François Ozon

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
François Ozon
Francois Ozon 2005-10-21.jpg
François Ozon na Londonskom filmskom festivalu, 21. oktobra, 2005.
Rođenje 15. novembar, 1967.
Flag of France.svg Pariz, Francuska
Profesija reditelj
scenarista
Značajni filmovi: Sitcom (1998.)
8 femmes (2002.)
Swimming Pool (2003.)
Zvanični sajt [1]
IMDb profil

François Ozon (Fransoa Ozon) francuski je reditelj i scenarista, rođen u Parizu, 15. novembra, 1967. Između 1988. i 1998. Ozon je snimio brojne kratke filmove. Od 1998. snima od prilike jedan film godišnje.

Biografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Pošto je diplomirao kinematografiju na Pariskom univerzitetu, 1990. upisao je režiju na La Fémis. Od tada snima brojne kratke filmove, od kojih su mnogi bili zapaženi na internacionalnim festivalima. Sa filmom Action Vérité (1994.) počinje njegova saradnja sa kućom Fidélité Productions, sa kojom snima dosta filmova. Njegov prvi dugometražni film Sitcom (1998) bio je jako dobro prihvaćen i kod publike i kod kritičara.

Svetsko priznanje je stekao filmovima 8 femmes (2002.) i Swimming Pool (2003.)

Mnogim njegovim filmovima zajednički je direktan i otvoren pristup seksualnosti njegovih likova (posebno u Les Amants criminels , Gouttes d'eau sur pierres brûlantes (1999. – adaptacija Fassbinderove drame Tropfen auf heiße Steine) i Swimming Pool), zatim građenje filma na malom broju likova (na primer, u Regarde la mer samo dva, pa čak i u Swimming Pool, u kome su, pored dva glavna lika, svi ostali marginalni) i, konačno, posebno obraćanje pažnje na ženske likove.

François Ozon je gej i premda ne govori o tome rado u javnosti, gej ili lezbejski likovi i zapleti se često pojavljuju u njegovim filmovima.

Filmografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Kratki filmovi[uredi - уреди | uredi kôd]

Dugometražni filmovi[uredi - уреди | uredi kôd]

Nagrade[uredi - уреди | uredi kôd]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]