Allen Iverson

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Allen Iverson

Allen Iverson
Allen Iverson

Lične informacije
Datum rođenja 7. jun 1975.
Mesto rođenja Hampton, Virginia (SAD)
Državljanstvo  SAD
Visina 1.83 m
Pozicija plejmejker/bek
Draft 1996 (1. pik u 1. rundi)
Pro karijera 1996–
Seniorski klubovi
God. Klub
1996–2006
2006–2008
2008–2009
2009
Philadelphia 76ers
Denver Nuggets
Detroit Pistons
Memphis Grizzlies

Allen Iverson (Hampton, Virginia, SAD, 7. jun 1975) je američki košarkaš. Studirao je na univerzitetu Georgetown. Na draftu 1996. odabrali su ga Philadelphia 76ersi kao 1. pika. U sezoni 2000./01. odveo je 76erse do NBA finala i proglašen je najkorisnijim igračem sezone. Iverson je jedanaesterostruki NBA All-Star te je sedam puta biran u All-NBA momčad. Jedan je od najboljih strijelaca u istorije NBA: s 27.7 poena po utakmici je na trećem mjestu svih vremena, iza Michaela Jordana i Wilta Chamberlaina.

Univerzitet[uredi | uredi kod]

Pohađao je univerzitet Georgtown. S njima je osvojio brojna priznanja. Osvojio je nagradu Big East odbrambeni igrač godine i sa reprezentacijom SAD-a ostvario je zlatnu medalju na Svjetskom univerzitetskom prvenstvu u košarci u Japanu 1995. godine. Iverson je predvodio američku reprezentaciju sa 16.7 poena i 6.1 asistencija po utakmici. Univerzitetsku karijeru je završio kao najbolji strijelac košarkaškog tima sa prosjekom od 23 poena po utakmici. Zbog porodičnih i finansijskih problema morao je napustiti univerzitet prije mature i otići u NBA.

NBA karijera[uredi | uredi kod]

Philadelphia 76ers[uredi | uredi kod]

Početci (1996.-2000.)[uredi | uredi kod]

Izabran je u 1. krugu (1. ukupno) NBA drafta 1996. godine od strane Philadelphia 76ersa. Iverson je imao izvrsnu rookie sezonu. Predvodio je 76erse u poenima, asistencijama i ukradenim loptama, te si tako priskrbio nagradu za novaka godine. Izabran je i u All-Rookie prvu petorku. U sezoni 1998./99., Iverson bilježi 26.8 poena po utakmici i time osigurava naslov najboljeg strijelca lige. 76erse odvodi u doigravanje, ali bez većeg učinka jer gube od Pacersa u drugom krugu. Sljedeće sezone Iverson potpisuje ugovor vrijedan 70 miliona $ i dobija poziv na All-Star utakmicu. Te iste sezone Iverson bilježi 28.4 poena po utakmici i ponovno 76erse odvodi u doigravanje. U doigravanju briljira sa 26.2 poena, 4.8 asistencija, 4 skokova i 1.3 ukradene lopte ali i ovaj puta ne prolaze Pacerse u drugom krugu. Izabran je u All-NBA prvu petorku.

Najkorisniji igrač sezone 2000./01.[uredi | uredi kod]

U sezoni 2000./01. predvodio je svoju ekipu do 10 uzastopnih pobjeda u sezoni i izabran je na All-Star utakmicu, gdje je i osvojio nagradu za najkorisnijeg igrača utakmice. 76ersi su ostvarili najbolji odnos pobjeda i poraza na Istoku 56-26. Iverson je bilježio 31.1 poena i 2.5 ukradene lopte po utakmici te si tako priskrbio naslov za najboljeg strijelca i "kradljivca" lige. Te iste sezone osvaja nagradu za najkorisnijeg igrača sezone te je izabran u All-NBA prvu petorku. Predvodio je 76erse do NBA finala protiv Los Angeles Lakersa. Uprkos sjajnim igrama Iversona, 76ersi lako gube finale od Lakersa koji su bili predvođeni O'Nealom i Bryantom. Sezone 2001./02. Iverson je imao dosta problema sa ozljedama, ali je sezonu završio sa 31.4 poena. 76ersi osiguravaju šesto mjesto na Istoku, ali ispadaju već u prvom krugu od Celticsa.

