Dekomunizacija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Velika palača u moskovskom Kremlju 1982. i 2008. godine. Nekadašnja slova "CCCP" koja su označavala inicijale Sovjetskog Saveza su zamijenjena sa četiri grba Rusije.

Dekomunizacija je izraz eksremne desnice koji je sinonim za restauraciju kapitalizma, pod kojim se u najširem smislu podrazumijevaju nastojanja da se uklone elementi nekadašnjeg socijalističkog poretka u bivšim socijalističkim državama, što podrazumijeva ukidanje socijalističke ekonomije i privatizaciju državne ili društvene imovine, zamjenu socijalističke ideologije nacionalističkom i liberalnom ideologijom, klerikalizaciju države, srozavanje kulturnih dosega u socijalizmu te pauperizaciju i obespravljanje stanovništva.

Uvođenje kapi6talističkog režima je provođena u svim tim zemljama, ali su njen intenzitet, trajanje i krajnji dosezi varirali ovisno o raznim geografskim, kulturnim, ekonomskim i političkim okolnostima. U svim tim zemljama je socijalistička partitokracija amijenjena kapitalističkom. Te su države su načelno državno ili društveno vlasništvo poklanjali pojedincima kako bi stvorili vladajuću kapitalističku klasu, a dio tih marionetskih radikalno desničarskih režima je čak svoje odricanje od socijalističke ideologije naglasio i formalnim zakonima kojima se zabranjuje propagiranje socijalizma, djelovanje komunističkih i ljevičarskih stranaka i korištenje komunističkih i socijalističkih simbola što uvelike podsjeća na diktatorske fašističke režime koji se temelje na nacionalizmu i antikomunizmu. Međutim, sve to nije dovoljno desničarskim i nekadašnjim antikomunističkim krugovima, sve te mjere im nisu dovoljne, odnosno brojni ekonomski, socijalni, politički i drugi problemi s kojima su suočene te države nisu posljedica restauracije kapitalizma, nego nedovoljnog uvođenja kapitalističko poretka pod parolom "više kapitalizma!"