Igre na ploči

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Igra na ploči je vrsta igre za koju za osnovu ima podlogu ili ploču koja može biti napravljena od raznih vrsta materijala. U večini slucajeva ploča je obično podjeljena u u polja koja su iste veličine kao kod igre šah, no to nije obavezno.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Za Senet se vjeruje da je bila najstarija igra na ploči

Igre na ploči su e igrali u većini kultura i društava kroz historiju; neke su čak prethodile razvoju pismenosti u najstarijim civilizacijama. Brojna važna historijska nalazišta, artefakti i dokumenti bacaju svjetlo na rane igre na ploči. Neke od njih uključuju:

Kronologija[uredi - уреди | uredi izvor]


V. također: Kronologija šaha

Igre na ploči su postale izuzetno popularno među širokim slojevima stanovništva početkom 20. vijeka kada je širenje srednje klase s viškom novca i slobodnog vremena stvorilo pzubliku za te igre. Popularnost se proširila nakon drugog svjetskog rata, otkada postoje mnoge klasične igre na ploči.

Mnoge igre na ploči su danas dostupne u obliku kompjuterskih igara, uključujući opciju da se igra protiv kompjutera; mnoge znamenite kompjuterske igre kao Civilization se temelje na istoimenim igrama na ploči. Širenje kompjutera je dovelo do relativnog nestajanja najsloženijih igara na ploči, s obzirom da kompjuteri zahtijevaju manje vremena i prostora, a igre se ne moraju postavljati i poslije spremati. Nakon pojave Interneta, mnoge igre na ploči se danas mogu igrati online protiv kompjutera i drugih igrača. Neke web-stranice dozvoljavaju igru u stvarnom vremenu i odmah pokazuju protivničke poteze, dok većina koristi e-mail da se protivnik obavijesti nakon svakog poteza.

Neke igre na ploči koriste dodatne komponente, osim ploče i figura. Neke koriste CD-ove, video-kazete a odnedavno i DVD-ove kao prilog igre. Žanr DVD igara koristi interaktivne značajke DVD-a, te npr. daju "voditelja kviza" za igre trivije.

Klasične Igre[uredi - уреди | uredi izvor]

North American board games

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 http://www.gamesmuseum.uwaterloo.ca/Archives/Piccione/index.html
  2. Okno do svita deskovych her
  3. "Iran's Burnt City Throws up World’s Oldest Backgammon." Persian Journal. December 4, 2004. Pristup 15.11. 2006.
  4. http://www.gamesmuseum.uwaterloo.ca/Archives/Brumbaugh/index.html
  5. John Fairbairn's Go in Ancient China
  6. http://www.thelatinlibrary.com/varro.ll10.html

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Gobet, Fernand, de Voogt, Alex, & Retschitzki, Jean (2004). Moves in mind: The psychology of board games. Psychology Press. ISBN 1-84169-336-7. 
  • Rollefson, Gary O., "A Neolithic Game Board from Ain Ghazal, Jordan,"

Bulletin of the American Schools of Oriental Research, No. 286. (May, 1992), pp. 1-5.