Hipotireoza

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hipotireoza
lat.
Hypothyreosis
Jaundice in newborn.jpg
Šest nedelja stara beba sa simptomima žutice, koja je izazvana hipotireozom. Takođe se mogu videti uvećan jezik i pupčana kila.
Specijalnost Endokrinologija
Klasifikacija i eksterni resursi
ICD-10 E03.9
ICD-9 244.9
DiseasesDB 6558
eMedicine med/1145
MeSH D007037
Star of life.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).

Hipotireoza je sistemski poremećaj izazvan nedostatkom hormona štitne žlezde u perifernim tkivima.

Etiologija[uredi - уреди | uredi kôd]

Primarna hipotireoza može da bude uzrokovana atrofijom štitne žlezde ili nastaje u poslednjem stadijumu hroničnog limfocitnog tireoiditisa (upala štitne žlezde), ali je često jatrogenog porekla - javlja se posle lečenja hipertireoze radioaktivnim jodom ili subtotalnom tireoidektomijom (odstranjenje dela žlezde), tokom tireosupresivne terapije ili uzimanja lekova koji utiču na metabolizam joda.

Sekundarna hipotireoza je posledica destrukcije hipofize postpartalnim krvarenjem (velikim gubitkom krvi nakon porođaja), povreda glave, tumora ili idiopatske atrofije ove žlezde.

Tercijarna hipotireoza je izazvana poremećajima u hipotalamusu.

Klinička slika[uredi - уреди | uredi kôd]

Osnovni simptomi su nepodnošenje hladnoće, suvoća i perutanje kože, promuklost, parestezije (osećaj trnjenja i peckanja pojedinih delova tela) i bolni grčevi u mišićima, povećanje telesne težine, opstipacija (zatvor), smanjeno znojenje itd. Tokom pregleda se konstatuju usporeni pokreti, gruba koža i kosa, hladna koža, pastozno lice, otoci i bradikardija (usporen rad srca). U poodmaklom stadijumu hipotireoze, u koži i drugim tkivima nagomilavaju se depoziti mukoproteina.

Lečenje[uredi - уреди | uredi kôd]

Za lečenje hipotireoze se koristi -{L}--tiroksin. Ako je lečenje pravilno, prognoza bolesti je odlična. U organizmu se postepeno uspostavlja normalna koncentracija hormona, što je praćeno prestankom simptoma i popravljanjem svih biohemijskih abnormalnosti hipotireoze.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Star of life.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).