Popis engleskih i britanskih vladara

Izvor: Wikipedia
Engleski vladari
Ime Vladao-la Bilješke
Anglosaski vladari
Alfred Veliki 871899 Priznat je za vladara svih slobodnih Engleza nakon sklapanja Vedmorskog mira 878
Edvard I. Stariji 899924 Alfredov sin
Aelfweard 924 Edvardov sin, vlada samo u Wessexu
Ethelstan Sjajni 924939 Edvardov sin, prvi de facto engleski kralj
Edmund I. Veličanstveni 939946 Edvardov sin
Edred 946955 Edvardov sin
Edwy 955959 Edmundov sin
Edgar I. Miroljubivi 959975 Edmundov sin
Edvard II. Mučenik 975978 Edgarov sin
Ethelred II. Nespremni 9781013
10141016
Edgarov sin
Edmund II. Željeznoboki 1016 Ethelredov sin
Danski kraljevi
I Anglosasi i Danci su isticali svoje pravo na englesku krunu. Danska i Engleska imaju istog vladara od 1016 do 1042.
Sven I. Rašljobradi 10131014  
Knut Veliki 10161035 Svenov sin
Harold I. 10351040 Knutov sin
Hartaknut 10401042 Knutov sin
Anglosaski vladari
Edvard III. Ispovjednik 10421066 Ethelredov sin, Engleska je ponovno stekla neovisnost
Harold II. 1066 Šogor Edvarda Ispovjednika
Edgar II. 1066 Unuk Edmunda Željeznobokog
Normanska dinastija
Vilim I. Osvajač 10661087 Daljnji rođak Alfreda Velikog
Vilim II. Riđi 10871100 sin Vilima I.
Henry I 11001135 sin Vilima Osvajača
Stephen 11351154 unuk Vilima Osvajača
Dinastija Anjou-Plantagenet
.
Matilda 1141 Kći Henrya I. udala se za Geoffreya Plantageneta
Henry II 11541189 Matildin sin
Richard Lavljeg Srca 11891199 Sin Henrya II.
John (Ivan/Jovan) Bez Zemlje 11991216 sin Henrya II John je nosio naslov Gospodar Irske, koji su engleski kraljevi 1542. godine zamijenili naslovom kralj Irske
Henry III 12161272
Edward I. Dugonogi 12721307
Edvard II. 13071327
Edward III 13271377
Richard II 13771399
Dinastija Lancaster
.
Henry IV 13991413 unuk Edwarda III. Henry je bio grof od Lancastera. 1399. godine je svrgnuo Richarda II.
Henry V. 14131422
Henry VI. 14221461
14701471
Dinastija York
Dinastije Lancaster i York su se borile u Ratovima dviju ruža. Pobijedila je i zavladala Dinastija York.
Edward IV 14611470
14711483
Edward V 1483
Richard III. 14831485
Dinastija Tudor
Henry VII 14851509
Henry VIII 15091547
Edward VI 15471553
Jane Grey 1553 Rođakinja Henrya VII. Proglašena kraljicom 10. jula 1553., ali ju je 9 dana poslije svrgnula Marija I. Krvava.
Marija Tudor 15531558
Elizabeta I. 15581603
Dinastija Stuart
.
James I. 16031625 Vladao Škotskom, a naslijedio Elizabetu kao kralj Engleske i Irske. Prvi se nazvao kraljem Velike Britanije
Charles I. 16251649 Jedini je engleski vladar, koji je pogubljen.
Republika (Commonwealth) 1649-1660
.
Oliver Cromwell 16531658
Richard Cromwell 16581659
Dinastija Stuart
.
Charles II 16601685 Kraljevina je obnovljena 1660
James II 16851689 Zbog katoličke vjere svrgnut s vlasti u Slavnoj revoluciji.
Mary II 16891694 Vlada sa suprugom Williamom III Starija kći Jamesa II
William III 16891702 Vlada sa suprugom Mary II a nakon njene smrti sam.
Anne 17021714 Mlađa kći Jamesa II Zakonom o Uniji Engleske i Škotske nastala Kraljevina Velika Britanija.
Dinastija Hannover
.
George I 17141727
George II 17271760
George III 17601820 Irske
George IV. 18201830
William IV 18301837
Viktorija 18371901
Dinastija Sachsen-Coburg-Gotha
.
Edward VII. 19011910
Dinastija Windsor
.
George V. 19101936 Zbog Prvog svjetskog rata i protunjemačkog raspoloženja kralj George V. je promijenio dinastičko ime u Windsor.
Edward VIII 1936 Abdicirao zbog braka s razvedenom Wallis Simpson
George VI 1936-1952
Elizabeta II. 1952-