Hari Mata Hari

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hari Mata Hari
Nastup benda Hari Mata Hari
na Zenica summer festu (avgust 2021)
Muzički rad
Period aktivnosti1985. -
Žanrpop rock
Članovi
Trenutni članoviHajrudin (Hari) Varešanović - vokal
Izo Kolečić[1] - bubnjevi
Karlo Martinović - solo gitara
Nihad Voloder - ritam gitara
Bivši članoviŽeljko Zuber
Neno Jeleč
Adi Mulahalilović
Edo Mulahalilović
Pjer Žalica
Zoran Kesić
Ostalo
NagradeIzlučno natjecanje za Eurosong u BiH 2006. - 1. mjesto
Grand Prix 14. Hrvatskog radijskog festivala
Davorin 2002. za najbolju pop pjesmu (Kao domine)
Službene straniceharimatahari.ba

Hari Mata Hari je muzički sastav iz Bosne i Hercegovine, osnovan u rujnu 1985. godine. Članovi tek osnovane grupe bili su Hajrudin Varešanović, Izo Kolečić, Edo Mulahalilović, Pjer Žalica i Zoran Kesić. Njihov prvi album je bio U tvojoj kosi, a nastupili su na Jugoviziji 1986. s pjesmom "U tvojoj kosi" i osvojili 5. mjesto. Na Eurosongu 2006. s pjesmom "Lejla" osvojili su 3. mjesto.[2][3]

Grupa Hari Mata Hari je često menjala sastav. Danas je čine Hari Varešanović (vokal), Izudin Izo Kolečić (bubnjevi, udaraljke), Karlo Martinović (solo gitara, prateći vokal) i Nihad Voloder (bas gitara, prateći vokal). Većinu pjesama Hari Mata Harija komponuje i aranžira Varešanović, a tekstove piše Fahrudin Pecikoza Peco.

Istorijat[uredi | uredi kod]

Septembra 1985. godine, Hari Varešanović zajedno sa članovima sastava Baobab, Izom Kolečićem, Edom Mulihalilovićem, Pjerom Žalicom i Zoranom Kesićem, koji je ranije te godine pobijedio na festivalu Nove nade, nove snage', osniva sastav "Hari Mata Hari". Iste godine objavili su i album prvenac U tvojoj kosi. 1986. godine, Hari Mata Hari napuštaju Pjer Žalica "Badžo" (koji je želio da se bavi režijom) i Zoran Kesić, a zamjenjuju ih klavijaturista Adi Mulihalilović i basista Neno Jeleč, namjesto kojeg je ubrzo zatim došao Željko Zuber. Njihov album iz ove godine, Ne bi te odbranila ni cijela Jugoslavija, proglašen je za najbolji album godine, a na Jugoviziji, nacionalnom takmičenju za izbor predstavnika SFR Jugoslavije na Pjesmi Evrovizije, Hari Mata Hari je 1986. u Prištini osvojio peto mjesto s pjesmom "U tvojoj kosi", te četrnaesto mjesto s pesmom "Nebeska kraljica" 1987. u Beogradu.

1988. godine Hari Mata Hari počinje da snima za zagrebački Jugoton i slijedi serija fantastično uspješnih izdanja. Album Ja te volim najviše na svijetu iz 1988. koji je prodat u 300.000 primeraka, donio je 10 pjesama koje su još uvijek (2006) slušane ("Igrale se delije", "Javi se", "Sedamnaest ti je godina" sa Tajči, "Naše malo misto", "Ja te volim najviše na svijetu", "Hej, kako si", "Zapleši", "Kad dođe oktobar", "Ruža bez trna", "Poslednji valcer sa Dunava" i dr.). Uslijedila je 1989. ploča Volio bih da te ne volim, prodata u 500.000 kopija ("Svi moji drumovi", "Na more dođite", "Što je bilo bilo je", "Pazi šta radiš" sa Tajči...) i 1990. album Strah me da te ne volim, prodat u rekordnih 700.000 primjeraka ("Prsten i zlatni lanac", "Otkud ti k’o sudbina", "Ostavi suze za kraj", "Daj još jednom da čujem ti glas", "Nek’ nebo nam sudi"...). Na izuzetno jakoj jugoslavenskoj pop sceni kasnih osamdesetih, pjesme sastava Hari Mata Hari su uvijek bile pri samom vrhu ljestvica. Na turnejama su im gostovale La Toja Džekson i Sabrina. Hari Mata Hari je na tri Mesama zaredom (1989., 1990. i 1991) osvajao titulu najbolje pop grupe SFRJ. Pripale su im i nagrade za pjesmu godine, kao i Oskar popularnosti.

