İrfan Orga

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Irfan Orga)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
İrfan Orga
Biografske informacije
Rođenje31. 10. 1908. (1908-10-31) (dob: 115)
Istanbul
Smrt29. 11. 1970. (dob: 62)
Wadhurst
NacionalnostTurčin
Obrazovanje
Zanimanjeknjiževnik, borbeni pilot
Opus
Jezikturski, engleski
Znamenita djela
  • Portrait of a Turkish Family (1950)

İrfan Orga (Istanbul, 1908Sussex, 1970) bio je turski književnik i borbeni pilot.

Život[uredi | uredi kod]

Rođen je 1908. u Istanbulu u bogatoj građanskoj porodici, majka mu je bila Şevkiye (1895–1940), Turkinja sa Balkana, a otac Hüsnü Orga istanbulski poduzetnik. Zbivanja Prvog svjetskog rata su ostavila dubok trag u njegovom djetinjstvu, naime mu je otac umro na putu za Dardanele, stric Ahmet u Siriji, a on je bio svjedok savezničkoj okupaciji Istanbula, kraju Otomanskog Carstva i rađanju nove turske republike. Porodica Orga je se strašno osiromašila i propatila teškoće rata.

Poslije rata je upisao vojnu gimnaziju Kuleli zajedno sa bratom Mehmedom, tu se obrazovao i nastavio na vojnoj akademiji u Harbiyama i na zrakoplovnoj akademiji u Eskişehiru od 1919. i 1933. Mehmed će postati ljekar a Irfan borbeni pilot.

Godine 1942/1943., dok je bio u Ujedinjenom Kraljevstvu na trogodišnjoj diplomatskoj dužnosti turskog ratnog zrakoplovstva, upoznao je mladu i udanu Margaretu Gainsboro[α 1]. Početkom 1947. godine je dao ostavku na dužnost jer je tada suživot sa strancima predstavljao vojni prekršaj za oficire u Republici Turskoj, i napustio je zemlju da bi odselio u London oko božića 1947. Nikada se nije više vratio u Tursku. Nakon što je Margaretin razvod okončan u januaru 1948., vjenčali su se. Međuvremeno je ga u septembru 1949. sud u Ankari osudio u odsutnosti za gore navedeni prekršaj i kaznio ga novčano.

U Engleskoj je počeo novi život. Sa Margaretom je imao sina[α 2] te je porodica često se preseljavala. Margaret je naporno krenula putem karijere u svijetu izdavaštva, Irfan je radio nekoliko skromnih «muških» poslova, prije nego što će oko 1949. dati se pisanju i sljedeće godine objaviti svoj prvi roman (Portrait of a Turkish Family, 1950). Potom je započeo spisateljsku karijeru sa knjigama o različitim područjima turskog života, objavljujući, pored romana, i dvije knjige za djecu, tri knjige o turskoj kuhinji, dvije knjige o historiji suvremene Turske. Margaret je se 1957. pridružila nakladi Secker&Warburg, a početkom 1960-ih je postala urednica u naklade W. H. Allen & Co.[α 3] Irfan je mnogo putovao i pisao o svojim iskustvima. Umro je 1970. u Wadhurstu (Sussex).

Djela[uredi | uredi kod]

  • Portrait of a Turkish Family (1950)
  • Cooking With Yogurt (1956)
  • The Young Traveller in Turkey (1957)
  • The Caravan Moves On London (1958)
  • The Land and People of Turkey London (1958)
  • Phoenix Ascendant : the Rise of Modern Turkey (1958)
  • Turkish Cooking (1958)
  • Atatürk (1962)
  • Cooking the Middle East Way (1962)
  • Dark Journey: the Legend of Kamelya and Murat (2014)

Cijelo Orgino stvaralaštvo se razvija u Engleskoj kao imigrant u izgnanstvu, daleko od domovine, mada je ipak duševna veza sa Turskom svakako ostala, što je vidljivo iz mnogih knjiga.

Portrait of a Turkish Family je remek-djelo moderne turske proze, fokusirano na životu u Istanbulu između početka Prvog svjetskog rata i početka Drugog svjetskog rata. Roman je objavljen 1950. u Londonu na engleskom i dobro dočekan od engleske književne kritike. Govori, u suhom i jasnom stilu, o životu jedne dobrostojeće stambolitanske porodice koja će se naći osiromašena i shrvana ratom.

The Caravan Moves On London (1958) je još jedan izrazito autobiografski roman. Otvara se u Izmiru gdje protagonist Irfan dolazi u posjet bratu, ali uskoro ga uhvati dosada u gradu koji je tada talasao sivilom ekonomskog razvoja kasnih 1950-ih. Stoga kreće na putovanje u Anadoliju, gdje u Konyi susreće starog prijatelja i odatle ga znatiželja vodi u iznenađujuće otkriće života i svakidašnjice nomadskog naroda Yörüka na planinama Taurusa. Roman teče u znaku skromnog realizma, ponegdje prošaranog laganom ironijom da bi se tu i tamo otvorio prema očaravajućem i čarobnom aspektu koji obilježava antrologiju naroda usidrenog u arhaizmu, potpuno odsječenog od procesa modernizacije.

Godine 1962. je objelodanio djelo pod naslovom Atatürk, biografiju Mustafe Kemala koju je napisao sa svojom suprugom Margaretom. Knjiga je izašla u Londonu i ubrzo je postala u inozemstvu vrlo popularna protučinjenična biografija turskog demiurga. No, odlukom turskog Vijeća ministara u aprilu 1962. knjiga je zabranjena u Turskoj.

2014. je posmrtno objavljen u Londonu Dark Journey, uznemirujući roman o životu jedne mlade djevojke i njezinom sklizanju u moralno uništenje u godinama kada je nastajala Turska Republika.

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. Margaret Veronica Gainsboro née D'Arcy-Wright (1914/19–1974)
  2. Ateş Orga, pisac i akademik.
  3. William H. Allen and Company, osnovana 1835. u Londonu.