Hari Mata Hari

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hari Mata Hari
Hari Mata Hari (naslovnica albuma).jpg
Naslovnica albuma Zakon jačega'
Generalne informacije
Žanr(ovi) Pop rock
Aktivni period 1985. -
Članovi Hajrudin (Hari) Varešanović - vokal
Izo Koletić - bubnjevi
Karlo Martinović - solo gitara
Nihad Voloder - ritam gitara
Bivši članovi Željko Zuber
Neno Jeleč
Adi Mulahalilović
Edo Mulahalilović
Pjer Žalica
Zoran Kesić
Nagrade
Izlučno natjecanje za Eurosong u BiH 2006. - 1. mjesto
Grand Prix 14. Hrvatskog radijskog festivala
Davorin 2002. za najbolju pop pjesmu (Kao domine)
Službene stranice
Službena stranica

Hari Mata Hari je glazbeni sastav iz Bosne i Hercegovine, osnovan u rujnu 1985. godine. Članovi tek osnovane grupe bili su Hajrudin Varešanović, Izo Kolečić, Edo Mulahalilović, Pjer Žalica i Zoran Kesić. Njihov prvi album je bio "U tvojoj kosi", a nastupili su na Jugoviziji 1986. s pjesmom "U tvojoj kosi" i osvojili 5. mjesto. Na Eurosongu 2006. s pjesmom "Lejla" osvojili su 3. mjesto.

Grupa Hari Mata Hari je često menjala sastav. Danas je čine Hari Varešanović (vokal), Izudin Izo Kolečić (bubnjevi, udaraljke), Karlo Martinović (solo gitara, prateći vokal) i Nihad Voloder (bas gitara, prateći vokal). Većinu pesama Hari Mata Harija komponuje i aranžira Varešanović, a tekstove piše Fahrudin Pecikoza-Peco.

Septembra 1985. godine, Hari Varešanović zajedno sa članovima sastava "Baobab", Izom Kolečićem, Edom Mulihalilovićem, Pjerom Žalicom i Zoranom Kesićem, koja je ranije te godine pobedila na festivalu Nove nade, nove snage', osniva sastav "Hari Mata Hari". Iste godine objavili su i album prvenac U tvojoj kosi. 1986. godine, Hari Mata Hari napuštaju Pjer Žalica "Badžo" (koji je želeo da se bavi režijom) i Zoran Kesić, a zamenjuju ih klavijaturista Adi Mulihalilović i basista Neno Jeleč, namesto kojeg je ubrzo zatim došao Željko Zuber. Njihov album iz ove godine, Ne bi te odbranila ni cijela Jugoslavija, proglašen je za najbolji album godine, a na Jugoviziji, nacionalnom takmičenju za izbor predstavnika SFR Jugoslavije na Pesmi Evrovizije, Hari Mata Hari su 1986. u Prištini osvojili peto mesto sa pesmom U tvojoj kosi, te četrnaesto mesto sa pesmom Nebeska kraljica 1987. u Beogradu.

1988. godine Hari Mata Hari počinje da snima za zagrebački Jugoton i sledi serija fantastično uspešnih izdanja. Album Ja te volim najviše na svijetu iz 1988. koji je prodat u 300.000 primeraka, nosio je 10 pesama koje su listom još uvek (2006.) slušane (Igrale se delije, Javi se, Sedamnaest ti je godina sa Tatjanom Matejaš Tajči, Naše malo misto, Ja te volim najviše na svijetu, Hej, kako si, Zapleši, Kad dođe oktobar, Ruža bez trna, Poslednji valcer sa Dunava). Usledila je 1989. ploča Volio bih da te ne volim, prodata u 500.000 kopija (Svi moji drumovi, Na more dođite, Što je bilo bilo je, Pazi šta radiš sa Tajči) i 1990. album Strah me da te ne volim, prodat u rekordnih 700.000 primeraka (Prsten i zlatni lanac, Otkud ti k'o sudbina, Ostavi suze za kraj, Daj još jednom da čujem ti glas, Nek' nebo nam sudi). Na izuzetno jakoj jugoslovenskoj pop sceni kasnih osamdesetih, pesme sastava Hari Mata Harija su uvek bile pri samom vrhu lestvica. Na turnejama su im gostovale La Toja Džekson i Sabrina. Hari Mata Hari su na tri "Mesama" za redom (1989., 1990. i 1991.) osvajali titulu najbolje pop grupe SFRJ. Pripale su im i nagrade za pesmu godine, kao i "Oskar popularnosti".

