Igre na ploči

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Igra na ploči je vrsta igre za koju za osnovu ima podlogu ili ploču koja može biti napravljena od raznih vrsta materijala. U večini slucajeva ploča je obično podjeljena u u polja koja su iste veličine kao kod igre šah, no to nije obavezno.

Historija

Za Senet se vjeruje da je bila najstarija igra na ploči

Igre na ploči su e igrali u većini kultura i društava kroz historiju; neke su čak prethodile razvoju pismenosti u najstarijim civilizacijama. Brojna važna historijska nalazišta, artefakti i dokumenti bacaju svjetlo na rane igre na ploči. Neke od njih uključuju:

Kronologija

V. takođe: Kronologija šaha

Igre na ploči su postale izuzetno popularno među širokim slojevima stanovništva početkom 20. vijeka kada je širenje srednje klase s viškom novca i slobodnog vremena stvorilo pzubliku za te igre. Popularnost se proširila nakon drugog svjetskog rata, otkada postoje mnoge klasične igre na ploči.

Mnoge igre na ploči su danas dostupne u obliku kompjuterskih igara, uključujući opciju da se igra protiv kompjutera; mnoge znamenite kompjuterske igre kao Civilization se temelje na istoimenim igrama na ploči. Širenje kompjutera je dovelo do relativnog nestajanja najsloženijih igara na ploči, s obzirom da kompjuteri zahtijevaju manje vremena i prostora, a igre se ne moraju postavljati i poslije spremati. Nakon pojave Interneta, mnoge igre na ploči se danas mogu igrati online protiv kompjutera i drugih igrača. Neke web-stranice dozvoljavaju igru u stvarnom vremenu i odmah pokazuju protivničke poteze, dok većina koristi e-mail da se protivnik obavijesti nakon svakog poteza.

Neke igre na ploči koriste dodatne komponente, osim ploče i figura. Neke koriste CD-ove, video-kazete a odnedavno i DVD-ove kao prilog igre. Žanr DVD igara koristi interaktivne značajke DVD-a, te npr. daju "voditelja kviza" za igre trivije.

Klasične Igre

North American board games

Izvori

  1. 1,0 1,1 „Archive copy”. Arhivirano iz originala 2008-09-18. https://web.archive.org/web/20080918080211/http://www.gamesmuseum.uwaterloo.ca/Archives/Piccione/index.html. 
  2. Okno do svita deskovych her
  3. "Iran's Burnt City Throws up World’s Oldest Backgammon." Arhivirano 2009-03-22 na Wayback Machine-u Persian Journal. December 4, 2004. Pristup 15.11. 2006.
  4. „Archive copy”. Arhivirano iz originala 2008-05-24. https://web.archive.org/web/20080524035147/http://www.gamesmuseum.uwaterloo.ca/Archives/Brumbaugh/index.html. 
  5. John Fairbairn's Go in Ancient China Arhivirano 2002-10-17 na Wayback Machine-u
  6. http://www.thelatinlibrary.com/varro.ll10.html

Literatura

  • Gobet, Fernand, de Voogt, Alex, & Retschitzki, Jean (2004). Moves in mind: The psychology of board games. Psychology Press. ISBN 1-84169-336-7. 
  • Rollefson, Gary O., "A Neolithic Game Board from Ain Ghazal, Jordan,"

Bulletin of the American Schools of Oriental Research, No. 286. (May, 1992), pp. 1-5.