Constantine II od Škotske

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Constantine II
kralj Albe
Vladavina 900–943
Prethodnik Donald II
Nasljednik Malcolm I
Potomstvo Indulf, kralj Albe
Cellach
jedna ili više kćeri
Kuća Alpin
Otac Áed, kralj Pikta
Rođen/a prije 879
Umro/la 952
St Andrews

Constantine, sin Áedov (srednjovjekovni gelski: Constantín mac Áeda; moderni gelski: Còiseam mac Aoidh, navođen u većini modernih popisa kraljeva koa Constantine II; prije 879–952) bio je rani kralj Škotske, koja je u njegovo vrijeme bila poznata pod gelskim imenom Alba. Izraz Kraljevina Alba, koja se pod tim imenom prvi put javlja za Constantinova života, bila je smještena na sjever Britanije. Jezgro su joj bile zemlje oko rijeke Tay. Južna granica je bila rijeka Forth, sjeverna fjord Moray Firth a možda Caithness, dok zapadne granice nisu poznate. Constantineov djed Kenneth I od Škotske (Cináed mac Ailpín, u. 858) bio je prvi član porodice koji se spominje kao kralj, ali kralj Pikta. Ova promjena titule, od kralja Pikta do kralja Albe se smatra dijelom transformacije nekadašnje piktske u srednjovjekovnu škotsku državu, koja se dogodila upravo za vrijeme Constantineove vladavine.

Njegovu vladavinu, kao i vladavinu njegovih predaka, obilježili su napadi Vikinga, odnosno vikinških vladara na Britanskom Otočju, posebno klana Uí Ímair ("unuci Ímara" ili Ivara Beskosnog). Za vrijeme Constantineova vladavine su južna kraljevstva Wessex i Mercija, kasnije Kraljevina Engleska, proširile svoju vlast na sjever, odnosno kraljevinu Northumbrija. Constantine je na početku bio saveznik južnih kraljevstava protiv Vikinga, ali se s vremenom sukobio. Kralj Æthelstan je uspio od Constantinea učiniti vazala 927. i 934. godine, ali su potom došli u sukob kada je Constantine, u savezu sa strathclydeskim Britima i vikinškim kraljem Dublina, napao Æthelstanovo kraljevstvo 937. godine te bio poražen u velikoj bitci kod Brunaburha. Godine 943. je Constantine abdicirao te se povukao u samostan Céli Dé (Culdee) u St Andrewsu gdje je umro 952. Naslijedio ga je prethodnikov sin Malcolm I (Máel Coluim mac Domnaill).

Constantineova vladavina od 43 godina, koju je po dužini u historiji Škotske nadmašila samo ona kralja Williama Lava prije Unije kruna 1603. godine, je po mišljenju mnogih bila ključni faktor u gelicizaciji Pikta, kao i zaštitništvo nad irskim samostanskim reformatorima iz Céli Déa. Za vrijeme njegove vladavine riječi "Škoti" i "Škotska" (staroengleski: Scottas, Scotland) su se prvi put koristili za današnju Škotsku. Iz njegovog doba potiču dokazi u crkvenim i administrativnim institucijama koje će postojati sve do Davidijanske revolucije.

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Constantine II od Škotske
Rođen/a: prije 879 Umro/la: 952
Kraljevske titule
Prethodi:
Donald II
kralj Albe
900–943
Slijedi:
Malcolm I