Raspad Jugoslavije i rat koji je on prouzrokovao, jasno, ostavio je traga i u karijeri Hari Mata Harija. 1991. godine sastav izdaju album Rođena si samo za mene za sarajevski Diskoton (Ja ne pijem sa Harisom Džinovićem, Nije za te bekrija, Nije zima što je zima), koji je imao skromniji uspeh, a zatim su aktivnosti zamrle do 1994. kada su u izbeglištvu objavili ploču Ostaj mi zbogom ljubavi (Bilo je lijepo dok je trajalo, Ti si mi droga, Ja sam kriv što sam živ, te obrada pesme Poletjela golubica sa Halidom Bešlićem). Od celog Hari Mata Harija delovali su tada samo Hari i Izo, a grupa se okupila tek 19971998, kada joj se priključuju Karlo Martinović i Miki Bodlović, te Adi Mulihalilović i Emir Mehić. Na scenu su se vratili na velika vrata albumom Ja nemam snage da te ne volim iz 1998. (Ne lomi me, Emina, Ja nemam snage da te ne volim, Gdje li si sada ljubavi, U pomoć).

Hari Mata Hari je 1999. godine sa pesmom Starac i more pobedio na prvom zajedničkom izboru za predstavnika Bosne i Hercegovine na Pesmi Evrovizije u Jerusalimu, ali je pesma naknadno diskvalifikovana, jer se ispostavilo da je Hari pesmu ranije prodao u Finskoj, gde je u međuvremenu i snimljena i izdata pre propisanog roka. Umesto njih, na Pesmi Evrovizije su učestvovali drugoplasirani Dino (Merlin) i Beatris sa pesmom Putnici, osvojivši sedmo mesto, najbolji plasman do sada za Bosnu i Hercegovinu. Iste godine, Hari je sa Hankom Paldum snimio duet Crni snijeg, a 2001. izlazi novi album Baš ti lijepo stoje suze, sa nekoliko pesama koje su postale veliki hitovi (Kao domine, Zjenico oka moga, Baš ti lijepo stoje suze), i gostujućim nastupima Sulejmana Ramadanovskog-Ramčeta u Sad znam fol i Dragane Mirković na Ja imam te, a k'o da nemam te. 2002. godine sa pesmom Ružmarin, koja je postala veliki hit, nastupaju u finalu 6. Hrvatskog radijskog festivala i predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na takmičenju za Pesmu OGAE u Francuskoj, a 2003. godine nastupaju sa pesmom Idi, idi na 7. Hrvatskom radijskom festivalu i sa pesmom Navodno (zajedno sa Ivanom Banfić) i na Splitskom festivalu. Nakon niza koncerata po Balkanu, Evropi i Australiji, grupa je počela spremati novi album, pridružio im se Harijev dugogodišnji saradnik Franjo Valentić, a napustio Mili Bodlović radi samostalne karijere. Na 8. Hrvatskom radio festivalu učestvovali su sa pesmom Nema čega nema, a na Splitskom festivalu sa pesmom Zakon jačega sa Kemalom Montenom. Krajem godine izašao je i brži album pod tim nazivom, za beogradski Haj-faj centar, zagrebački Kroacija rekords i sarajevski Diskoton.

