Demokratura

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

U savremenom političkom žargonu, demokratura je državni sustav koji naizgled poštuje sve demokratske procedure i/ili predstavlja se kao demokratska republika, dok u stvari ispunjava osobine autoritarnog režima pa čak u nekim slučajevima graniči sa diktaturom ili totalitarizmom.

Osobine[uredi | uredi kod]

Izraz je 1987. skovao urugvajski pisac i novinar Eduardo Galeano[1] kako bi opisao koegzistenciju demokratskih i autoritarnih elemenata unutar modela koji bismo mogli definirati kao «ustavna diktatura»[α 1][2][3].[4] Danas se termin opširno koristi u publicistici, među akademicima, politolozima i geopolitičarima, a popularizirao ga je (i skovao) književnik Predrag Matvejević[5][6] isto opisujući neke skorašnje oblike iskrivljenog spajanja demokracije i diktature.

Odnosi se prvenstveno na vladavine u nekim postkomunističkim zemljama, gdje su se tokom 1990-ih u obliku demokracije nastavila neka ograničenja sloboda tipična za diktature. Pak, postoji nekoliko slučajeva demokratura na Zapadu ili u drugim državama izvan Europe u kojima se problematika ne svodi izravno na komunizam.
Jedna (neiscrpna) lista nekih od zemalja koje su prošle kroz manje-više duge faze demokrature:

Iako se odnosi na poslijeberlinsko doba, pojam zapravo zadire u neka duboka pitanja demokratskog i republičkog sustava. Demokracija se naime veže sa urođenom bolešću pluralističkih sustava vlasti, odnosno sa sklonošću nekih interesnih grupa da iznutra manipuliraju državnim sustavom i da radikalno izmjene njegovu prirodu, a da istovremeno suštinske strukture sa kojima su došli na vlast ostanu gotovo netaknute. Klasičan primjer ovog fenomena u suvremenoj historiji je činjenica da je u Njemačkoj teško zahvaćenoj krizom Adolf Hitler došao na vlast sa redovitim izborima održanim 5. marta 1933. i pobijedio sa 43,9% glasova.

Kod takozvanih demokratura radi se tipično o demokratskim republikama sa parlamentom, ustavom, sa nekim vidom povelje o ljudskim pravima i sa regularnom podjelom vlasti, ali koje zapravo koncentriraju svu moć oko jedne osobe, nerijetko najbogatijeg čovjeka u zemlji koji vodi državni aparat pomoć uskog kruga pristalica (ili oligarha). U slučaju neposluha ti se oligarsi brzo isključuju iz vladajuće stranke i smjenjuju sa državnih pozicija, te postoji primjera gdje su nepoželjni uklonjeni putem sudskih postupaka ili nasilja. Među općim konstantama demokrature bilježe se snažna populistička vuča te temeljito i ​​svestrano upravljanje medijima.[8]

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. Ustavna diktatura ili ograničena demokracija. Drugi termin kojim se služi polititologija je anokrcija, na engleskom anocracy, na njemačkom Anokratie, na talijanskom anocrazia.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. (es) López, Miguel H. (26. 08. 2009). „Democradura”. Arhivirano iz originala na datum 2023-01-17. Pristupljeno 01. 01. 2023. 
  2. Valadés 1964
  3. Levinson & Balkin 2010
  4. (es) Miranda Sousa, Jaime (20. 01. 2020). „¿Qué es una dictadura constitucional?”. Diario Expreso. Pristupljeno 16. 01. 2023. 
  5. (it) Magris, Claudio (09. 03. 2017). „Predrag Matvejevic, voce dal crogiolo”. Corriere della Sera. Pristupljeno 16. 01. 2023. 
  6. (it) Londo, Alessandra (11. 06. 2010). „Democratura”. La Repubblica. Pristupljeno 16. 01. 2023. 
  7. (en) Hristov, Jasmin (2009). Blood and Capital: The Paramilitarization of Colombia. Athens, Ohio: Ohio University Press. 
  8. Eduardo Galeano – Dictature et démocratie expliqué avec humour na YouTube

Bibliografija[uredi | uredi kod]