Pitcairnovi otoci

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Pitkern)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Otoci Pitcairn
Pitkern Ailen
Pitcairn Islands
Zastava Grb
Državna himna: ""Come ye Blessed"
"God Save the King""
Položaj Pitcairna
Glavni grad
i najveći grad
Adamstown
Službeni jezici engleski
Demonim Pitkernci
Vlada Britanski prekomorski teritoriji
 -  Suveren Charles III
 -  Guverner George Fergusson
 -  Gradonačelnik Mike Warren
Površina
 -  Ukupno 47 km2
Stanovništvo
 -  Procjena za 1. jul 2007.  48 (223. (posljednje mjesto).)
 -  Gustoća 1/km2 (197..)
Valuta Novozelandski dolar (NZD)
Vremenska zona (UTC-8)
Pozivni broj 64
Web domena .pn

Pitkern ili Pitkernski Otoci (engleski: Pitcairn Islands, pitkernski jezik: Pitkern Ailen) je otočna skupina u Tihom oceanu, posljednja kolonija Ujedinjenog Kraljevstva u tom području. Službeno joj je ime Otoci Pitcairn, Henderson, Ducie i Oeno (engleski: Pitcairn, Henderson, Ducie and Oeno Islands). Grupu čini pet otoka od kojih je samo jedan nastanjen (Pitcairn).

Otočje je poznato po tome što se stanovništvo sastoji od potomaka pobunjenih mornara s broda Bounty koji sačinjavaju Pitkernce, jednu od najmalobrojnijih etničkih skupina na svijetu. Područje ukupno broji 48 stanovnika (članove 9 porodica), te se smatra jednom od najmanjih teritorija na svijetu.

Historija[uredi | uredi kod]

Nakon pobune na brodu Bounty, pobunjenici su se naselili na ostrvu Pitcairn pod vodstvom Fletchera Christiana, nakon što su sa sobom poveli grupu domorodaca sa Tahitija (muškarci: Taroamiva, Uhuu, Minarii, Teimua, Niau i Tararo; i žene Mauatua (Maimiti, engleski nazvana Isabella; pratilja i žena Fletchera Christiana, Teraura (pratilja Edward Younga), Tevarua (pratilja Matthew Quintala), Teio (pratilja William McCoya), Tehuteatuaonoa (pratilja Isaac Martina), Toowhaiti (u pratnji sa Tararo), Vahineatua (pratilja John Millsa), Fahoutu (pratilja John Williamsa), Tetuahitea (pratilja William Browna), Mareva (u pratnji sa Manarii, Teimua, i Niau), Tinafoonia (u pratnji sa Titahiti i Oha), Obuarei (pratilja John Adamsa), i beba Sarah). Od pobunjenika koji su 23. januara 1790. došli na Pitcairn bili su Fletcher Christian, Edward Young, John Mills, William Brown, Isaac Martin, William McCoy, Matthew Quintal, John Williams i John Adams (poznat i kao Alexander Smith). Prema Johnu Adamsu nazvan je i današnji glavni grad Adamstown. Njihovi potomci i danas žive na Pitcairnu.

Ostrva Pitkern su britanska kolonija od 1838.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Godine 1856, zbog prenaseljenosti na ostrvu, sve stanovništvo od 193 čoveka se preselilo na ostrvo Norfolk, ali su se neki od njih vratili nazad. Rekordan broj stanovnika zabeležen je 1937. (233). Od tada se broj stanovnika smanjuje zbog iseljavanja.

Danas, sa devet porodica i manje od pedeset stanovnika, Pitkern je teritorija sa najmanje stanovnika u svetu.

Zvanično ostrvom upravlja Britanski Visoki komesar na Novom Zelandu. U praksi ostrvom upravlja predsednik lokalnog Saveta ostrva.

Zbog male populacije, tradicionalno postoje glasine o seksualnoj eksploataciji devojčica na ostrvu. Šest muškaraca je osuđeno zbog ovog krivičnog dela 2004.

Geografija[uredi | uredi kod]

Geografski, ostrva Pitkern su produžetak arhipelaga Tuamotu. Najveće ostrvo je Henderson (uzdignuto koralno ostrvo) i Pitkern (vulkansko ostrvo).

Plodno zemljište je pogodno za gajenje citrusa, banana, šećerne trske i drugih kultura. Ostrvljani se bave još ribolovom, skupljanjem meda, i prodajom poštanskih maraka.

Ostrvo nema aerodrom niti luku. Do retkih brodova, koji dolaze do blizu ostrva, stiže se čamcima.