Švedske pokrajine

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Švedske pokrajine
Sveriges landskap
Karta Švedske sa 25 pokrajina
Karta Švedske sa 25 pokrajina
Država  Švedska

Švedske pokrajine (švedski: Sveriges landskap) su historijske administrativne jedinice na koje je Švedska sve do kraja 20. vijeka bila podjeljena.[1]

Ukupno ih je bilo 25 - nakon reforme, zamjenjene su novim teritorijalnim jedinicima grofovijama (län), a njihov broj smanjen je na - 21.

One danas nemaju nikakvu administrativu funkciju, ali se većina Šveđana još se i danas veže uz njih, jer su dio njihove tradicije, od posebnih dijalekata, folklora do iste kulture.

Landskap na švedskom znači pokrajina, regija, okrug, dio zemlje.[2]

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Švedska je još od vremena prije Vikinga bila podjeljena na 25 - landskapa (okruga), koje su bile prilično samostalni entiteti, sa vlastitim zakonima, sucima i vijećima.[1]

Svoj današnji oblik dobile su 1560. za vladavine kralja Gustava Vase kad su i službeno ozakonjene.

Nakon tog su u nekoliko navrata reorganizirane, posljednji put 1810. kad je formiran Norrbotten, od dijelova Västerbottena.[3]

Sve do rata s Carskom Rusijom - 1809. i Finska je bila dio Švedske, sa svojih šest pokrajina, ali su one nakon rata kao i Finska pripale Rusiji.

Lista švedskih pokrajina[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Landskap (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/329509/landskap. Pristupljeno 09. 04. 2015. 
  2. Synonymer till landskap (švedski). Synonymer. http://www.synonymer.se/?query=landskap. Pristupljeno 09. 04. 2015. 
  3. Sveriges landskap (švedski). Tacitus. http://www.tacitus.nu/svenskhistoria/land/index.html. Pristupljeno 09. 04. 2015. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]