Dominique Wilkins

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dominique Wilkins

Dominique Wilkins
Dominique Wilkins

Lične informacije
Datum rođenja 12. januar 1960.
Mesto rođenja Pariz (Francuska)
Državljanstvo  SAD
Visina 2,03 m
Pozicija krilo
Draft 1982 (3. pik u 1. rundi)
Pro karijera 1982–1999
Seniorski klubovi
God. Klub
Atlanta Hawks
Los Angeles Clippers
Boston Celtics
Panathinaikos BC
San Antonio Spurs
San Antonio Spurs
Orlando Magic

Dominik Vilkins (Engl. Jacques Dominique Wilkins, Pariz, Francuska, 12. januar 1960.) je bivši profesionalni američki košarkaš. Prvenstveno je igrao za Atlanta Hawks u National Basketball Association (NBA). Vilkins je bio devetostruki NBA All-Star i posmatran kao jedan od najboljih dunkera u istoriji NBA. 2006. godine je primljen u kuću slavnih košarke.


Pored svojih 11 sezona u Hawksima, Vilkins je imao kraće susrete sa Los Angeles Clippersima, Boston Celticsom, Panathnaikosom, Fortitudo Bolognom, San Antonio Spursima i Orlando Magicom pre nego što se povukao 1999. godine.

Rani život i koledž[uredi | uredi kod]

Vilkins je rođen u Parizu, u Francuskoj, dok je njegov otac tamo bio smešten kao pilot u američkom vazduhoplovstvu. Porodica Vilkins se zatim preselila u Dallas i Baltimore, pre nego što se uselila u Washington, Severna Karolina, gde je pohađao Washington High School. Bio je uzastopni MVP za svoj tim Državnog prvenstva klase 3-A (1978–1979). Vilkins je bio u sekciji "Lica u gužvi" Sports Illustrateda, dok je bio u srednjoj školi, zbog nastupa protiv škole više klase u kojoj je postigao 48 poena, imao 27 skokova, 9 zakucavanja i 8 blokada. Vilkins je tada glumio u američkim igrama McDonald'sa, American Capitala, The Capital Classica, The Kentucki Derbi Festival Classica i The Dapper Dan Classic All-Star Gamesa. Imao je 16 poena i 12 skokova u Mekdonaldsu, 26 poena u prestonici i 22 poena u Derbi klasiku. Na univerzitet u Džordžiji upisao se 1979. godine sa uspostavljenom reputacijom zanimljivog igrača. Vilkins je tokom karijere prosečno beležio 21,6 poena u igri i bio je proglašen za SEC košarkaša godine 1981. godine. Koledž je napustio posle svoje juniorske godine.