Popis kraljeva Pikta

Izvor: Wikipedia

Ovaj popis kraljeva Pikta se temelji na popisu kraljeva u Piktskoj kronici. Dokumenti su iz kasnijeg perioda te se često ne navodi kada su kraljevi vladali. Različiti sačuvani popisi se ne slažu oko imena kraljeva i dužine njihovih vladavine. Veliki dio popisa, koji ovdje nije naveden, pripada u tzv. Materiju Britanije ili irsku mitologiju. Kasniji dijelovi popisa se, pak, uglavnom mogu pomiriti s drugim izvorima.

Piktski kraljevi[uredi - уреди]

Piktski kraljevi su vladali danšnjim sjevernim i istočnim dijelovima Škotske. Prema tradiciji je godine 843. Piktsko Kraljevstvo zamijenila Kraljevina Alba, iako su Irski anali nazavili koristiti izraze Pikti i Fortriu oko pola vijeka iza 843. Vjeruje se da su popisi kraljeva sačinjeni početkom 8. vijeka, oko 724. godine, što bi ih smjestilo u doba vladavine sinova Der-Ilei-ija Brideija i Nechtana.[1]

Irski anali (Anali Ulstera, Anali Innisfalena) za neke kraljeve koriste izraz kralj Fortriua ili kralj Albe. Za kraljeve na popisu se smatra da su bili nad-kraljevi ili vrhovni kraljevi Pikta, barem od vremena Brideija, sina Maelchonovog. Uz te vrhovne kraljeve su postojali manji pot-kraljevi, a o kojima postoji vrlo malo historijskih zapisa.

Mitski kraljevi Pikta su navedeni u Lebor Bretnachu, odnosno tamošnjoj priči o porijeklu Cruithnea. Popis počinje sa Cruithneom, sinom Cingovima, za koga se navodi da je bio "otac Pikta". Navodi Piktske kronike se potom dijele na četiri popisa imena:

  • Prvi je popis sinova Cruithnea.
  • Drugi je popis ranih kraljeva bez ikakvih informacija osim datuma.
  • Treći je popis ranih kraljeva bez datuma i dodatnih informacija, od kojih svih osim dvojice nose ime "Brude". Moguće je da je "Brude" bila drevna titula "kralja" iz drugog izvora, a koju je pogrešno protumačio sastavljač kronike (cf. Skene p.cv).
  • Četvrti je popis kasnijih kraljeva. Prvi od tih atestiran u nezavisnim izvorima je Galam Cennalath.

Datumi u popisu su, ako nije drukčije navedeno, iz ranih izvora. Odnosi među kraljevima su manje izvjesni i često se temelje na modernim tumačenjima starih izvora.

Imena[uredi - уреди]

Orthografija je problematična. Cinioch, Ciniod i Cináed predstavljaju rane verzije današnjeg angliziranog imena Kenneth. Piktsko "uu", ponekad štampano kao "w" odgovara gelskom "f", pa je tako Uuredach gelski Feredach a Uurguist gelski Fergus, a možda i Forgus. Kao što pokazuje natpis na Duplinskom križu, zamisao da su irski izvori gelizirali piktska imena možda i nije osnovana.


Kraljevi Pikta[uredi - уреди]

Boja označava grupe kraljeva za koje se pretpostavlja da su bili u srodstvu.


Rani kraljevi[uredi - уреди]

Kraljevi prije Dresta sina Erpovog su uklonjeni kako bi se smanjila dužina popisa.

