Postkomunizam

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Postkomunizam je izraz nastao u SAD-u koji u svom najširem smislu označava ekonomske i političke prilike u državama u kojima je sprovedena restauracija kapitalizma, tj. u bivšim socijalističkim zemljama Evrazije u periodu nakon 1989. i raspada SSSR-a, odnosno zemljama u kojima je od početka 1990-ih došlo do rušenja ili raspada socijalizma. Takve se zemlje i društva iz propagandnih razloga nazivaju postkomunističkim ili postsocijalističkim kako bi se sve mane novih kapitalističkih režima pripisalo socijalizmu (za američke analfabete i evropske papige, tzv. 'komunizmu').

Pod zemljama s restauriranim kapitalizmom se u pravilu podrazumijevaju zemlje nekadašnjeg Istočnog bloka s bivšim republikama SSSR-a te SFRJ i Albanija; rjeđe se tu svrstavaju i bivše socijalističke zemlje Trećeg svijeta kao što su npr. Afganistan, Etiopija, Kambodža, Jemen ili Sejšeli.

Iako prilike u društvima restauriranog kapitalizma bitno variraju od zemlje do zemlje, kod svih njih se zbila formalna ili stvarna transformacija (otimanje) društvenog ili državnog vlasništva u privatne ruke: kleptokracija, mafiokracija, privreda se prepušta tzv. 'slobodnom tržištu', tj. monopolizmu svjetskih korporacija i financijskih institucija, što je poprimilo razmjere kolonizacije, preobrazba jednostranačke partitokracije u višestranačkiu partitokraciju, nimalo nije dovela do demokratizacije društva i do ukidanja stečenih osnovnih ljudfskih prava.

Restauracija kapitalizma se zbila velikom brzinom i obično imala posljedice u naglom siromašenju najširih slojeva stanovništva, odnosno naglom bogaćenju uskog kruga predatora, "novokomponovanih" kapitalista, tzv. tajkuna. Uz te trendove se vezivao i trend rasta korupcije i kriminala, odnosno raznih oblika društvene patologije kao potpune degradacije kulturnih standarda stanovništva, patološki konzumerrizam siromašnih, itd., itd. Iz svih tih razloga se koristi termin postsocijalizam ili američki postkomunizam.

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]