Raspad Jugoslavije i rat koji je prouzrokovao, ostavio je traga i u karijeri Hari Mata Harija. 1991. godine sastav je izdao album Rođena si samo za mene za sarajevski Diskoton ("Ja ne pijem" sa Harisom Džinovićem, "Nije za te bekrija", "Nije zima što je zima"...), koji je imao skromniji uspjeh, a zatim su aktivnosti zamrle do 1994. kada su u izbjeglištvu objavili ploču Ostaj mi zbogom ljubavi ("Bilo je lijepo dok je trajalo", "Ti si mi droga", "Ja sam kriv što sam živ", te obrada pjesme "Poletjela golubica" sa Halidom Bešlićem). Od cijelog Hari Mata Harija djelovali su tada samo Hari i Izo, a grupa se okupila tek 1997./1998., kada joj se priključuju Karlo Martinović i Miki Bodlović, te Adi Mulihalilović i Emir Mehić. Na scenu su se vratili na velika vrata albumom Ja nemam snage da te ne volim iz 1998. ("Ne lomi me", "Emina", "Ja nemam snage da te ne volim", "Gdje li si sada ljubavi", "U pomoć"...).

Hari Mata Hari je 1999. godine s pjesmom "Starac i more" pobijedio na prvom zajedničkom izboru za predstavnika Bosne i Hercegovine na Pjesmi Evrovizije u Jerusalemu, ali je pjesma naknadno diskvalifikovana jer se ispostavilo da je Hari pjesmu ranije prodao u Finskoj gdje je u međuvremenu i snimljena i izdata prije propisanog roka. Umjesto njih, na Pjesmi Evrovizije su učestvovali drugoplasirani Dino (Merlin) i Beatris s pjesmom "Putnici", osvojivši sedmo mjesto, najbolji plasman do tada za Bosnu i Hercegovinu. Iste godine, Hari je sa Hankom Paldum snimio duet "Crni snijeg" (Aca Lukas i Ceca ga prepjevali 1999. kao "Crni sneg"),[4][5] a 2001. izlazi novi album Baš ti lijepo stoje suze, sa nekoliko pesama koje su postale hitovi ("Kao domine", "Zjenico oka moga", "Baš ti lijepo stoje suze"...); i gostujućim nastupima Sulejmana Ramadanovskog Ramčeta u "Sad znam fol" i Dragane Mirković za "Ja imam te, a k’o da nemam te". 2002. godine s pjesmom "Ruzmarin", koja je postala hit, nastupaju u finalu 6. Hrvatskog radijskog festivala i predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na takmičenju za Pjesmu OGAE u Francuskoj, a 2003. godine nastupaju s pesmom "Idi, idi" na 7. Hrvatskom radijskom festivalu, te s pesmom "Navodno" (duet sa Ivanom Banfić) i na Splitskom festivalu. Nakon niza koncerata po Balkanu, drugim dijelovina Evrope te u Australiji, grupa je počela spremati novi album; pridružio im se Harijev dugogodišnji saradnik Franjo Valentić, a napustio Mili Bodlović radi samostalne karijere. Na 8. Hrvatskom radio festivalu učestvovali su s pesmom "Nema čega nema", a na Splitskom festivalu s pesmom "Zakon jačega" (duet sa Kemalom Montenom). Krajem godine izašao je i brži album pod tim nazivom, za beogradski Haj-faj centar, zagrebački Kroacija rekords i sarajevski Diskoton.

