Akwasi Afrifa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Akwasi Afrifa
Akwasi Afrifa

Mandat
2. travnja 1969. – 7. kolovoza 1970.
Prethodnik Joseph Arthur Ankrah
Nasljednik Nii Amaa Ollennu (v.d.)

Rođenje 24. travnja 1936.
Gana Mampong, Gana
(tada  Zlatna Obala)
Smrt 26. lipnja 1979.
Gana Accra, Gana
Supružnik Christine Afrifa
Zanimanje general
Vjera kršćanstvo

Brigadir Akwasi Amankwaa Afrifa (Mampong, 24. travnja 1936. - Accra , 26. lipnja 1979.) je bio ganski vojnik, političar, farmer i tradicionalni vladar (kralj). Od 2. travnja 1969. do 3. travnja 1970. godine, Afrifa je bio vođa Gane i vođa vojnog režima, odnosno predsjednik Predsjedničke komisije.

Rodio se u mjestu Mampong, na zapadu Gane. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a srednju je pohađao u središnjoj regiji Gane. Godine 1957., u 21. godini, prijavljuje se u Oružane snage Gane. Pohađao je vojne škole u zemlji i inozemstvu. Dobio je čin drugog poručnika i sudjelovao je u mirovnoj misiji Ujedinjenim nacijama u Demokratskoj Republici Kongo.

Kasnije je napredovao u hijerarhiji postavši bojnik. Tijekom službe, sprijateljio se s pukovnikom Emmanuelom Kwasi Kotokom. Upravo je Kotoka bio mozak puča izvršenog 24. veljače 1966. kojim je s vlasti srušen demokratski izabran predsjednik Kwame Nkrumah. Puč je izveden nakon pomnog planiranja i to dok je Nkrumah boravio na službenom posjetu u Hanoiju. Nakon puča, za državnog poglavara imenovan je general-bojnik Joseph Arthur Ankrah. Afrifa je doživio niz rapidnih unaprijeđenja te je u samo tri godine postao general-pukovnik, a izabran je i za ministra financija i trgovine. Nakon korupcijske afere vezane uz nigerijskog biznismena po imenu Francis Nzeribe, general Ankrah je 1969. godine bio prisiljen dati ostavku. Optužen je kako je podmićivao provoditelje ankete koje bi pokazale njegovu prednost pred ostalim kandidatima na predsjedničkim izborima, točnije Afrifom i Busijom.

Afrifa je zamijenio Ankraha na čelu države. Na vlasti se nije dugo zadržao te je ubrzo predao sve izvršne ovlasti premijeru Busiji, a 7. kolovoza 1970. godine na čelu zemlje ga je zamijenio Nii Amaa Ollennu, mada samo kao vršitelj dužnosti. Krajem kolovoza, novi predsjednik je postao Edward Akufo-Addo.

Nova vlast trajala je sve do 1972. godine, kada ju je u novom puču svrgnuo Ignatius Kutu Acheampong. Afrifa je bio vojnik, ali nakon rušenja s vlasti bio je farmer u rodnom mjestu. Bio je oženjen sa Christinom s kojom je imao sedmero djece.

Pogubljen je krajem lipnja 1979. godine, u 43. godini života, zajedno s drugim predstavnicima vojnih režima tokom režima predsjednika Rawlingsa. Godine 2001. podnesen je zahtjev udovica pogubljenih časnika da se tijela vrate obiteljima što je predsjednik John Agyekum Kufuor i učinio jer je to bio čin nacionalnog pomirenja.