Zuo Zhuan

Izvor: Wikipedia
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Zhongwen.svg Ovaj članak sadrži kineski tekst.
Bez pravilne podrške za renderiranje, možete vidjeti upitnike, kvadrate i druge simbole umjesto kineskih znakova.
春秋左氏傳.jpg

Zuo Zhuan (kineski: 左傳; Wade-Giles: Tso Chuan, pinyin: zuǒ zhuàn), prevođen kao Zuova kronika ili Zuov komentar, je drevni kineski historijski tekst koji opisuje događaje u Kini u periodu između 722. pne. i 468. pne.. Tradicionalno se pripisuje slijepom historičaru po imenu Zuo Qiuming, odnosno tumači kao komentar Anala Proljeća i Jeseni, iako neki naučnici vjeruju kako je riječ o nezavisno sastavljenom djelu koje je tek kasnije umetnuto u Anale. Mnogi naučnici, kao Yang Bojun (楊伯峻) vjeruju da je djelo nastalo u periodu Zaraćenih država, te da nije napisano kasnije od 389. pne. Smatra se jednim od najvažnijih izvora za kineski Period Proljeća i Jeseni.

Djelo također sadrži najstariju referencu na weiqi - igru na ploči, poznatu kao go. Spominje se u 25. godini vojvode Xianga od Lua, odnosno 548. pne..

Zuo Zhuan se smatra jednim od najvažnijih djela klasične kineske književnosti. Zajedno sa Shijijem je imalo važan uticaj na buduće kineske autore.

Reference[uredi | uredi kod]

  • Yang Bojun (1990). The Annotation of Zuozhuan Chunqiu: On Preface. Beijing: Zhonghua Shuju. ISBN 7-101-00262-5. 
  • Burton Watson (1989). The Tso chuan : selections from China's oldest narrative history. New York: Columbia University Press. ISBN 0-231-06714-3. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Wikiizvor
Kineski Wikiizvor ima originalni tekst vezan uz ovaj članak: