Bardilis

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Bardilis od Ilira (Bardylis u starogrlkim itcorimna: Βάρδυλις,[1] Βάρδυλιν,[2] Βάρδυλλις,[3] i latinskim izvorima kao Bardulis[4]; ? - 358. pne.) bio je kralj ilirskog plemena Dardanaca od 385. do 358. pne.

Bardilis je bio ugljenar, koji se svojim sunarodnjacima za kralja nametnuo uspjesima i iskazanom vještinom u pljačkaškim pohodima. I kao kralj je nastavio agresivnu politiku prema svojim susjedima. Godine 385. pne. je, za račun sirakuškog tiranina Dionizija I provalio u zemlju Molosijaca kako bi je opljačkao i na prijestolje vratio prognanog prosirakuškog kralja Alketu I. Njegov je pohod završio porazom zahvaljujući intervenciji spartanskog kralja Agesilaja II, ali je u ratu ubijeno čak 15.000 Molosijaca.

Bardilis je također imao uspjeha u ratovima protiv Makedonije. Porazio je kralja Amintu III. Godine 359. pne. je, iako u dubokoj starosti, nanio katastrofalan poraz makedonskom kralju Perdiki III koji je tada poginuo. Sljedeće se godine, pak, morao suočiti s Perdikinim bratom Filipom II, s kojim je prvo pokušao sklopiti mirovni sporazum. Filip je odbio priznati ilirska osvajanja te je došlo do bitke u kojoj je Bardilis ubijen.

Naslijedio ga je sin Bardilis II.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Diodorus Siculus. Biblioteka. Knjige 16.4.4.1.
  2. Libanius. Rhetorics. Govori 1–64, Govor 57.52.9.
  3. Polybius. Historiae. Knjiga 38.6.4.2.
  4. Cicero De off.II 40,"Bardullis Illyrius"

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Illyrian pelte shield 35 cm diameter (sketch).jpg
Illyrian pelte shield 35 cm diameter (sketch).jpg