Vladavina Vladar Druga imena[2] Porodica Napomene
navodno fl. 430-e Drest Drest sin Erpov Prvi kralj na popisu Piktske kronike čija vladavina uključuje sinkronizam (dolazak Svetog Patrika u Irsku; "vladao sto godina i borio se u sto bitaka"
nepoznato Talorc Talorc sin Anielov ili Tholarg sin Anilea unos u popisu kraljeva; vladao 2 ili 4 godine
nepoznato Nechtan Nechtan sin Uuirpov (ili Eripov), Nechtan Veliki, Nechtan Celcamoth možda Dresta sin Erpovog Osnivanje samostana u Abernethyju se pripisuje ovom kralju, gotovo sigurno bez osnova. Slično ime nehhtton(s) se pronađeno na Kamenu iz Lunnastinga; jedno tumačenje spominje frazu "vazal Nehtonna"
nepoznato Drest Drest Gurthinmoch (ili Gocinecht) unos u popisu kraljeva; vladao 30 godina
nepoznato Galan Galan Erilich ili Galany unos u popisu kraljeva
nepoznato Drest Drest sin Uudrostov (ili Hudrossigov) unos u popisu kraljeva
nepoznato Drest Drest sin Giromov (ili Gurumov) unos u popisu kraljeva
nepoznato Gartnait Garthnac sin Giromov, Ganat sin Gigurumov unos u popisu kraljeva
nepoznato Cailtram Cailtram sin Giromov, Kelturan sin Gigurumov brat prethodnog kralja Gartnaita unos u popisu kraljeva
nepoznato Talorc Talorc sin Murtolicov, Tolorg sin Mordelegov unos u popisu kraljeva
nepoznato Drest Drest sin Manathov, Drest sin Munaitov unos u popisu kraljeva

Rani historijski kraljevi[uredi - уреди]

Prvi kralj koji se pojavljuje u više ranih izvora je Bridei sin Maelchonov, te se kraljevi od kasnog 6. vijeka nadalje mogu smatrati historijskima, jer su im smrti navedene u irskim izvorima.

Vladavina Vladar Druga imena Porodica Napomene
umro cca. 580 Galam Galam Cennalath Smrt "Cennalapha, kralja Pikta" je zapisana, moguće da je vladao zajedno sa Brideijem sinom Maelchonovim
umro cca. 584 Bridei Bridei sin Maelchonov
Brude sin Melchoov
Njegova smrt i druge aktivnosti su zapisane, spomenut je u Adomnánovom Životu Svetog Kolumbe; on je prvi piktski kralj koji predstavlja više od imena na popisu
umro cca. 601 Gartnait Gartnait ssin Domelchov,[3] Gernard sin Dompnethov
umro cca. 621 Nechtan Nechtan unuk Uerbov[4]
Nechtan sin Canov[5]
Vladavina mu je smještena u doba pape Bonifacija IV
umro cca. 631x633 Cinioch Cinioch sin Lutrinov
Kinet sin Luthrenov
Gartnait Gartnait sin Uuidov[6] brat prethodna dva kralja
Bridei Bridei ssin Uuidov ili sin Fochleov brat prethodnih i sljedećih kraljeva
umo cca. 653 Talorc Talorc sin Uuidov ili sin Fothov Brother of the preceding two kings
umro cca. 657 Talorgan Talorgan sin Eanfrithov sin Eenfritha od Bernicije
umro cca. 663 Gartnait Gartnait sin Donnelov ili sin Dúngalov
svrgnut cca. 672 Drest Drest sin Donnelov ili sin Dúngalov


Kasniji historijski kraljevi[uredi - уреди]

