Jerry Rawlings

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jerry John Rawlings
Jerry Rawlings

Mandat
4. lipnja 1979. – 24. rujna 1979.
Prethodnik Fred Akuffo
Nasljednik Hilla Limann

Mandat
31. prosinca 1981. – 7. siječnja 1993.
Prethodnik  Hilla Limann
Nasljednik on sam
(kao predsjednik)

Mandat
7. siječnja 1993. – 7. siječnja 2001.
Prethodnik  on sam
(kao vođa)
Nasljednik John Kufuor

Rođenje 22. lipnja 1947.
Gana Accra, Gana
(tada  Zlatna Obala)
Smrt 12. studenog 2020.
Gana Accra, Gana
Politička stranka vojni - AFRC (1979)
vojni - PNDC (1981-1993)
višestranačje - NDC (1992-2011)
Supružnik Nana Konadu Agyeman Rawlings
Zanimanje časnik u zrakoplovstvu
Vjera katolicizam

Jerry John Rawlings (Accra, 22. lipnja 1947.Accra, 12. studenog 2020.) bio je ganski zrakoplovni časnik i političar, izaslanik Afričke unije pri Somaliji te raniji vođa Gane u tri navrata. Rawlingsov prvi dolazak na vlast u Gani povezan je s vojnim pučem 1979. godine, a trajao je nešto više od tri mjeseca, nakon čega je Rawlings vlast predao građanskim institucijama. Samo dvije godine kasnije, 31. prosinca 1981., Rawlings je ponovo došao na čelo zemlje kao predsjednik Provizionalnog vijeća. U tom je svojstvu na vlasti bio do 1992. godine, kada se povukao iz Oružanih snaga, osnovao Nacionalni demokratski kongres i pobijedio na izborima te tako postao prvi predsjednik Četvrte Republike. Godine 1996. ponovo je izabran na novi četverogodišnji mandat.

Rawlingsov prvi pokušaj puča organiziran je 15. svibnja 1979. godine protiv diktatora, generala Freda Akuffoa. Neuspjeh tog puča doveo je do Rawlingsova hapšenja, zatvaranja i osude na smrtnu kaznu. U lipnju, skupina njemu nastrojenih vojnih časnika pomogla mu je pri bijedu iz zatvora nakon čega je ovaj podigao opći, vojni i narodni, ustanak protiv generala Akuffoa i Vrhovnog vojnog vijeća. Po svrgavanju Akuffoa, Rawlings je de facto postao vođa Gane kao šef Revolucionarnog vijeća oružanih snaga. Vijeće je provelo "generalno čišćenje" s ciljem eliminiranja korupcije i socijalne nepravde iz ganskog društva. To se navodio kao glavni motiv državnog udara.

Revolucionarno vijeće iste godine organizira izbore na kojima pobjeđuje Hilla Limann iz PNP-a. Ipak, ni Limann nije dugo izdržao. Već 31. prosinca 1981., Rawlings i Revolucionarno vijeće svrgavaju Limanna, navodeći lošu gospodarsku politiku kao posljedicu. Formirano je Provizionalno nacionalno vijeće obrane s Rawlingsom na čelu.

Godine 1992., Rawlings se povukao iz vojne službe i uspostavio Nacionalni demokratski kongres, legalizirao političke stranke te organizirao predsjedničke i parlamentarne izbore. Bila je to posljedica rastućih zahtjeva za demokratizaciju političkog života u Gani. Rawlings i njegova stranka osvojili su 58.3% glasova na izborima. Vanjski promatrači proglasili su izbore "slobodnima i poštenima". Godine 1996., Rawlings je osvojio i svoj drugi mandat.

Nakon što je, prema vlastitom Ustavu, izgubio pravo reizbora nakon dva uzastopna mandata, Rawlings je na izborima 2000. podržao svog potpredsjednika Johna Attu Millsa. Ipak, na izborima je pobijedio John Kufuor, koji će također odslužiti dva mandata na čelu Gane.

Umro je 12. studenog 2020. u Accri od kratke bolesti.