Rimini

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rimini
Coats of arms of None.svg
Općina
Položaj općine u Italiji
Regija:Emilia-Romagna
Pokrajina:Rimini (RN)
Koordinate:44°3′N, 12°34′E
Visina:5 m
Površina:134 km²
Stanovništvo:135.886 (31. siječnja 2006.)
Gustoća stanovništva:1013 stan./km²
Poštanski broj:47900 Bellariva, Rimini, Rivabella, Rivazzurra, San Fortunato, San Giuliano a Mare, Santa Aquilina; 47811 Viserba, Viserbella; 47812 Torre Pedrera; 47831 Miramare di Rimini
Pozivni broj:0541
ISTAT-broj:099014
Svetac zaštitnik:San Gaudenzo
Službena stranica:Rimini

Rimini (ital. Rimini) je poznati grad u Italiji. Rimini je značajan grad pokrajine Emilije-Romanje u severnom delu države i glavni grad istoimene Provincije Rimini.

Rimini je verovatno najpoznatije italijansko letovalište na obali Jadranskog mora, poznato po dugim i lepim plažama.

Prirodne odlike[uredi - уреди | uredi izvor]

Kavurov trg
Tiberijev most
Trg tri mučenika
Stara gradska kuća
Prostrane plaže su simbol Riminija

Rimini se nalazi na prelazu iz središnje ka severnoj Italiji. Od prestonice Rima grad je udaljen 400 km severno, a od Bolonje 120 km jugoistočno. Minijaturna država San Marino nalazi se svega 10 km jugozapadno i njeni stanovnici su upućeni na Rimini (trgovina, promet, saobraćajne potrebe).

Reljef: Rimini se razvio u krajnje jugoistočnom obodu Padske nizije, na mestu gde se ravnica sustiče sa Jadranskim morem i krajnje severoistočnim obronicma Apenina. Grad je u ravničarskom području, ali se krajnje severoistočne planine Apenina nalaze relativno blizu grada - 10 km južno. Grad kao primorski se nalazi na visini od 5 m.

Klima: Klima u Riminiju je izmenjeno sredozemna klima sa primetnim uticajem sa umereno kontinentalne klime sa kopna. Stoga je u leto veoma toplo, a zimi je sneg češća pojava i hladnije je u odnosu na veći deo Italije južno.

Vode: Rimini je jedini važniji grad u pokrajini smešten na moru. Takođe to je i jedan od najvećih gradova na zapadnoj obali Jadrana. Pored mora kroz grad protiču i dve manje reke, koje se tu uliva u more - Marečija i Auza.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Pre rimske kolonije u području Riminija su živeli Etrurci, Umbri, Grci i Gali. Gali su naseljavali te krajeve od 6. veka pne., ali su ih na kraju Rimljani pobedili 283. pne. kada je područje ponovo vraćeno Umbrima. Rimljani su 268. pne. tu osnovali koloniju Ariminum (Ariminum). Bio je to bastion protiv najezde Gala, a takođe je služio kao odskočna daska za osvajanje Padske nizije. Rimini je bio i drumska raskrsnica, koja je povezivala središnju Italiju preko Flaminijevog puta (Via Flaminia) i severnu Italiju preko Vija Emilije. Grad je učestvovao u građanskim ratovima najpre na strani Gaja Marija, a zatim Cezara. Nakon što je ovde prešao reku Rubikon Cezar se legijama obratio na forumu Riminija. Rimini je privlačio pažnju više rimskih careva, kao što su bili Oktavijan Avgust i Hadrijan. Tada su sagrađeni Avgustov slavoluk, Tiberijev most i amfiteatar. Zapadnorimska carica Gala Placidija je izgradila crkvu svetog Stefana. U Riminiju je održan jedan od ranih hrišćanskih sabora 359. godine pod pokroviteljstvom cara Konstancija II.

Kada su Ostrogoti upali u Italiju, varvarski kralj Odoakar je 493. g. bio prisiljen da se preda gotskom kralju Teodorihu koji ga je opseo u Raveni. Za vreme Gotskoga rata Rimini je više puta prelazio iz ruke u ruku. U blizini grada Justinijanov vojskovođa Narzes pobedio 553.g. Alemane. Grad je potom bio pod upravom Vizantije, kao deo Ravenskoga egzarhata. Langobardski kralj Liutprand ga je zauzeo 728. godine, ali su 735. Vizantinci ponovo zauzeli grad. Franački kralj Pipin Mali je Rimini predao papi, ali tokom kasnijih ratova papa i italijanskih gradova Rimini je ratovao na strani italijanskih gradova. U srednjem veku tu su izgrađene brojne crkve i razvijala se umetnost, tako da je bila posebno poznata u 14. veku Riminijska škola. Porodica Malatesta je sa malim prekidima vladala od 1239, kada je prvi Malatesta postao podesta (feudalni gospodar) grada pa do 1528. godine. Početkom 16. veka Rimini je bio manje značajni grad Papske države.

Do 18. veka grad je bio na udaru pljačkaških vojski, zemljotresa, gladi, poplava i piratskih napada. Zbog oslabljene gradske privrede ribarstvo je postalo glavni izvor prihoda. Rimini je nakon prolaska francuske vojske 1797. godine postao deo Cisalpinske Republike. Napoleonska vlast je gušila monaške redove i konfiskovala manastirsku imovinu. Nakon Napoleonovog poraza stari poredak je obnovljen u Italiji, a 1860. Rimini je postao deo Kraljevine Italije.

Grad se veoma razvio nakon Drugog svetskog rata, tako da se praktično spojio sa gradićima Čezenatiko na severu i Ričione na jugu.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

2008. g. Rimini je imao preko 140.000 stanovnika, 3 puta više kao na početku 20. veka (značajan rast za italijanske pojmove).

Grad danas ima značajan udeo imigrantskog stanovništva, doseljenika iz svih krajeva svega (10% gradskog stanovništva).

Privreda[uredi - уреди | uredi izvor]

Rimini je pre svega poznat kao turističko letovalište poznato po brojnim uređenim plažama, za italijanske pojmove pristupačnim cenama i brojnim mogućnostima noćne zabave. Stoga je Rimini nezaobilazno odredište mladih ljudi iz kontinetalnog dela Italije (Milano, Torino, Bolonja, Verona), posebno za vikend provode.

Znamenitosti[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Katedrala iz 13. veka . U početku je bila u gotskom stilu, a kasnije je preobražena pod Malatestama;
  • Avgustov slavoluk, koji je sagrađen 27. pne.;
  • Crkva San Giuliano Martire (1553.-1575.) u kojoj se nalazi ogromna Veronjezeova slika;
  • Tiberijev most, koga je započeo graditi Oktavijan Avgust 14. , a okončao ga je Tiberije 21. Sagrađen je pomoću istarskog kamena;
  • amfiteatar iz 2. veka. Ima eliptični oblik sa osima 117,7 metara sa 88 metara. Arena ima 73 sa 44 metra. Imao je kapacitet od 15.000 gledalaca;
  • Zamak Sismondo;
  • crkva Svetoga Jovana Evangeliste.

Galerija slika[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]