Italo Calvino

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Italo Calvino

Italo Calvino
Biografske informacije
Rođenje 15.10. 1923.
Santiago de Las Vegas, Kuba
Smrt 19. septembar 1985. (dob: 61)
Siena, Italija
Nacionalnost Italijan
Obrazovanje
Zanimanje novinar, pisac
Opus
Književni pravac postmodernizam

Italo Calvino (15. 10. 192319. 9. 1985) (izgovor [ˈiː.ta.lo kalˈviː.no]) bio je italijanski novinar, pripovjedač i romanopisac. Njegova najpoznatija djela su trilogija Naši preći trilogy (1952-1959), zbirka novela Cosmicomics (1965), te romani Nevidljivi gradovi (1972) i Se una notte d'inverno un viaggiatore (1979).

Stil mu je teško kvalificirati iako je sam sebe svrstavao u neorealističnu struju; veliki dio njegovog djela odiše laganom fantastikom koja podsjeća na bajke (Naši preci, Cosmicomics), iako mu je stil pisanja ponekad "realističniji" i odiše scenskim opažanjima (Teške ljubavi). Neka od njegovih djela su nazvana "postmodernim", što se odnosi i an književnost i na način čitanja, dok su ga neki nazvali "magijskim realistom", neki basnopiscem, a neki jednostavno "modernim". Dvanaest godina prije smrti je pozvan da se priključi grupi eksperimenatlnih pisaca po imenu Oulipo.

Biografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Roden je u Santiagu de las Vegas, mjestu u blizini Havane na Kubi, gdje su mu roditelji Mario i Evelina Calvino, radili u laboratoriju kao botaničari. Ubrzo nakon toga se porodica vratila u rodnu Italiju, gdje je Italo Calvino proveo veći dio života. Mladost je proveo u San Remu, ali mu je mirno djetinjstvo prekinuto izbijanjem drugog svjetskog rata. Otprilike u isto vrijeme sem, u skladu s porodičnom tradicijom, upisao na Agronomski fakultet u Torinu. Torino je opisivao kao grad "ozbiljan i tužan". Počeo se za zanimati za politiku, a zbog lijeve orijentacije je nakon nekoliko mjeseci prešao u ilegalu, odbivši se javiti na mobilizaciju. Postao je članom Komunističke partije Italije a nekoliko mjeseci je proveo kao partizan u brigadi „Garibaldi“. Nakon završetka rata je studije nastavio na Filološkom fakultetu u Torinu, gdje je godine 1947. diplomirao na temu djela Josepha Conrada.

Svoja prva djela Calvino je objkavio zahvaljujući prijateljstvu s Cesareom Paveseom, a zapolčeo je pisati za listove kao što su L’Unita, Il Politcehnico i drugi. U to vrijeme je počeo raditi za izdavačku kuću Einaudi, prvo kao akviziter, potom kao reklamni agent, a na kraju i kao urednik zajedno s Paveseom i Elio Vittorinijem. S tom kućom je surađivao kao pisac, stručni suradnik i urednik, sve do 1981.

Bibliografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Posthumna izdanja:

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Odlomci i eseji