Kildare (grofovija)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice County Kildare)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Okrug Kilder
County Kildare / Contae Chill Dara

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Kilder na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Lenster
Sedište Nejs
 
Površina 1.693 km²
Stanovništvo 209.955 (2011.)
Gustina naseljenosti 124,0/km²
 
Registarske tablice KE
Veb stranica www.kildare.ie

Okrug Kilder (engl. County Kildare, ir. Contae Chill Dara) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom istočnom delu, u pokrajini Lenster.

Danas je okrug Kilder jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je grad Nejs, a značajni gradovi su i Likslip i Njubridž.

Položaj i granice okruga[uredi | uredi kod]

Okrug Kilder se nalazi u istočnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Kilder je po prostranstvu jedan od srednjih irskih okruga - zauzima 24. mesto među 32 okruga.

Reljef: Veći deo okruga Kilder je ravničarsko, 60-100 metara nadmorske visine, posebno u sredini i na severu. Na krajnje jugu je okrug brežuljkast.

Klima Klima u okrugu Kilderu je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Najvažnije reke u okrugu su: Berou (jug), Lifi (istok) i Bojn (sever). Od reke Lifi ka zapadu je prokopan tzv. Veliki kanal, koji značajnom dužnom prolazi kroz okrug Kilder. U okrugu postoji niz močvara, od kojih je veoma poznata Alenova močvara. U okrugu nema većih jezera, što retkost za Irsku.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Grad Nejs, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Kilder živelo je blizu 210 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je za 80% više nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od blizu 3% godišnje, pa se broj stanovnika udvostručio u ovom razdoblju.

Gustina naseljenosti - Okrug Kilder ima gustinu naseljenosti od oko 125 st./km², što je dvostruko više od državnog proseka (oko 60 st./km²). Istočni deo okruga, koji obuhvata predgrađa Dablina, je mnogo boe naseljen nego zapad i jug okruga.

Jezik: U celom okrugu se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]