Mesapi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mesapska keramika, Arheološki muzej u Oriji u Apuliji.

Mesapi (lat. Messapii, antgrč. Μεσσάπιοι [Messápioi]) su bili drevno pleme, koje je u antička vremena naseljavalo jugoistočni poluotok ili "petu" Italije (Salento, suvremena Apulija), a koja se u drevna vremena zvala Kalabrija, Mesapija ili Japigija. Glavni gradovi su im bili Uzentum (suvremeni Ugento), Rudiae (suvremeni Rugge), Brundizij (suvremeni Brindisi) i Hyria. Govorili su mesapski jezik. Često se navode kao "najjužnije od japigskih plemena".

Historija[uredi | uredi kod]

Prema Herodotu su Mesapi potomci Krećana koji su se na jugu Italije naselili nakon neuspjelog pokušaja da pokore Sikance, pri čemu su im se brodovi pri povratku kući nasukali i razbili o italijansku obalu. Većina historičara, pak, smatra da su Mesapi najvjerojatnije porijeklom iz Ilirije.

Hirija, koja se smatra prvim mesapskim gradom, osnovana je oko 18. vijeka pne. a nakon njega su slijedili drugi s kojima je mnogo vijekova kasnije zaratila grčka kolonija Tarent. Herodot, pak, navodi da su godine 473. pne. Mesapi zajedno s drugim japiškim plemenima, koristeći nadmoć u konjici, porazili tarentinsku vojsku. Tako su Mesapi očuvali svoju nezavisnost, a kasnije su pomagali Atenanjima u sicilijanskoj ekspediciji.

Mesape su, kao i ostale italske narode, kasnije pokorili Rimljani, te su postepeno izgubili svoj identitet, preuzevši latinski i grčki jezik.

Jezik i pismo[uredi | uredi kod]

Glavni članak:Mesapski jezik.

Mesapi su govorili mesapskim jezikom, koji pripada grupi kentum jezika. Lingvisti ga smještaju u vlastitu grupu indoevropskih jezika, iako postoje teorije da je on dio šire grupe ilirskih jezika koji su se govorili s drugu stranu Jadrana. Mesapski jezik je danas poznat zahvaljujući tome što su Mesapi bili pismeni, odnosno usvojili grčki alfabet. Danas je poznato oko pedesetak mesapskih natpisa koji su koliko-toliko dešifrirani i zahvaljujući kojima postoji određena predodžba o tom jeziku. Njime se prestalo govoriti kada su Mesapi preuzeli latinski i grčki.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]