Javni RTV servis Bosne i Hercegovine je predstavnika za Pjesmu Evrovizije 2006. u Atini izabrao internom selekcijom, a 9. februara je saopštio da će to biti Hari Mata Hari, potvrđujući glasine koje su o ovome kružile već dva mjeseca. Emiter je BH Eurosong kampanji dao i naziv Vrijeme je za Bosnu i Hercegovinu, a pjesmu opisao kao bosansku verziju priče o Romeu i Juliji. Prvi je put pjesma prikazana javnosti 5. marta 2006. na posebnoj večeri "BH Eurosong 06" u sarajevskom Narodnom pozorištu uz prenos uživo na RTV BiH, gdje ju je Hari otpjevao uživo uz ovacije publike, a šest dana kasnije Hari je s pjesmom bio i na prvom gostovanju u Beogradu, na finalnoj večeri "Evropesme-Europjesme" 2006. Pjesma "Lejla" je snažna balada o neuzvraćenoj, dalekoj ljubavi sa jakim zvukom sevdaha i dionicama lokalnih instrumenata. Žensko ime Lejla je arapskog porijekla i označava veoma tamnu noć, posebno onu u kojoj je sudbina u Božijim rukama, noć hiljadu snova i želja. Prvi put je romantizovana u legendi o Medžnunu i Lejli, priči o mladom čoveku tragično zaljubljenom u ćerku vođe susjednog plemena, a pjesme ovog naziva imali su i Erik Klepton i ZZ Top. Tekst su napisali Fahrudin Pecikoza i Dejan Ivanović na muziku Željka Joksimovića. Joksimović, predstavnik Srbije i Crne Gore na Pjesmi Evrovizije 2004. u Istanbulu ("Lane moje", 2. mesto), izjavio je da je odbio slične ponude iz nekoliko evropskih zemalja i da je pjesmu "Lejla" radio bez naknade, kao dragi poklon. Promotivni spot, koji je režirao Pjer Žalica, osim Harija i družine, prikazuje i tradicionalne tkalje i duvandžiju. Sniman je na nekoliko lokacija u Herecegovini: po ciči zimi u planinama kraj Blidinja, na jezeru i nacionalnom parku Hutovo blato, na Ruištu te u Mostaru kraj Starog mosta i u starom gradskom jezgru. Pjesma je zvanično dobila naziv nakon glasanja na mrežnom mjestu RTV BiH (sa 3501 glasom; ostali prijedlozi bili su "Zar bi mogla ti drugog voljeti" sa 660 i "Sakrivena" sa 462 glasa).

Tri godine nakon uspjeha na Pjesmi Evrovizije u Atini, grupa Hari Mata Hari izdala je studijski album Sreća za beogradski Siti rekords. Album obiluje gostujućim nastupima Arsena Dedića u "Sve smo podijelili", Eldina Huseinbegovića u veoma duhovnoj i filozofskoj pesmi "Tvoje je samo to što daš" i popularne hrvatske pop pjevačice Nine Badrić u "Ne mogu ti reći šta je tuga" kojom je i najavljen novi album. Osim navedenih, na albumu iz 2010. izdvajaju se i naslovna numera "Sreća", zatim "Azra", "Zaigra srce moje", "Uplakanooka", "Stope da ti ljubim", kao i obrada sevdalinke "Jutros mi je ruža procvjetala". U novembru 2009. godine grupa je održala seriju uspješnih koncerata u "Sava" centru u Beogradu.

Osim brojnih koncerata u sarajevskoj "Skenderiji" i "Zetri", Hari Mata Hari nikada nije imao problema da napuni koncerte bilo gdje na prostoru nekadašnje Jugoslavije. 1999. godine su u Beogradu sedam uzastopnih dana svirali rasprodane koncerte u Sava centru. Album Baš ti lijepo stoje suze su promovirali klupskim koncertima, u "Akvi" u Sarajevu na godišnjicu osnivanja sastava, u "Trezoru" u Beogradu na Dan zaljubljenih, te u "Bestu" u Zagrebu 27. februara. Hari Varešanović je komponovao i pisao tekstove i za brojne druge balkanske izvođače (skorije npr. za Eminu Jahović i Elviru Rahić), kao i za film Duhovi Sarajeva. Ostvarivao je i saradnje sa izvođačima narodne muzike. Oženjen je Aidom; imaju kćerku i sina.

Izudin Kolečić rođen je 15. avgusta 1963. u Nevesinju. Sa Hari Mata Harijem je od osnivanja 1985. godine, a učestovovao je u pratnji Zlatana Fazlića Fazle s pesmom "Sva bol svijeta" na prvom samostalnom učešću Bosne i Hercegovine na Pjesmi Evrovizije 1993. u Milstritu. Karlo Martinović, rođen 21. oktobra 1977. u Nojsu (Njemačka), u sastavu je od 1997. Pohađao je studije klasične gitare u Dizeldorfu, a imao je i samostalni projekat. Nihad Voloder, rođen 26. marta 1978. u Sarajevu, išao je na studije muzikologije pri sarajevskoj Muzičkoj akademiji; svira brojne žičane instrumente (saz, buzuki, mandolina, bas prim), producira, komponuje, aranžira i često radi muziku za film i televiziju.

