Bardilis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Bardilis od Ilira (Bardylis u starogrlkim itcorimna: Βάρδυλις,[1] Βάρδυλιν,[2] Βάρδυλλις,[3] i latinskim izvorima kao Bardulis[4]; 418 pne-358. pne.) bio je kralj ilirskog plemena Dardanaca od 385. do 358. pne.

Bardilis je bio ugljenar, koji se svojim sunarodnjacima za kralja nametnuo uspjesima i iskazanom vještinom u pljačkaškim pohodima. I kao kralj je nastavio agresivnu politiku prema svojim susjedima.

Na početku vladavine, Bardilis je napao Makedoniju i istjerao kralja Amintu III. Uz pomoć Tesalaca, Aminta se vratio i vladao još 24. god. Nakon smrti naslijedio ga je izborima, najstariji sin Aleksandar, kojeg je ubio 367. god. pne. rođak Ptolomej. Naslijedio ga je brat Perdika III, koji je umro početkom 359. god. pne. nakon strahovitog poraza od Ilira. Tom prilikom poginulo je oko 4000 Makedonaca.

Rat u Epiru[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Rat sa Molosijcima

Godine 385. pne. je, za račun sirakuškog tiranina Dionizija I provalio u zemlju Molosijaca kako bi je opljačkao i na prijestolje vratio prognanog prosirakuškog kralja Alketu I. Njegov je pohod završio porazom zahvaljujući intervenciji spartanskog kralja Agesilaja II, ali je u ratu ubijeno čak 15.000 Molosijaca.

Borba sa Filipom II[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Bitka kod Bitole

Filipom II je uspostavio mir sa Atenom 359. god. pne. i porazio Peonce, i sve snage usmjerio prema Ilirima. Sljedeće se godine Bardilis morao suočiti sa Filipom II, s kojim je prvo pokušao sklopiti mirovni sporazum. Filip je odbio priznati ilirska osvajanja te je došlo do bitke u blizini Bitole, u kojoj je Bardilis ubijen.

Naslijedio ga je sin Bardilis II.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Diodorus Siculus. Biblioteka. Knjige 16.4.4.1.
  2. Libanius. Rhetorics. Govori 1–64, Govor 57.52.9.
  3. Polybius. Historiae. Knjiga 38.6.4.2.
  4. Cicero De off.II 40,"Bardullis Illyrius"

Vanjske veze[uredi | uredi kod]