Separatistički feminizam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Feminizam

Koncepti
Pokret  Teorija
Filmska teorija  Ekonomija
Feministička seksologija
Ženska prava
Profeminizam
Antifeminizam


Historija
Ženska historija
Feministička historija
Historija feminizma


Pravo glasa
Žensko pravo glasa
Kronologija  Sufražetkinja
Novi Zeland  U.K.  SAD


Valovi feminizma
Prvi  Drugi  Treći


Pod-tipovi


Prema državi ili regiji


Popis
Feministkinje  Literatura
Teme

 p  r  u 

'Separatistički feminizam je ogranak feminizma koji drži da su muškarci po prirodi patrijarhalni orijentirani i programirani da ugnjetavaju žene, te je suživot muškaraca i žena bez ugnjetavanja ili pokušaja ugnjetavanja potonjih nemoguć. Separatističke feministkinje smatraju kako čak i najdobronamjerniji muškarci svojim postupcima nesvjesno održavaju patrijarhat.[1] Zbog toga žene, da bi se oslobodile ugnjetavanja, moraju prekinuti svaki kontakt s muškarcima, uključujući i heteroseksualne odnose. Umjesto toga, svoju seksualnost moraju ograničiti na celibat ili lezbijstvo, a sav svoj privatni i javni život moraju ograničiti na odnose sa ženama, te tako dovesti do sloma patrijarhalnog društva.


Separatistički feminizam se često vezuje uz tzv. lezbijski separatizam, koji u sebi kombinira elemente queer nacionalizma i političkog lezbijstva. On je svoj izraz, između ostalog, pronašao u lezbijskoj naučnoj fantastici, gdje su čest motiv buduće utopije u kojima su svi muškarci izumrli, a ljudska vrsta - koja se sastoji samo od žena - se reproducira na alternativne načine.

Osim toga se lezbijski separatizam često povezuje s danas popularnim dijanskim paganizmom.[2][3]

Separatistički feminizam se općenito smatra najekstremnijom i najkontroverznijom formom feminizma. U prilog tome se često spominju slogani i tekstovi u kojima se zagovara nasilje prema muškarcima, pa i ubistva i genocid. Zbog svega toga je separatistički feminizam često postao omiljena meta antifeminista koji ga kao negativni stereotip nastoje nametnuti cijelom feminizmu. Iz istih razloga je i predmetom kritika samih feministkinja koji njegov ginocentrizam i ekstremnu mizandriju vide kao ništa prihvatljiviju od patrijarhalnog ugnjetavanja.

Separatističke feministkinje i njihove organizacije[uredi | uredi kod]

Organizacije:

Pojedinci

Bilješke[uredi | uredi kod]