Registrovano partnerstvo

Izvor: Wikipedia
Za ostale forme istopolnih partnerstava videti: Zakonsko priznavanje istopolnih zajednica.
Zakonski status istopolnih
zajednica
Brak

Nizozemska Holandija (2001)
Belgija Belgija (2003)
Španija Španija (2005)
Kanada Kanada (2005)
Južna Afrika Južna Afrika (2006)
Norveška Norveška (2009)
Švedska Švedska (2009)
Portugal Portugal (2010)
Island Island (2010)
Argentina Argentina (2010)
Danska Danska (2012)
Novi Zeland Novi Zeland (2013)
Urugvaj Urugvaj (2013)
Brazil Brazil (2013)1
Francuska Francuska (2013)
Ujedinjeno Kraljevstvo Ujedinjeno Kraljevstvo (2013 i 2014)2

Legalan u delovima država

Australija Australija (ACT)
Meksiko Meksiko (1 + DF)
Sjedinjene Američke Države SAD (14 + D.C.)

Portal LGBT.svg Portal LGBT

Registrovano partnerstvo je jedan od nekoliko sinonimnih naziva za zakonsku formu priznavanja istopolnih zajednica ekvivalentnih ili sličnih braku. Termin registrovano partnerstvo ulazi u pravo kako bi se istopolnim parovima omogućile zakonske povlastice, prava i obaveze koje su garantovane brakom. Termin potiče iz skandinavskih zemalja i najčešće se koristi u Evropi. U SAD-u se u istom značenju koristi termin građanska zajednica. Pored ovih termina, koriste se i građansko partnerstvo (u UK i Irskoj), životno partnerstvo (u Nemačkoj) i sl. Drugi oblici zakonskog priznavanja istopolnih zajednica se mogu manje ili više formalno razlikovati od registrovanog partnerstva, mada su suštinski slični.

Istorija i pregled[uredi - уреди]

Danska - registreret partnerskab[uredi - уреди]

Danska je prva država u svetu koja je donela zakon o registrovanim partnerstvima, 7. juna, 1989. godine, a prvo partnerstvo je sklopljeno 1. oktobra, 1989. između Axela i Eigila Axgila.

Norveška - registrert partnerskap[uredi - уреди]

Norveška je donela zakon o registrovanim partnerstvima 1993. Godine. Od 1. januara, 2009. godine Norveška priznaje istopolne brakove. Donošenjem tog zakona, zakon o registrovanom partnerstvu je prestao da važi i više se ne mogu sklapati partnerstva. Parovi koji su ranije registrovali svoja partnerstva mogu da ih prevedu u bračni status, ukoliko žele.

Švedska -Registrerat partnerskap[uredi - уреди]

Švedska je donela zakon 1995. godine, koji je, isto kao i u Norveškoj, prestao da važi kada je 2009. donet zakon o rodno neutralnim brakovima.

Island - staðfest samvist[uredi - уреди]

Island je doneo zakon o registrovanim partnerstvima 1996. godine. Najpoznatiji primer osoba sa Islanda koje su registrovale partnerstvo su Jóhanna Sigurðardóttir, premijerka Islanda, i njena partnerka, Jónína Leósdóttir.

Holandija -geregistreerd partnerschap[uredi - уреди]

Holandija je donela zakon o registrovanim partnerstvima 1997. godine, koji je počeo da važi 1. januara, 1998. Registrovano partnerstvo u Holandiji je izjednačeno sa brakom i važi i za heteroseksualne i za istopolne parove. Nakon donošenja zakona o istopolnim brakovima 2001. godine ovaj zakon nije prestao da važi, kao što je to bio slučaj u drugim državama. Jedina razlika između registrovanog partnerstva i braka je da se registrovano partnerstvo može prekinuti bez intervencije suda.

Nemačka - Eingetragene Lebenspartnerschaft[uredi - уреди]

Nemačka je donela zakon o registrovanim životnim partnerstvima 2001. godine. Zakon je izmenjen 2004. godine kada je odobreno usvajanje dece partnera ili partnerki, ali su isključene poreske povlastice za registrovane parove.

Finska - rekisteröity parisuhde[uredi - уреди]

Status istopolnih zajednica u Evropi
  Istopolni brak
  Registrovana partnerstva
  Neregistrovane kohabitacije
  Pitanje u razmatranju
  Ne priznaju se ili nepoznat status
  Istopolni brak je zabranjen

Finska je donela zakon o registrovanim partnerstvima 2002. godine, koja su dostupna samo istopolnim parovima.

Slovenija - istospolna partnerska skupnost[uredi - уреди]

Slovenija je donela zakon o registrovanim partnerstvima 2005. godine. Zakon o istopolnim brakovima se očekuje narednih meseci.

Švajcarska - Eingetragene Partnerschaft ili Partenariat enregistré[uredi - уреди]

Švajcarska je na federalnom referendumu 2005. godine glasala o uvođenju registrovanih partnerstava, na kome se 58% stanovništva izjasnilo "za". Pre toga istopolne zajednice su priznavali neki kantoni u Švajcarskoj.

Češka - registrované partnerství[uredi - уреди]

Češka je donela zakon o registrovanim partnerstvima 2006. godine, kao prva država bivšeg istočnog bloka koja je zakonski priznala istopolne zajednice. Zakon je proširen 2008. godine, čime su se partnerstva približila brakovima po nivou garancije prava i obaveza.

Mađarska - bejegyzett élettársi kapcsolat[uredi - уреди]

Mađarska je donela zakon o registrovanim partnerstvima 2009. godine. Ranije je priznavala neregistrovane zajednice od 1996.

Vidi dalje[uredi - уреди]


Rainbow flag and blue skies.jpg
The bisexual pride flag (3673713584).jpg
Gej, lezbejske, biseksualne
i trans (LGBT) teme
Seksualna orijentacija i Rodni identitet LGBT zajednica i LGBT kultura
Seksualna orijentacija i identiteti Homoseksualnost · Gej · Lezbejka · Biseksualnost Coming out · Drag king · Drag queen · Film (Spisak filmova po abecedi/po godinama· Gej bar · Gej ikona · Gej himna · Gej kvart · Lezbejska utopija · Parada ponosa · Ponos · Poznate LGBT osobe · Sleng · Slogani · Simboli · Sport · Turizam · Veze
Rodni identitet Interrodnost · Transrodnost · Transseksualnost (Transmuškarac · Transžena)
Neheteroseksualnost Interseksualnost · Queer · Treći rod
Nauka i teorija Istorija

Biologija · Demografija · Kinsijeva skala · Klajnova tabela · Lezbejski feminizam · Medicina · Neurobiologija · Psihologija · Queer teorija · Ružičasta lingvistika · Sredina i seksualna orijentacija · Studije roda · Transfeminizam

Pregled LGBT istorije · Antička Grčka · Stounvolska revolucija · Lezbejska istorija · Progon LGBT osoba
Prava Religija i homoseksualnost
Teme Partnerstva · Brak · Roditeljstvo · Usvajanje dece · Vojna služba · Imigraciona prava · Zakonski aspekt transseksualnosti Mitologija · Judaizam · Hrišćanstvo · Islam · Hinduizam · Budizam · Sikizam · Konfucijanizam · Taoizam · Wicca
Po regionima: Afrika · Južna Amerika · Severna Amerika · Azija · Evropa · Okeanija LGBT opozicija
Homofobija · Transfobija · Lezbofobija · Bifobija · Heteroseksizam · Nasilje nad LGBT osobama
Ovaj članak je deo LGBT projekata.
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi