Feministička filmska teorija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Feminizam

Koncepti
Pokret  Teorija
Filmska teorija  Ekonomija
Feministička seksologija
Ženska prava
Profeminizam
Antifeminizam


Historija
Ženska historija
Feministička historija
Historija feminizma


Pravo glasa
Žensko pravo glasa
Kronologija  Sufražetkinja
Novi Zeland  U.K.  SAD


Valovi feminizma
Prvi  Drugi  Treći


Pod-tipovi


Prema državi ili regiji


Popis
Feministkinje  Literatura
Teme

 p  r  u 

Feministička filmska teorija je teorijski korpus filmske kritike koji je nadahnut feminističkim političkim stavovima i teorijom. Pod time se poodrazumijevaju mnogi različiti načini na koji su feministkinje pristupile analizi filma kao umjetnosti, odnosno društveno-kulturnog fenomena. To, između ostalog, uključuje rasprave o načinu na koji ženski likovi sudjeluju u pojedinim filmskim zapletima, žanrovima odnosno stereotipovima kao odraz društvenog položaja, odnosno pogleda na žene.

Jedan od tipičnih primjera feminističke filmske teorije jesu eseji koji se bave tzv. "muškim pogledom" koji je dominirao u klasičnom Hollywoodu. Laura Mulvey je u svojem eseju "Visual Pleasure and Narrative Cinema" tvrdila da se kroz korištenje različitih filmskih tehnika, kao što je subjektivni kadar, tipični filmski gledatelj navikava da zbivanja promatra iz perspektive muškog protagonista. Istovremeno, žene više služe kao objekti pogleda nego kao osobe s kojima se identificira gledatelj.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Sue Thornham (ed.), Feminist Film Theory. A Reader, Edinburgh University Press 1999
  • Multiple Voices in Feminist Film Criticism, edited by Diane Carson, Janice R. Welsch, Linda Dittmar, University of Minnesota Press 1994

V. također[uredi | uredi kod]

Bilješke[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]