Članovi grupe[uredi | uredi kod]

Sadašnji članovi[uredi | uredi kod]

Bivši članovi[uredi | uredi kod]

Festivali[uredi | uredi kod]

  • 2002 - Hrvatski Radijski Festival 2002
  • 2003 - Hrvatski Radijski Festival 2003
  • 2003 - Split 2003
  • 2004 - Hrvatski Radijski Festival 2004
  • 2006 - Evrovizija 2006. - treće mjesto

Izjave[uredi | uredi kod]

  • "Tada sam bio najpopularniji. Savkog petka, subote i nedjelje u dvorani je bilo oko petsto ljudi. Tada su me nosili na rukama. Obožavala su nas djeca. To oduševljenje ljudi imao sam tri puta. Možda u Sava centru nekoliko puta, a to oduševljenje nisam osjetio ni na jednom sarajevskom koncertu. U Domu kulture na Vratniku bio sam najsretniji." (Nezavisne novine, 18. februar 2006. g.)
  • "Mislim da je, nakon toliko godina, bespredmetno stalno ponavljati zašto neko nije bio za vrijeme rata u Sarajevu ili Srebrenici. Bilo je dva miliona izbjeglica, među kojima sam bio i ja. Nemjerljive su muke izbjegličkog života sa mukama u ratu. Ali nije lijepo ni hodati po svijetu kao klošar, što smo mi izbjeglice, na neki simboličan način bili. Napokon bi trebao prestati jaz između dvije grupacije ljudi: onih koji su za vrijeme rata bili u Bosni i Hercegovini i onih koji su bili u izbjeglištvu." (Slobodna Bosna, 5. juli 2001. g.)
  • "Ljubav je univerzalna tema. Svi muzičari pjevaju o ljubavi, ali na različite načine. Moj način je suptilan, svilenkast, melanholičan. Ljubav je tema života, a iz ljubavi je izašla i muzika. I Bora Čorba pjeva o ljubavi, samo malo tvrđe." (Nezavisne novine, 23. novembar 2004. g.)
  • "Pjesma je najbolja na svijetu. Moram priznati da nisam čuo bolju. Oduševljen sam pjesmom i Pecinim tekstom. Napravili smo pjesmu koja izlazi iz duha našeg naroda i drago mi je što je pjevam." (o pjesmi "Lejla"; Nezavisne novine, 9. februar 2006. g.)

Diskografija[uredi | uredi kod]

Studijski albumi
Naslovnica albuma Zakon jačega
  • U tvojoj kosi (1985, Sarajevo disk)
  • Ne bi te odbranila ni cijela Jugoslavija (1986, Sarajevo disk)
  • Ja te volim najviše na svijetu (1988, Jugoton)
  • Volio bi’ da te ne volim (1989, Jugoton)
  • Strah me da te volim (1990, Jugoton)
  • Rođena si samo za mene (1992, Diskoton)
  • Ostaj mi zbogom ljubavi (1994, Intakt rekords)
  • Ja nemam snage da te ne volim (1998; Haj-faj centar, Intakt rekords)
  • Baš ti lijepo stoje suze (2001; Haj-faj centar, Kroacija rekords)
  • Zakon jačega (2004; Haj-faj centar, Kroacija rekords, Diskoton)
  • Sreća (2009, Hajat produkcija)
  • Ćilim (2016, MPJSBiH)
Albumi uživo
  • 'Uživo 1 i 2 (1999, Siti rekords)
  • Live (2002, Siti rekords)
Kompilacije
  • Balade (1997, Haj-faj centar)
  • 15 hitova (1999, Kroacija rekords)
  • Hitovi 1 (1999, Haj-faj centar)
  • Hitovi 2 (2000, Haj-faj centar)
  • Najljepše od Hari Mata Hari (2001, Kroacija rekords)
  • Ruzmarin i najljepše neobjavljene pjesme (2002; Kroacija rekords, Haj-faj centar)
  • Balade 1992–2002 (2003, Haj-faj centar)
Samostalan album
  • Zlatne kočije (1984)

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Bio, Pristupljeno 13. 8. 2021.
  2. [|Eurobosnia.com]. „Error: no |title= specified when using {{Cite web}}”. 
  3. (en) „Grand Final Eurovision Athens 2006”. Pristupljeno 07. 05. 2023. 
  4. https://www.youtube.com/watch?v=Y5aJsvJLzko
  5. https://www.youtube.com/watch?v=qGzVWAVFqdvo

Vanjske veze[uredi | uredi kod]