Amantini

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Plemena u Iliriku za vrijeme Batonovog ustanka 6. g. n.e.

Amantini su bili pripadnici antičkog plemena Ilira. Pružali su žestok otpor rimskim osvajanjima. Teritorije Amantina su bile u blizini antičkog naselja Sirmium (današnja Sremska Mitrovica, u Vojvodini, Srbija) a naseljavali su i područja mnogo južnije od tog mjesta, pošto je tamo utvrđeno postojanje njihovog naselja pod imenom Amantia. Ostaci ovog naselja nalaze se u južnoj Albaniji oko 30 kilometara istočno od Valone.

Najraniji historijski izvor koji je pomenuo ovo antičko pleme je bio je Pseudo-Skilaks, grčki putopisac iz IV-III stoljeća pne. Naime, opisao je Ilire koji su, prema njemu, naseljavali područje jadranske obale od Liburnije do Epirusa, gdje su Bulini bili najsjevernije od ilirskih plemena a Amantini najjužnije. On je još naveo i slijedeće: "...narod Orikuma živi na području zvanom Amantija; a Amantini, koji dosežu dovde, su bilionski Iliri.." Vjerovatno su Amantini i Bilioni imali odnos političke zajednice - koinon (grčki: κοινό - liga, savez).

Stefan Vizantijski (grčki: Στέφανος Βυζάντιος - Stéphanos Byzántios), bizantijski pisac iz VI stoljeća, navodi da su Amantini tvrdili da vode porijeklo od Abanta iz Eubeje, koji se naselio na navedeno područje nakon trojanskog rata.

Illyrian pelte shield 35 cm diameter (sketch).jpg
Illyrian pelte shield 35 cm diameter (sketch).jpg