Valona

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zgrada skupštine u Valoni

Valona ili Vlora (alb. Vlorë, ital. Valona, grč. Αυλών Aulón) je grad u Albaniji, sedište okruga Valona. Valona je druga najveća luka u Albaniji.

Geografija[uredi | uredi kod]

Valona se nalazi u istoimenoj oblasti i okrugu. Grad je smešten na uzvišici znad Valonskog zaliva Jadranskog mora, skoro potpuno okružena planinama. Luka u Valoni je najbliža luci Bari u Italiji i samo 70 km od obale Salenta. U blizini grada nalazi se ostrvo Sazan, koje se nalazi na ulazu u Valonski zaliv.

Istorija[uredi | uredi kod]

Grad je osnovan kao grčka kolonija Aulon (Αυλών) u 6. veku pre nove ere. Valona je postala sedište rimske biskupije u 5. veku, a od 733. je pod kontolom Carigradske patrijaršije. Oko Valone su se sukobljavali Normani iz Kraljevstva Sicilije i Vizantijsko carstvo. Dušanovo carstvo je zauzelo Valonu 1345. i tu osnovalo autonomnu kneževinu. Otomansko carstvo je osvojilo Valonu 1417. U 16. veku ovde su stigle mnoge sefardske izbeglice iz Španije i Portugala.

Proglašenje nezavisnosti Albanije 1912.

U Valoni je 28. novembra 1912. godine održana velika Narodna skupština na kojoj proglašena nezavisnost Albanije. Tokom balkanskih ratova, većina Albanije je okupirana, a Valona je bila slobodna teritorija na kojoj je delovala Privremena vlada Albanije. Nakon prvog svetskog rata, Italijani su zauzeli Valonu. Valonskim ratom 1920. godine Albanija se konačno izborila za nezavisnost.

Italijani ovde ponovo vladaju od 1939. do 1944. Za to vreme u Valoni je bila baza za podmornice koju su Britanci teško bombardovali. Posle Drugog svtskog rata, luka je iznajmljena da služi kao podmornička baza Sovjetskog Saveza. Baza je prešla u Albanske ruke 1961. kada se Enver Hodža politički okrenuo ka Kini, a Albanija istupila iz Varšavskog pakta.