Sezone bez uspjeha (2003.-2006.)[uredi | uredi kod]

Iverson u Nuggetsima.

U sezoni 2002./03. Iverson bilježi 27.6 poena i izabran je na NBA All-Star utakmicu. Predvodi 76erse do doigravanja, ali opet gube u drugom krugu, ovaj puta od Pistonsa. Iverson je davao sve od sebe ali nikako nije uspio igru 76ersa podići na višu nivo. Sezona 2005./06. bila je Iversonova posljednja sezona u dresu 76ersa. Prosječno je bilježio 33.7 poena po utakmici, ali 76ersi ponovno ne uspijevaju izboriti doigravanje, drugi put u tri godine. Iverson je nekoliko puta kažnjen tokom sezone zbog svog ponašanja. Nakon nekoliko mjeseci uprava 76ersa odlučila je mijenjati Iversona u Denver Nuggetse za Andrea Millera, Joea Smitha i dva izbora prvog kruga drafta.[1]

Denver Nuggets[uredi | uredi kod]

Iverson se Nuggetsima pridružio u decembru 2006. godine. Iverson se nije uklopio u momčad. Iako je imao uz sebe Carmela Anthonya, Nuggetsi su izborili samo dva doigravanja u tri godine i oba puta ispali u prvom krugu. Trener Nuggetsa George Karl nije bio zadovoljan igrom svoje momčadi te nije pokazivao nikakvo žaljenje nakon mijenjanja Iversona u Pistonse. Ubrzo su počele glasine o mijenjanju u Pistonse i to se uskoro i dogodilo. Iverson je mijenjan u Pistonse za Chaunceya Billupsa, Antonia McDyessa i Cheikha Sambu.[2]

Detroit Pistons[uredi | uredi kod]

Nakon dolaska u Pistonse Iverson je svoj standardni broj 3 zamijenio brojem 1. Sezona 2008./09. nije bila baš sjajna za Pistonse. Sezonu su završili sa omjerom pobjeda i poraza 39-43 te tako zauzeli tek osmo mjesto na Istoku. Iverson je bio žestoko kritikovan kao i uprava Pistonsa zbog zamjene Chauncey Billupsa, jer je igra Pistonsa nakon dolaska Iversona potpuno izgubila smisao. U doigravanju Cavsi su ih uništili u četiri utakmice i Pistonsi su ispali već u prvom krugu, a sedam prethodnih sezona su bili u finalu Istočne konferencije. Iverson nije igrao u doigravanju zbog ozljede leđa.[3]

Memphis Grizzlies[uredi | uredi kod]

9. septembra 2009. Iverson je potpisao jednogodišnji ugovor vrijedan 3,1 miliona dolara čime je postao novi član Memphis Grizzliesa.[4] 17. novembra 2009. Iverson je raskinuo ugovor s Memphis Grizzliesima.[5] Nekoliko dana prije Grizzliesi su dopustili Iversonu da napusti klub kako bi riješio neke "privatne stvari", a sada je njihova saradnja i definitivno okončana. Takođe Iverson se žalio i na ulogu igrača s klupe, budući da u tri nastupa za tu momčad niti jednom nije bio član njene startne petorke.

Povratak u Philadelphiu[uredi | uredi kod]

Nakon brojnih predviđanja da odlazi u penziju i da prekida svoju veliku karijeru[6], Iverson je to sve opovrgnuo dogovorom uslova i potpisivanjem ugovora s Philadelphia 76ersima. Potpisao je negarantirani jednogodišnji ugovor koji bi mu trebao donijeti nešto više od milion dolara zarade.[7][8] Takođe treba spomenuti da je Iverson bio vrlo blizu potpisa s New York Knicksima koji su u posljednji trenutak odustali od te mogućnosti.[9]

Evropa[uredi | uredi kod]

26. oktobra 2010. Iverson je potpisao dvogodišnji ugovor vrijedan 4 miliona dolara za Beşiktaş.

Američka reprezentacija[uredi | uredi kod]

Bio je član reprezentacije SAD-a na Olimpijskim igrama u Atini 2004., gdje su nakon velikog debakla uspjeli osvojiti bronzanu medalju.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]