Vladavina Vladar Druga imena Porodica Napomene
umro 693. Bridei Bridei sin Bilijev sin Belija I od Alt Cluta ili unuk Nechtana II Porazio Ecgfrithaa od Northumbrije u bitci kod Dun Nechtaina
cca. 692–696 Taran Taran sin Ainftechov Mogući polubrat (po majci) Brideija i Nechtana mac Der-Ileija
umro 706. Bridei Bridei sin Der-Ilei brat Nechtana Sin Der-Ilei, piktske princeze, i Dargart mac Finnguinea, člana klana Cenél Comgaill oz Dál Riate; naveden kao jamac Cáin Adomnáina
abdicirao 724. Nechtan Nechtan sin Der-Ilei brat Brideijev Prihvatio rimsko računanje Uskrsa cca 712, poznati osnivač crkava i samostana
ubijen 729. Drest nema možda sin ili polubrat Nechtana i Brideija Naslijedio Nechtana, stavio ga u zatvor 726, možda ga je iste godine svrgao Alpín
svrgnut 728 Alpín Alpin ssin Crupoiv ? Vjerojatno suvladar ili potkralj pod Drestom
vraćen na prijestolje 728. ili 729, umro 732. Nechtan
vraćen
Nechtan sin Der-Ilei, druga vladavina
732–761 Onuist Óengus sin Fergusov Tvrdio da pripada klanu Eóganachta
utopljen 739. Talorgan Talorgan sin Drostanov Potkralj, kralj Atholl; pogubljen topljenjem u vodu
ubijen 750. Talorgan Talorgan sin Fergusov brat Óengusa Možda kralj Atholla; ubijen u bitci protiv Brita iz Alt Cluta
umro 763., Bridei Bridei sin Fergusov brat Onuista kralj Fortriua
umro 775. Ciniod Ciniod sin Uuredachob, Cinadhon Ponekad se vjeruje da je bio unuk Selbach mac Ferchaira Dao azil svrgnutom kralju Alhredu od Northumbrije
umro 780. Alpín Alpin sin Uuroidov Zapis o smrti koristi ime Eilpín, kralj Saksonaca, ali se vjeruje da je u pitanju pogreška
umro 782. Talorgan Talorgan sin Onuistov, također Dub Tholarg sin Óengusa
umro 782. Dubhtolargg kralj Cismontantskih Pikta Smrt navedena u Ulsterskim analima
umro 787. Drest Drest sin Talorganov sin prethodnok Talorgana ili Talorgana, brata Óengusovog
moguće da je svrgnut 789, umro 807. Conall Conall sin Tarle (ili Tadga) Možda umjesto Pikta kralj Dál Riate
umro 820. Caustantín Caustantín sin Fergusa[7] Unuk ili pranećak Onuistov ili možda sin Fergus mac Echdacha[8] Njegov sin Domnall je možda bio kralj Dál Riate
umro 834. Óengus Óengus sin Fergusov brat Caustantína
nepoznato Drest Drest sin Caustantínov sin Caustantína
umro 839. Eógan Eógan sin Óengusov sin Óengusa Ubijen 839. zajedno s bratom Branom u borbi protiv Vikinga; to je dovelo do decenije sukoba


Kraljevi Pikta 839–848 (ne po redu)[uredi - уреди]

Smrt Eógana i Brana je izgleda dovela do velikog broja suparničkih pretendenata na prijestolje Piktske zemlje.

Vladavina Vladar Druga imena Porodica Napomene
nepoznato Uurad Uurad sin Bargoitov nepoznato Govori se da je vladao tri godine, vjerojatno naveden na Kamenu iz Drostena
nepoznato Bridei Bridei sin Uuradov vjerojatno sin ranijeg kralja Govori se da je vladao godinu dana
nepoznato Ciniod Ciniod sin Uuradov vjerojatno brat ranijeg kralja U nekim popisima navedeno da je vladao godinu dana
nepoznato Bridei Bridei sin Uuthoilov nepoznato U nekim popisima navedeno da je vladao dvije godine
nepoznato Drest Drest sin Uuradov Kao i raniji sinovi Uurada U nekim popisima navedeno da je vladao tri godine; mit o MacAlpinovoj izdaji ovog piktskog kralja zove Drest
umro 13. februara 858. Cináed Cináed mac Ailpín
Kenneth MacAlpine
nepoznato, ali potomci su tvrdili da je pripadao klanu Cenél nGabráin od Dal Riate


Kraljevi Pikta tradicionalno navođeni kao kraljevi Škota[uredi - уреди]

Cináed mac Ailpín je porazio suparničke kraljeve u periodu 845–848. Tradicionalno se smatra prvim "kraljem Škota" ili "Pikta i Škota", jer je navodno pokorio Pikte kao Gel; većina modernih historičara pak smatra da je zapravo bio 'kralj Pikta', jer se izrazi 'kralj Albe' i 'kralj Škota' nisu koristili još nekoliko generacija.

Vladavina Vladar Druga imena Porodica Napomene
umro 13. februara 858. Cináed Cináed mac Ailpín
Kenneth MacAlpine
nepoznato, ali potomci su tvrdili da je član klana Cenél nGabráin iz Dal Riate
umro 862. Domnall Domnall mac Ailpín brat Cináedov
umro 877. Causantín Causantín mac Cináeda sin Cináedov
umro 878. Áed Áed mac Cináeda sin Cináedov
svrgnut 889 ? Giric Giric mac Dúngail sin kćeri sina Cináedovog ? vezan, vjerojatno bez osnove, sa Eochaidom
umro 900. Domnall Domnall mac Causantín sin Causantína mac Cináede Posljednji koji se nazivao "kraljem Pikta"


Kraljevi Albe[uredi - уреди]

Glavni članak: Popis monarha Škotske
Vladavina Vladar Druga imena Porodica Napomene
abdicirao 943, umro 952. Causantín Causantín mac Áeda sin Áed mac Cináede Prvi kralj Albe, države kasnije poznate kao "Škotska".

