Reggio Emilia

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Reggio Emilia
Coats of arms of None.svg Reggio Emilia posizione.png
Regija: Emilia-Romagna
Pokrajina: Reggio Emilia (REM)
Koordinate: 44°42′N, 10°38′E
Visina: 58 m
Površina: 231 km²
Stanovništvo: 167,013 (31.12.2005)
Gustoća stanovništva: 723 stan./km²
Poštanski broj: 42121-42122-42123-42124
Pozivni broj: 0522
ISTAT-broj: 015146
Svetac zaštitnik: San Prospero
Službena stranica: Reggio Emilia


Reggio Emilia (lat.: Regium Lepidi i Regium) grad je u sjevernoj Italiji, u talijanskoj pokrajini Emilia-Romagna Grad ima oko 167.013 stanovnika i glavna je komuna (općina) u Provinciji Reggio Emilia.

Naziv grada se često izgovara i dužim nazivom Reggio nell'Emilia. Stanovnici grada se nazivaju Reggiani, a grad najčešće zovu samo Reggio. Na nekim drevnim kartama naziva se i Reggio di Lombardia.

Stari grad ima heksagonalnu formu, sadrži neke stare zidove, zgrade i tornjeve iz 16. i 17. stoljeća .

Prirodne odlike[uredi - уреди | uredi izvor]

Avionski pogled na grad
Korzo Garibaldi, jedna od glavnih gradskih ulica
Gradski krovovi

Ređo Emilija se nalazi na prelazu iz središnje ka severnoj Italiji. Od prestonice Rima grad je udaljen 450 km severno, a od Milana 150 km jugoistočno.

Reljef: Ređo Emilija se razvio u južnom delu Padske nizije. Grad je u ravničarskom području, ali se krajnje severne planine Apenina nalaze relativno blizu grada - 20 km južno. Grad se prostire na visini od 58 m.

Klima: Klima u Ređo Emiliji je izmenjeno kontinentalna klima sa primetnim uticajem sa sredozemne sa mora. Stoga je u leto veoma toplo, a zimi je sneg česta pojava i veoma je hladno u odnosu na veći deo Italije južno.

Vode: Kroz Ređo Emiliju protiče samo potok Krostolo. Reka Po, kao prva veća reka, nalazi se 40 km severno od grada.

Povijest[uredi - уреди | uredi izvor]

Gradska viječnica.
San Giorgio u Reggiu

Iako nema rimskih korjena, grad smješten u sjevernoj Italiji ima drevna antička značenja, njega je konstruirao rimski konzul Marcus Aemilius Lepidus uz rimsku cestu koja vodi od Piacenze do Riminija 182. godine prije Krista.

Grad je postao administrativni centar te je njegov "forum" izpočetka nazvan Regium Lepidi, da bi kasnije dobio novo ime Regium od kojeg je i grad dobio današnje ime koje nosi. 1002. godine Reggiin teritorij, zajedno sa Parmom, Bresciom, Modenom, Mantovom i Farrarom, je pripojen pokrajini Toskani.

Kada je gradova ekonomija počela rasti 1873. tako su i antički zidovi u gradu srušeni. 1911. grad je imao populaciju od 70,000 stanovnika. Rasla je i snažna socijalistička tradicija.

7. srpnja Reggio je ugostio 13. Nacionalni kongres Talijanske socijalističke partije. Kasnije su fašisti uveli strogi režim u grad zbog gradske tradicije. 26. srpnja, 1943. godine režim je srušen talijanskim otporom u gradu.

Gradovi pobratimi[uredi - уреди | uredi izvor]

Reggio Emilia brat blizanac sa:

Poznati[uredi - уреди | uredi izvor]


Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. "Kragujevac City Partners". © 2008 Information service of Kragujevac City. http://www.kragujevac.rs/en/city_partners.htm. pristupljeno 27. 10. 2008.. 

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]