Galaktoreja

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Galaktoreja
lat.
Galactorrhea
Specijalnost obstetrics
Klasifikacija i eksterni resursi
ICD-10 N64.3, O92.6
ICD-9 611.6, 676.6
DiseasesDB 6314
MeSH D005687
Star of life.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).

Galaktoreja predstavlja produkciju mleka u dojkama van perioda laktacije. Javlja se i kod žena i kod muškaraca.

Najčešći uzrok galaktoreje je prolaktin sekretujući tumor hipofize (prolaktinom). Galaktoreja takođe može nastati kod korišćenja nekih lekova, kontraceptivnih sredstava, kod hipotireoze i tumora jajnika i testisa.

Klinička slika[uredi - уреди | uredi kôd]

Nekada je jedini simptom produkcija mleka, ali uz to se često mogu javiti i nepravilne menstruacije, izostanak menstruacija i neplodnost, suvoća vagine i sl. Kod muškaraca hiperprolaktinemija retko izaziva galaktoreju i ginekomastiju (povećanje dojki). Kod oko 15% muškaraca javljaju se seksualne disfunkcije, a moguća je i neplodnost.

Dijagnoza[uredi - уреди | uredi kôd]

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskog određivanja nivoa hormona u krvi, rendgenografije, kompjuterizovane tomografije, magnetne rezonance itd.

Lečenje[uredi - уреди | uredi kôd]

Ukoliko je uzrok galaktoreje tumor prolaktinom, lečenje se može sprovoditi lekovima ili hirurški. Lek izbora je bromkriptin, agonist dopamina. Bromkriptin reguliše hiperprolaktinemiju kod gotovo svih bolesnika sa mikroprolaktinomom. Lek može ponekad uticati i na smanjenje veličine tumora, pogotovo tokom prva tri meseca lečenja. Ako se terapija prekine, nivo prolaktina opet počinje da raste, ali se ponovni rast tumora može odložiti mesecima ili godinama. Bromokriptin je takođe delotvoran kod velikih makroadenoma. Inače, ovaj lek se ne daje tokom trudnoće.

Hirurški zahvat i zračenje su dodatne mogućnosti lečenja ovih tumora, koje se primenjuju ako se simptomi ne povlače nakon 1-3 meseca lečenja bromkriptinom, kod trajnih problema, težih poremećaja i u slučajevima kada bolesnici ne podnose bromkriptin.

Mikroadenomi imaju dobru prognozu, a prognoza makroadenoma zavisi od simptoma i odgovora organizma na terapiju lekovima.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]


Star of life.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).