Edward Akufo-Addo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Edward Akufo-Addo
Edward Akufo-Addo

Mandat
31. kolovoza 1970. – 13. siječnja 1972.
Prethodnik Nii Amaa Ollennu (v.d.)
Nasljednik Ignatius Kutu Acheampong

Rođenje 26. lipnja 1906.
Gana Dodowa, Gana
(tada  Zlatna Obala)
Smrt 17. srpnja 1979.
Gana Accra, Gana
Politička stranka nestranački
Supružnik Adeline Y. Akufo-Addo
Zanimanje advokat/sudac
Vjera kršćanstvo

Edward Akufo-Addo (Dodowa, 26. lipnja 1906. - Accra, 17. srpnja 1979.) je bio ganski političar i advokat, jedna od najutjecajnijih osoba u prvim godinama ganske nezavisnosti. Akufo-Addo je bio jedan od Velike šestorice te je tako direktno sudjelovao u borbama za nezavisnost Gane. Nakon stjecanja iste, Akufo-Addo je bio predsjednik Vrhovnog suda i predsjednik republike.

Edward Akufo-Addo je rođen u mjestu Dodowa, 1906. godine. U istom mjestu se i školovao da bi tokom 30-ih godina dobio stipenciju u Oxfordu, gdje je studirao matematiku, politiku i filozofiju. Godine 1940., položio je pravosudni ispit u Londonu, a sljedeće se godine vratio u Ganu kako bi otvorio privatni odvjetnički ured.

Godine 1947., Akufo-Addo je bio jedan od osnivača UGCC-ja te se, kao član Velike šestorice, snažno zalagao za gansku nezavisnost. Tokom nereda u Accri 1948. godine je i uhapšen, a kasnije je bio parlamentarni zastupnik i član ustavotvorne komisije.

Nakon što je Gana postala nezavisna republika 1960., Akufo-Addo se aktivirao u politici te je od 1962. do 1964. bio sudac Vrhovnoga suda Gane, a od 1966. do 1970. i njegov treći predsjednik. Akufo-Addo je bio jedan od sudaca koji je sudio izdajnicima u tzv. "Bombaškom procesu", na kojemu se sudilo osobama koje su navodno bile upletene u bombaški napad na predsjednika Nkrumaha. Među optuženicima su bili i Tawia Adamafio, Nkrumahov ministar, te Ebenezer Ako-Adjei, također jedan od Velike šestorice. Nakon što je sud neke od optuženika oslobodio optužbi, Akufo-Addo je smijenjen zajedno sa svojim kolegama zbog donošenja oslobađajuće presude. Na mjesto predsjednika Vrhovnog suda vratio ga je režim Nacionalnog vijeća oslobođenja, a uz to je bio član ustavotvorne i političke komisije.

Od 31. listopada 1970. do svrgavanja u vojnom udaru generala Acheamponga 1972. godine, Akufo-Addo je bio predsjednik Gane u periodu Druge Republike. No, za razliku od Nkrumaha, Akufo-Addo je bio samo nominalni predstavnik izvršne vlasti. Zbog Nkrumahovih autoritarnih tendencija, ustavne ovlasti predsjednika ograničene su na, de facto, ceremonijalne dužnosti. Prava moć ležala je u rukama premijera, dr. Kofija Busije, koji je također svrgnut u vojnom udaru.

Edward Akufo-Addo je umro 17. srpnja 1979. godine u Accri, prirodnom smrću. Njegov sin, Nana Akufo-Addo, godine 2017. također je postao predsjednik Gane, što je bio prvi takav slučaj u historiji te zemlje.