Sjedinjenih Država
Godine službe 1958–1981
Čin Šablon:Dodseal kapetan
Bitke/ratovi Vijetnamski ratPredaja

John Sidney McCain III (29. 8. 1936. — 25. 8. 2018) je bio američki republikanski političar i senator iz države Arizona. Kao mornarički pilot u vijetnamskom ratu 1967. godine oboren iznad Sjevernom Vijetnamu te pet i pol godina proveo kao ratni zarobljenik. Od 1982. godine, kada se počeo baviti politikom, stekao je reputaciju "buntovnika" koji često prkosi vlastitoj Republikanskoj stranci. Pred kraj života je stekao reputaciju jednog od najžešćih kritičara administracije predsjednika Trumpa.

Za predsjednika SAD se natjecao dva puta. 2000. godine je na stranačkim izborima poražen od Georgea W. Busha. Godine 2008. je uspio osvojiti stranačku nominaciju, ali je poražen od Baracka Obame.

Životopis[uredi - уреди | uredi kôd]

Rođen je u tradicionalnoj obitelji američkih mornaričkih časnika iz kojeg su njegov djed i otac bili poznati mornarički admirali SAD-a. Pripadnost obitelji utjecalo je i na Johnovo opredjeljenje za vojnu karijeru pa se nakon srednjoškolskog obrazovanja opredijelio za Mornaričku akademiju SAD-a na kojoj je diplomirao 1959. godine.

Nakon studija uključio se u postrojbe Vojske SAD-a te je sudjelovao u Vijetnamskom ratu kao pilot. 26. 10. 1967. je u akciji njegov zrakoplov oboren iznad Hanoia te je on zarobljen. U vijetnamskom zarobljeništvu proveo je šest godina i bio je žrtva mučenja. Godine 1973. je oslobođen. Godine 1981. napustio je ratnu mornaricu i umirovljen je kao visoko odlikovani vojni časnik u činu kapetana bojnog broda (US-Navy: Captain).

John McCain dva puta se ženio. Ima četvero biološke djece i troje usvojene. Napisao je više knjiga među kojima se nalaze i memoari.

Politička karijera[uredi - уреди | uredi kôd]

Nakon vojne karijere godine 1982. John McCain opredijelio se za političku karijeru, ušao je u Republikansku stranku SAD-a, pa je iste godine izabran je za zastupnika Arizone u Predstavnički dom Kongresa SAD-a gdje je u istom svojstvu proveo dva mandata. Tada se istakao protivljenjem eskalaciji američkog vojnog angažmana u Libanonu. Godine 1986. izabran je u Senat SAD-a. Kao senator predsjedao je na više senatskih odbora, među njima i za trgovinu, znanost i transport.

Godine 2000. godine istakao je ispred Republikanske stranke svoju kandidaturu za Predsjednika SAD-a ali je bio poražen od, tada budućeg, predsjednika SAD-a George W. Busha. Kampanja je bila toliko oštra i prepuna prljavih trikova da McCain nakon toga nije krio svoje nezadovoljstvo Bushom, a, prema nekim izvorima, čak razmišljao da napusti stranku, odnosno postane nezavisni pa i demokratski senator. To je za vrijeme predsjedničkih izbora 2004. godine bilo povodom za medijske špekulacije da će upravo McCain postati potpredsjednički kandidat na listi svog dobrog prijatelja i vijetnamskog suborca Johna Kerryja. Pred kraj kampanje je McCain, međutim, dolaskom na Republikansku konvenciju u New Yorku iskazao vjernost svojoj stranci i podržao Busha.

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]