Emilija i Romanja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Regione Emilia-Romagna
Glavni grad Bologna
Predsjednik Vasco Errani
Pokrajine Bologna
Ferrara
Forlì-Cesena
Modena
Parma
Piacenza
Ravenna
Reggio Emilia
Rimini
Broj općina 341
Površina 22,123 km²
  6. u Italiji (7.3 % Italije)
Stanovništvo (2001.)
 - Ukupno

 - Poredak
 - Gustoća


3,983,346
8. (7.0 %)
180/km²
Mapa pokazuje položaj regije Emilija i Romanja u Italiji

Emilija i Romanja (ital. Emilia-Romagna) je administrativna regija u Sjevernoj Italiji koju čine dvije historijske regije, Emilija i Romagna. Granice regije određuje Jadransko more na istoku, rijeka Po na sjeveru i planinski lanac Apenini na jugu.

Sa 4,030,000 na 22,123 km² (po popisu iz 2003.), gustoća stanovništva je čak 182 osobe/km² (u dolini rijeke Po još i više). Emilia-Romagna jedna je od najrazvijenijih regija u Italiji, a poznata je i po svojoj karakterističnoj kuhinji.

Poljoprivreda je najznačajnija privredna grana u regiji, s naglaskom na žitarice, krumpir, kukuruz, paradajz i luk, te razne vrste voća, a posebice grožđe za priozvodnju vina (od kojih je najpoznatije Lambrusco). Uzgoj svinja i stoke je također vrlo razvijen.

Emilia-Romagna ima i jako razvijenu industriju, posebno prehrambenu (Mliječna industrija Parmalat) i automobilsku (Ferrari, motori Ducati), te turizam uz Jadransku obalu.

Glavni grad je Bologna, historijsko, kulturno i obrazovno središte nacionalnog značaja. Ostali veći gradovi su: Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Modena, Rimini, Ferrara, Forlì, Cesena i Ravenna.

Grad Bologna ima najstariji univerzitet na svijetu osnovan 1088. godine, koji je i danas jedan od najpoznatijih univerziteta sa više od 300 000 studenata (grad ima oko 370 000 stanovnika).

Ime Emilia-Romangna ima korijene u starom Rimu. Emilia vuče korijen riječi od via Emilia, važnog puta koji je povezivao Rim i sjever Italije. Romagna je iskrivljeni oblik od Romània, kada je Ravenna bila glavni grad talijanskog dijela bizantskog imperija. Langobardi su po službenom nazivu carstva nazvali i okolno područje.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]