Vjerski feminizam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Feminizam

Koncepti
Pokret  Teorija
Filmska teorija  Ekonomija
Feministička seksologija
Ženska prava
Profeminizam
Antifeminizam


Historija
Ženska historija
Feministička historija
Historija feminizma


Pravo glasa
Žensko pravo glasa
Kronologija  Sufražetkinja
Novi Zeland  U.K.  SAD


Valovi feminizma
Prvi  Drugi  Treći


Pod-tipovi


Prema državi ili regiji


Popis
Feministkinje  Literatura
Teme

 p  r  u 

Vjerski feminizam je izraz koji u najširem smislu označava feminizam koji svoje argumente odnosno inspiraciju pronalazi u religiji.

U užem smislu se on često izjednačava s feminističkom teologijom, odnosno pokretima koji, prije svega u kršćanstvu i judaizmu nastoje tumačiti tradiciju, obrede, svete spise i teologiju s feminističke perspektive. Pod time se često podrazumijeva i pokret za uvođenje žena-svećenika, odnosno nastojanje da se u potpunosti izjednači položaj žena i muškaraca unutar pojedinih vjerskih zajednica. U nekim vjerama se, pak, nastoji preispitati korištenje muškog roda za označavanje Boga.

Krajem 20. vijeka se feminizam odrazio i kroz neopaganizam, čiji su najvjerniji poklonici i zagovornici upravo žene, smatrajući da su klasične monoteističke abrahamske religije previše zagađene patrijarhalnošću, te da se žene trebaju okrenuti dijaničkim tradicijama i konceptu boginje umjesto Boga. Uz taj pokret se vezuje i nova teologija koju njene zagovornice nazivaju tealogija.

Povezano

[uredi | uredi kod]

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • Pamela Sue Anderson, A feminist philosophy of religion: the rationality and myths of religious belief (Oxford; Malden, Mass.: Blackwell, 1998)
  • Pamela Sue Anderson and Beverley Clack, eds., Feminist philosophy of religion: critical readings (London: Routledge, 2004)

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]