Tavolara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Položaj Tavolare u odnosu na Sardiniju u Italiji
Pogled na Tavolaru sa Sardinije
Plaža na Tavolari

Tavolara je otočić, dug 5, a širok 1 km, koji se nalazi se sjeveroistočno od Sardinije, oko jedne milje od sardinijske obale. Od Tavolare prema jugozapadu, prema Sardiniji, se pruža duga uska kopnena prevlaka. U blizini je Olbijskog zaljeva i mjesta Porto San Paolo.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Na otoku Tavolara živi nekoliko porodica, a jedini važniji objekti osim kuća su groblje i lokalnin restoran. Istočni dio je zatvoren za javnost nakon što se na njemu 1962. godine sagradila radarska stanica NATO-a.

Historija[uredi | uredi kod]

Tavolara je svojevremeno bila najmanja kraljevina na svijetu. Historija ove državice započinje kad je koncem 1700. Giuseppe Bertoleoni s obitelji, iz Genove se zaputio brodom prema jugu. Dio obitelji se iskrcao i ostao na otočju Maddalena, a Giuseppe je produljio dalje prema jugu dok nije našao nenaseljeni otočić Tavolaru, gdje se iskrcao i napravio si nastambu. Priča ovdje poprima bajkovit tok: na otoku je živila i osebujna vrsta divokoza, zlatnozuba divokoza. Istovremeno, Paolo, Giuseppeov sin, je pisao molbe prema kraljevskoj Savojskoj kući da im prizna vlasništvo i suverenost nad Tavolarom. Tad je bio kralj Karlo Albert Savojski, koji je došao na prijestolje 1831. godine. On se osobno s pratnjom 1836. godine zaputio vidjeti tu čudnovatu divokozu i autora tih silnih molba. Ostao je na otoku nekoliko dana kao gost Bertoleonijevih. Nakon tog legendarnog susreta s kraljem Sardinije, Bertoleoniji su si napravili kraljevski grb i smatrali se po svemu suverenim vladarima Tavolare.

Stvari se nisu pomakle i nadalje. Štoviše, prijetila je opasnost da im se izuzme otok, jer na njemu nije bila upisana nikakva vlasnost. Paolo Bertoleoni odlučiva tad se osobno zaputiti u Torino kralju Karlu Albertu. Od kralja tada biva uvjeravan da će se stvar riješiti povoljno i nakon par dana dostavljen im je pergament, iz grada Tempia, kojim se Bertoleonije priznaje apsolutnim vladarima Tavolare. Bajka o kraljevskoj obitelji Bertoleoni i Tavolari traje do danas. Pergament je tokom vremena izgubljen, ali porodica Bertoleoni kao dokaz pokaziva fotografiju vladarske kuće kraljevine Tavolare. Naime, 1880-ih, engleska kraljica Viktorija je doznavši za ovaj slučaj, poslala svoje osobne fotografe da uslikaju vladare na njihovom posjedu.

U muzeju u Buckinghamskoj palači, u Londonu, se nalazi slika tavolarske kraljevske obitelji, kao dio zbirke slika kraljevskih obitelji cijelog svijeta. Ispod slike stoji "Tavolaranska kraljevska obitelj, u zaljevu Terranova Pausania, najmanje kraljevstvo na svijetu". Nakon smrti Paola Bertoleonija, Tavolara se po njegovoj želji proglasila republikom i donijela novi ustav koji je, prvi u Evropi, dao opće pravo glasa ženama. Republika je ukinuta početkom 20. vijeka i Bertoleonijevi su ponovno uspostavili monarhiju. Tavolara je dio Italije od 1934. godine, ali Tonino Bertoleoni, vlasnik lokalnog restorana, se još uvijek naziva kraljem.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]