Joseph Arthur Ankrah

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Joseph Arthur Ankrah
Joseph Arthur Ankrah

Mandat
24. veljače 1966. – 2. travnja 1969.
Prethodnik Kwame Nkrumah
Nasljednik Akwasi Afrifa

Rođenje 18. kolovoza 1915.
Gana Accra, Gana
(tada  Zlatna Obala)
Smrt 25. studenog 1992.
Gana Accra, Gana
Supružnik Mildred Christina Akosiwor Fugar
Zanimanje general
Vjera kršćanstvo

General-bojnik Joseph Arthur Ankrah (Accra, 18. kolovoza 1915. - Accra, 25. studenog 1992.) je bio ganski vojnik, političar i državnik, vođa Gane od 24. veljače 1966. do 2. travnja 1969. godine. Ankrah je bio prvi vojni vođa Gane te ukupno drugi čelnik države.

Rodio se u Accri, kao sin trgovkinje i nadzornika jednog kršćanskog društva. Potjecao je iz plemena Ga. Već sa 6 godina počinje naobrazbu u metodističkoj školi, a kasnije se školuje na raznim institucijama.

Kada je izbio Drugi svjetski rat, postao je poznat kao dobar vojnik i rođeni vođa, za svoja djela je primio mnoga priznanja, a u Leopoldvilleu je bio jedini Ganac koji dobio Vojni križ, zbog izvanredne komande tokom krize u Kongu. U vojci se brzo uspinjao po činovima, pa je od bojnika postao general-bojnik. Tijekom građanskog rata u Nigeriji, posredovao je među zaraćenim stranama. Iz vojske je otpušten u srpnju 1965. godine, zadržavši čin general-bojnika, zbog optužbi za planiranje puča.

Planirani puč je na koncu i realiziran, i to 24. veljače 1966. godine, dok je predsjednik Nkrumah boravio na službenom putu u Vijetnamu. Vojska je preuzela vlast u državi, a na čelo zemlje došlo je Nacionalno vijeće oslobođenja. Mada Ankrah nije sudjelovao u puču (nakon otpusta iz vojske bavio se bankarstvom), Vijeće ga je imenovalo svojim predsjednikom i, tako, šefom države. Također, kao novi predsjednik Gane, zamijenio je Nkrumaha na mjestu predsjednika Organizacije afričkog jedinstva.

Nakon korupcijske afere vezane uz nigerijskog biznismena po imenu Francis Nzeribe, general Ankrah je 1969. godine bio prisiljen dati ostavku. Optužen je kako je podmićivao provoditelje ankete koje bi pokazale njegovu prednost pred ostalim kandidatima na predsjedničkim izborima, točnije Afrifom i Busijom. Na čelu Vijeća i Gane zamijenio ga je Akwasi Afrifa.

Umro je 25. studenog 1992. u Accri, gdje je i pokopan.