Žensko pravo glasa na Novom Zelandu

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Žensko pravo glasa u Novom Zelandu)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Feminizam

Koncepti
Pokret  Teorija
Filmska teorija  Ekonomija
Feministička seksologija
Ženska prava
Profeminizam
Antifeminizam


Historija
Ženska historija
Feministička historija
Historija feminizma


Pravo glasa
Žensko pravo glasa
Kronologija  Sufražetkinja
Novi Zeland  U.K.  SAD


Valovi feminizma
Prvi  Drugi  Treći


Pod-tipovi


Prema državi ili regiji


Popis
Feministkinje  Literatura
Teme

 p  r  u 

Žensko pravo glasa je bilo jedno od važnih političkih pitanja na Novom Zelandu krajem 19. vijeka. Odgovor je na to pitanje je došao u obliku činjenice da je među svim danas postojećim samostalnim državama upravo Novi Zeland bio prvi koji je dao pravo glasa ženama na nacionalnim izborima.[1]

Pokret za žensko pravo glasa na Novom Zelandu je započeo s Kate Sheppard, koja je prije toga osnovala novozelandski ogranak Ženske kršćanske trezvenjačke unije. Sheppard je kao zagovornica trezvenjačkog pokreta smatrala kako će se zakoni protiv konzumacije i distribucije alkoholnih pića lakše donijeti ako iza parlamenta budu stajale žene-glasači. U tu je svrhu kampanju započela 1885. godine.

Od 1887. se prijedlog o davanju općeg prava glasa ženama nalazio na dnevnom redu novozelandskog parlamenta, ali mu je sve do 1893. za nekoliko glasova nedostajala potrebna većina. Te je godine zakon s uvjerljivom većinom prošao u donjem domu, ali je Zakonodavno vijeće Novog Zelanda (gornji dom) bilo podijeljeno pola-pola. Populistički premijer Richard Seddon je nastojao jednog člana tog tijela natjerati da promijeni stav i glasa protiv ženskog prava glasa. Dva zastupnika koja su prethodno bila protiv su iz protesta odlučili promijeniti glas u "za".

Izborni zakon s pravom glasa za žene je dobio kraljevski pristanak od guvernera Lorda Glasgowa 19.9. 1893, a žene su prvi put glasale na izborima 1893, 28.11. 1893. (Izbori za maorska mjesta su održani 20.12.).

Novozelandske žene nisu imale pasivno biračko pravo sve do 1919, kada je donesen Women's Parliamentary Rights Act. Prva žena član parlamenta na Novom Zelandu bila je Elizabeth McCombs 1933.

Bilješke

[uredi | uredi kod]
  1. Pitkern je uveo opće pravo glasa 1838, ali nije bio samostalna država; to nije bio ni Otok Man koji je dao glas ženama-poreznim obveznicama 1881, kao i Otoci Cook, koji su zakon o ženskom pravu glasa donijeli iza Novog Zelanda, ali održali izbore nešto ranije. Prije Novog Zelanda su žene stekle pravo glasa u raznim državama i teritorijama 1893. Atkinson, Neill (2003), Adventures in Democracy: A History of the Vote in New Zealand, pp.280-1. Tavolara je dala pravo glasa ženama postavši republikom 1886, ali ga je oduzelo povratkom nasljedne monarhihje 1895. "Smallest State in the World," New York Times, June 19, 1896, p 6

V. također

[uredi | uredi kod]