Barry Goldwater

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Barry Goldwater

Bari Goldvoter 1962.
{{{tekst_uz_sliku}}}

Puno ime Bari Moris Goldvoter
1909. januar 1909.
Finiks, Teritorija Arizona Finiks, Teritorija ArizonaSAD
1998. maj 1998.
Paradajs Vali Paradajs ValiSAD

1909. 1998. Barry Morris Goldwater (Finiks, 2. januar 1909Paradajs Vali, 29. maj 1998) je bio američki preduuzetnik i političar, u pet navrata senator iz Arizone i kandidat Republikanske stranke za predsedničke izbore 1964. Kao dobar govornik i harizmatična osoba tokom prve polovine 1960ih, Goldvoter je bio poznat kao „gospodin Konzervativac“.

Goldvoter je političar kome se najčešće pripisujuju zasluge za nastajanje američkog konzervativnog političkog pokreta tokom 1960ih. Takođe je imao značajan uticaj na libertrarijanski pokret.

Goldvoter je odbacio tekovine Nju dila. Okupio je veliki broj konzervativnih glasača da bi pobedio na nezavisnim republikanskim primarnim izborima. Ipak, Goldvoterova desničarska izborna platforma nije uspela da stekne podršku biračkog tela[1] i on je igubio predsedničke izbore 1964. od tadašnjeg predsednika Lindona Džonsona sa najvećom razlikom u istoriji, izgubivši glasove mnogih republikanaca. Džonsonova kampanja i drugi kritičari su ga nazivali reakcionarom, dok njegove pristalice nalizvale borcem protiv Sovjetskog Saveza, sindikata i države blagostanja. Njegov poraz je omogućio Džonsonu i demokratama u Kongresu da usvoje Programe velikog društva. Poraz mnogih starijih republikanaca 1964. je omogužio mobilizaciju mlađe generacije američkih konzervativaca. Goldvoter je posle 1964. bio manje aktivan kao nacionalni vođa konzervativaca; njegove pristalice su počele da podržavaju Ronalda Regana, koji je 1967. postao guverner Kalifornije i 40. predsednik SAD 1981.

Goldvoter se vratio u američki Senat 1967. i specijalizivao se za odbrambenu politiku, kao iskusan viši oficir u Vazduhoplovnim rezervama. Kao stari član Republikanske stranke, Goldvoter je uspešno savetovao Ričarda Nikson da podnese ostavku kada su dokazi o zataškavanju afere Votergejt postali neoborivi i kada je opoziv bio neminovan. Do 1980ih sve veći uticaj hrišćanske desnice se toliko sukobio sa Goldvoterovim stavovima tako da je on postao žestoki protivnik religiozne desnice na pitanjima kao što su abortus, prava homoseksualaca i uloge religije u javnom životu. Značaj uspeh u njegovoj karijeri je bilo usvajanje Goldvoter-Nikolsonovog zakona iz 1986. koji je restrukturirao više nivoe Pentagona dajući veća ovlašćenja načelniku združenog generalštaba.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. White 1965: str. 217

Literatura[uredi | uredi kod]