Literatura[uredi - уреди]

  • James E. Fraser, The New Edinburgh History Of Scotland Vol.1From Caledonia To Pictland, Edinburgh University Press (2009) ISBN 978-0-7486-1232-1
  • Alex Woolf, The New Edinburgh History Of Scotland Vol.2From Pictland To Alba, Edinburgh University Press, (2007) ISBN 978-0-7486-1234-5

Fusnote[uredi - уреди]

  1. Woolf, "Pictish matriliny reconsidered", p. 153.
  2. Druga imena su navedena jedino kada se značajno razlikuju. V. također Imena
  3. Bannerman, pp. 92–94, identificira ovog Gartnaita sa Gartnaitom sinom Áedán mac Gabráina, osnivačem "genus Gartnait" od Skyea.
  4. Woolf, "Pictish matriliny reconsidered, pp. 160–161, sugerira da se "unuk Uerbov" treba tumačiti kao sin Uerbov. Također se špekulira kako bi Uerb u stvari predstavljao legendarnog pretka kao što je Fer map Con među precima Run map Artgala u Harleianskim genealogija. Za sinove Uuida se pretpostavlja da su u srodstvu.
  5. Za identifikacija Canoa kao unuka Áedán mac Gabráina, v. Bannerman, pp. 92–93.
  6. Drugi popis navodi Nechtana sina Fochleovog.
  7. Ranije se mislilo da je u pitanju irska gelizacija, danas se vjeruje da je to autentičan oblik, s obzirom da je ime pronađeno na Dupplinskom križu.
  8. Unuk ili pranećak Onuista per Brouna, "Pictish kings", sin Fergus mac Echdacha u drugim djelima.

Literatura[uredi - уреди]

Za primarne izvore v. Eksterni linkovi

  • Adomnán, Life of St Columba, tr. & ed. Richard Sharpe. Penguin, London, 1995. ISBN 0-14-044462-9
  • Anderson, Alan Orr, Early Sources of Scottish History A.D 500–1286, volume 1. Reprinted with corrections. Paul Watkins, Stamford, 1990. ISBN 1-871615-03-8
  • Bannerman, John, Studies in the History of Dalriada. Scottish Academic Press, Edinburgh, 1974. ISBN 0-7011-2040-1
  • Bannerman, John. "The Scottish Takeover of Pictland and the relics of Columba" in Dauvit Broun and Thomas Owen Clancy (eds.) Spes Scotorum: Saint Columba, Iona and Scotland. Edinburgh: T. & T. Clark, 1999 ISBN 0-567-08682-8
  • Broun, Dauvit, "Dunkeld and the origin of Scottish identity" in Broun & Clancy (1999).
  • Broun, Dauvit, "Pictish Kings 761–839: Integration with Dál Riata or Separate Development" in Sally M. Foster (ed.), The St Andrews Sarcophagus: A Pictish masterpiece and its international connections. Four Courts, Dublin, 1998. ISBN 1-85182-414-6
  • Clancy, Thomas Owen, "Caustantín son of Fergus (Uurgust)" in M. Lynch (ed.) The Oxford Companion to Scottish History. Oxford & New York: Oxford UP, 2002. ISBN 0-19-211696-7
  • Herbert, Máire, "Ri Éirenn, Ri Alban: kingship and identity in the ninth and tenth centuries" in Simon Taylor (ed.), Kings, clerics and chronicles in Scotland 500–1297. Fourt Courts, Dublin, 2000. ISBN 1-85182-516-9
  • Skene, William F. Chronicles of the Picts, Chronicles of the Scots, and other Early Memorials of Scottish History. Edinburgh: H.M. General Register House, 1867.
  • Smyth, Alfred P. Warlords and Holy Men: Scotland AD 80-1000. Reprinted, Edinburgh: Edinburgh UP, 1998. ISBN 0-7486-0100-7
  • Woolf, Alex, "Pictish matriliny reconsidered" in The Innes Review, Volume XLIV, Number 2 (Autumn 1998). ISSN 0020-157X
  • Woolf, Alex, "Ungus (Onuist), son of Uurgust" in M. Lynch (2002).

Eksterni linkovi[uredi - уреди]