John McCain

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
John McCain

John McCain
Rođen/a 29. august 1936. (1936-08-29) (dob: 81)

John Sidney McCain III (29. 8. 1936. — ) je američki republikanski političar i senator iz države Arizona. Kao mornarički pilot u vijetnamskom ratu 1967. godine oboren iznad Sjevernom Vijetnamu te pet i pol godina proveo kao ratni zarobljenik. Od 1982. godine, kada se počeo baviti politikom, stekao je reputaciju "buntovnika" koji često prkosi vlastitoj Republikanskoj stranci.

Za predsjednika SAD se natjecao dva puta. 2000. godine je na stranačkim izborima poražen od Georgea W. Busha. Godine 2008. je uspio osvojiti stranačku nominaciju, ali je poražen od Baracka Obame.

Životopis[uredi - уреди | uredi izvor]

Rođen je u tradicionalnoj obitelji američkih mornaričkih časnika iz kojeg su njegov djed i otac bili poznati mornarički admirali SAD-a. Pripadnost obitelji utjecalo je i na Johnovo opredjeljenje za vojnu karijeru pa se nakon srednjoškolskog obrazovanja opredijelio za Mornaričku akademiju SAD-a na kojoj je diplomirao 1959. godine.

Nakon studija uključio se u postrojbe Vojske SAD-a te je sudjelovao u Vijetnamskom ratu kao pilot. 26. 10. 1967. je u akciji njegov zrakoplov oboren iznad Hanoia te je on zarobljen. U vijetnamskom zarobljeništvu proveo je šest godina i bio je žrtva mučenja. Godine 1973. je oslobođen. Godine 1981. napustio je ratnu mornaricu i umirovljen je kao visoko odlikovani vojni časnik u činu kapetana bojnog broda (US-Navy: Captain).

John McCain dva puta se ženio. Ima četvero biološke djece i troje usvojene. Napisao je više knjiga među kojima se nalaze i memoari.

Politička karijera[uredi - уреди | uredi izvor]

Nakon vojne karijere godine 1982. John McCain opredijelio se za političku karijeru, ušao je u Republikansku stranku SAD-a, pa je iste godine izabran je za zastupnika Arizone u Predstavnički dom Kongresa SAD-a gdje je u istom svojstvu proveo dva mandata. Tada se istakao protivljenjem eskalaciji američkog vojnog angažmana u Libanonu. Godine 1986. izabran je u Senat SAD-a. Kao senator predsjedao je na više senatskih odbora, među njima i za trgovinu, znanost i transport.

Godine 2000. godine istakao je ispred Republikanske stranke svoju kandidaturu za Predsjednika SAD-a ali je bio poražen od, tada budućeg, predsjednika SAD-a George W. Busha. Kampanja je bila toliko oštra i prepuna prljavih trikova da McCain nakon toga nije krio svoje nezadovoljstvo Bushom, a, prema nekim izvorima, čak razmišljao da napusti stranku, odnosno postane nezavisni pa i demokratski senator. To je za vrijeme predsjedničkih izbora 2004. godine bilo povodom za medijske špekulacije da će upravo McCain postati potpredsjednički kandidat na listi svog dobrog prijatelja i vijetnamskog suborca Johna Kerryja. Pred kraj kampanje je McCain, međutim, dolaskom na Republikansku konvenciju u New Yorku iskazao vjernost svojoj stranci i podržao Busha.

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]