Javni RTV servis Bosne i Hercegovine je predstavnika za Pesmu Evrovizije 2006. u Atini izabrao internom selekcijom, a 9. februara je saopštio da će to biti Hari Mata Hari, potvrđujući glasine koje su o ovome kružile već dva meseca. Emiter je BH Eurosong kampanji dao i naziv Vrijeme je za Bosnu i Hercegovinu, a pesmu opisao kao bosansku verziju priče o Romeu i Juliji. Prvi je put pesma prikazana javnosti 5. marta 2006. na posebnoj večeri "BH Eurosong 06" u sarajevskom Narodnom pozorištu uz živi prenos RTV BiH, gde ju je Hari otpevao uživo uz ovacije publike, a šest dana kasnije Hari je sa pesmom bio i na prvom gostovanju u Beogradu, na finalnoj večeri Evropesme-Europjesme 2006. Pesma Lejla je snažna balada o neuzvraćenoj, dalekoj ljubavi sa jakim zvukom sevdaha i deonicama lokalnih instrumenata. Žensko ime Lejla je arapskog porekla i označava veoma tamnu noć, posebno onu u kojoj je sudbina u Božijim rukama, noć hiljadu snova i želja. Prvi put je romantizovano u legendi o Medžnunu i Lejli, priči o mladom čoveku tragično zaljubljenom u ćerku vođe susednog plemena, a pesme ovog naziva imali su i Erik Klepton i ZZ Top. Tekst su pisali Fahrudin Pecikoza i Dejan Ivanović na muziku Željka Joksimovića. Joksimović, predstavnik Srbije i Crne Gore na Pesmi Evrovizije 2004. u Istanbulu (Lane moje, 2. mesto), izjavio je da je odbio slične ponude iz nekoliko evropskih zemalja i da je Lejlu radio bez naknade, kao dragi poklon. Promotivni spot, koji je režirao Pjer Žalica, osim Harija i družine, prikazuje i tradicionalne tkalje i duvandžiju. Sniman je na nekoliko lokacija u Herecegovini: po ciči zimi u planinama kraj Blidinja, na jezeru-nacionalnom parku Hutovo blato, na Ruištu, i u Mostaru, kraj Starog mosta i u starom gradskom jezgru. Pesma je zvanično dobila naziv nakon glasanja na mrežnom mestu RTV BiH (sa 3501 glasom, ostali predlozi bili su Zar bi mogla ti drugog voljeti sa 660 i Sakrivena sa 462 glasa).

Tri godine nakon uspeha na Pesmi Evrovizije u Atini, grupa Hari Mata Hari izdaje studijski album "Sreća" za beogradski "City records". Album obiluje gostujućim nastupima Arsena Dedića u "Sve smo podijelili", Eldina Huseinbegovića u veoma duhovnoj i filozofskoj pesmi "Tvoje je samo to što daš" i vlasnice anđeoskog glasa Nine Banjica - Blok 45 Badrić u "Ne mogu ti reći šta je tuga", kojom je i najavljen novi album. Osim navedenih, na aktuelnom (2010.) albumu izdvajaju se i naslovna numera "Sreća", zatim "Azra", "Zaigra srce moje", "Uplakanooka", "Stope da ti ljubim", kao i obrada sevdalinke "Jutros mi je ruža procvjetala". U novembru 2009. godine grupa je održala seriju uspešnih koncerata u "Sava" centru u Beogradu.

Osim brojnih koncerata u sarajevskoj "Skenderiji" i "Zetri", Hari Mata Hari nikada nije imao problema da napuni koncerte bilo gde na prostoru nekadašnje Jugoslavije. 1999. godine su u Beogradu sedam uzastopnih dana svirali rasprodane koncerte u "Sava centru". Album Baš ti lijepo stoje suze su promovisali klupskim koncertima, u "Akvi" u Sarajevu na godišnjicu osnivanja sastava, u "Trezoru" u Beogradu na Dan zaljubljenih, te u "Bestu" u Zagrebu 27. februara (Hari kaže da je to dan kada se on zaljubio). Hari Varešanović je komponovao i pisao tekstove i za brojne druge balkanske izvođače (skorije npr. za Eminu Jahović i Elviru Rahić), kao i za film "Duhovi Sarajeva". Ne preza od saradnje sa izvođačima narodne muzike. Oženjen je Aidom, imaju kćerku Nađu i sina Damira.

Izudin Kolečić rođen je 15. avgusta 1963. u Nevesinju. Sa Hari Mata Harijem je od osnivanja 1985., a učestovovao je u pratnji Zlatana Fazlića Fazle sa pesmom Sva bol svijeta na prvom samostalnom učešću Bosne i Hercegovine na Pesmi Evrovizije 1993 u Milstritu. Karlo Martinović, rođen 21. oktobra 1977. u Nojsu (Nemačka), je u sastavu od 1997. Pohađao je studije klasične gitare u Dizeldorfu, a sprema i samostalni projekat. Nihad Voloder, rođen 26. marta 1978. u Sarajevu, trenutno završava studije muzikologije na sarajevskoj Muzičkoj akademiji. Nihad svira brojne žičane instrumente (saz, buzuki, mandolina, bas prim), producira, komponuje, aranžira i često radi muziku za film i televiziju.

