Abdelaziz Buteflika

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Abdelaziz Bouteflika)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Abdelaziz Buteflika
Abdelaziz Buteflika

Abdelaziz Buteflika
predsednik Alžira

Biografija
Datum rođenja 2. mart 1937.
Mesto rođenja Ujda (Maroko)
Politička partija Front nacionalnog oslobođenja
Mandat(i)
5. predsednik Alžira
27. april 1999
Prethodnik Lijamin Zerual

Abdelaziz Buteflika (arap. عبد العزيز بوتفليقة; Ujda, 2. mart 1937) je predsednik Alžira. Na funkciji predsednika je od 27. aprila 1999.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Buteflika je živeo i studirao u gradu Alžiru do 1956. kada se pridružio Frontu nacionalnog oslobođenja Alžira (-{Front de Libération Nationale}-). Tamo je postao jedan od najbližih saradnika Huari Bumedijena.

Posle ostvarenja nezavisnosti Alžira 1962. Buteflika je postao ministar omladine i sporta, a od 1963. je bio ministar spoljnih poslova Alžira. Na ovoj funkciji je ostao do smrti predsednika Huari Bumedijena 1978. Kasnije je njegov politički uticaj opao, a potpuno se povukao iz politike tokom nemirnih 1990ih. Proveo je 6 godina u inostranstvu. Godine 1999, uz podršku vojske, Buteflika se kandidovao na predsedničkim izborima. Pobedio je sa 74% glasova iako su njegovi oponenti tvrdili da su izbori bili nepošteni. Vlast je potvrdio na referendumu u kome je osvojio 81% glasova.

U prvom mandatu vodio je politiku nacionalnog pomirenja, postigao je privredni rast od 5% godišnje i povratio važnu ulogu Alžira u afričkoj politici.

Na novim predsedničkim izborima, održanim 8. aprila 2004, sakupio je 85% glasova. Posmatrači OEBSa su ove izbore ocenili kao poštene. Za svoj drugi mandat Buteflika je planirao ambiciozan program izgradnje stanova, komunikacija i industrije u Alžiru. Spoljna politika Alžira se oslanja na saradnju sa zemljama Afrike, Kinom, Rusijom, i na dobre ekonomske odnose sa EU i SAD. Odnosi sa Marokom su ostali zategnuti tokom oba mandata.

Abdelaziz Buteflika je 12. februara 2009. najavio da će se kandidovati za treći mandat na položaju predsednika[1]. Dana 10. aprila 2009, bio je proglašen za pobednika na predsedničkim izborima, osvojivši 90.24 % biračkih glasova[2]. Tako je osvojio treći petogodišnji mandat na funkciji predsednika Alžira.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]