Članovi grupe[uredi - уреди | uredi izvor]

Sadašnji članovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Bivši članovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Festivali[uredi - уреди | uredi izvor]

 • 2002 - Hrvatski Radijski Festival 2002
 • 2003 - Hrvatski Radijski Festival 2003
 • 2003 - Split 2003
 • 2004 - Hrvatski Radijski Festival 2004
 • 2006 - Evrovizija 2006. - treće mjesto

Diskografija[uredi - уреди | uredi izvor]

 • 1985 - U tvojoj kosi
 • 1986 - Ne bi te odbranila ni cijela Jugoslavija
 • 1988 - Ja te volim najviše na svijetu
 • 1989 - Volio bi' da te ne volim
 • 1990 - Strah me da te volim
 • 1992 - Rođena si samo za mene
 • 1994 - Ostaj mi zbogom ljubavi
 • 1998 - Ja nemam snage da te ne volim
 • 2001 - Sve najljepše od Hari Mata Hari
 • 2001 - Baš ti lijepo stoje suze
 • 2002 - Ružmarin i najljepše neobjavljene pjesme
 • 2002 - Live
 • 2004 - Zakon jačega
 • 2009 - Sreća

Izjave[uredi - уреди | uredi izvor]

 • "Tada sam bio najpopularniji. Savkog petka, subote i nedjelje u dvorani je bilo oko petsto ljudi. Tada su me nosili na rukama. Obožavala su nas djeca. To oduševljenje ljudi imao sam tri puta. Možda u Sava centru nekoliko puta, a to oduševljenje nisam osjetio ni na jednom sarajevskom koncertu. U Domu kulture na Vratniku bio sam najsretniji." (Nezavisne novine, 18. februar 2006.)
 • "Mislim da je, nakon toliko godina, bespredmetno stalno ponavljati zašto neko nije bio za vrijeme rata u Sarajevu ili Srebrenici. Bilo je dva miliona izbjeglica, među kojima sam bio i ja. Nemjerljive su muke izbjegličkog života sa mukama u ratu. Ali nije lijepo ni hodati po svijetu kao klošar, što smo mi izbjeglice, na neki simboličan način bili. Napokon bi trebao prestati jaz između dvije grupacije ljudi—onih koji su za vrijeme rata bili u Bosni i Hercegovini i onih koji su bili u izbjeglištvu." (Slobodna Bosna, 5. juli 2001.)
 • "Ljubav je univerzalna tema. Svi muzičari pjevaju o ljubavi, ali na različite načine. Moj način je suptilan, svilenkast, melanholičan. Ljubav je tema života, a iz ljubavi je izašla i muzika. I Bora Čorba pjeva o ljubavi, samo malo tvrđe." (Nezavisne novine, 23. novembar 2004.)
 • "Pjesma je najbolja na svijetu. Moram priznati da nisam čuo bolju. Oduševljen sam pjesmom i Pecinim tekstom. Napravili smo pjesmu koja izlazi iz duha našeg narodai drago mi je što je pjevam." (o pesmi Lejla, Nezavisne novine, 9. februar 2006.)

Diskografija[uredi - уреди | uredi izvor]

 • U tvojoj kosi (1985., Sarajevo disk)
 • Ne bi te odbarnila ni cijela Jugoslavija (1986., Sarajevo disk)
 • Ja te volim najviše na svijetu (1988., Jugoton)
 • Volio bih da te ne volim (1989., Jugoton)
 • Strah me da te volim (1990., Jugoton)
 • Rođena si samo za mene (1992., Diskoton)
 • Ostaj mi zbogom ljubavi (1994., Intakt rekords)
 • Ja nemam snage da te ne volim (1998., Haj-faj centar, Intakt rekords)
 • Baš ti lijepo stoje suze (2001., Haj-faj centar, Kroacija rekords)
 • Zakon jačega (2004., Haj-faj centar, Kroacija rekords, Diskoton)

Albumi uživo:

 • 'Uživo 1 i 2 (1999., Siti rekords)
 • Live (2002., Siti rekords)

Kompilacije:

 • Balade (1997., Haj-faj centar)
 • 15 hitova (1999., Kroacija rekords)
 • Hitovi 1 (1999., Haj-faj centar)
 • Hitovi 2 (2000., Haj-faj centar)
 • Najljepše od Hari Mata Hari (2001., Kroacija rekords)
 • Ružmarin i najljepše neobjavljene pjesme (2002., Kroacija rekords, Haj-faj centar)
 • Balade 1992–2002 (2003., Haj-faj centar)

Samostalan album:

 • Zlatne kočije (1984.)

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]