24 (TV serija)

Izvor: Wikipedia
24
The intertitle for the series, which shows the number 24 in orange text on a black background
Žanr Dramska serija
politički triler
akcija
Kreator Joel Surnow
Robert Cochran
Nastupaju Kiefer Sutherland
Mary Lynn Rajskub
Carlos Bernard
Elisha Cuthbert
Dennis Haysbert
James Morrison
Reiko Aylesworth
Kim Raver
D. B. Woodside
Penny Johnson Jerald
Roger Cross
Gregory Itzin
Cherry Jones
Louis Lombardi
Annie Wersching
Sarah Clarke
i ostali
Kompozitor(i) Sean Callery
Zemlja porijekla  SAD
Jezik/ci engleski
Broj sezona 8
Broj epizoda 192 + 24: Redemption
Produkcija
Trajanje 43 min. po epizodi
Producentska kompanija/e Imagine Entertainment
20th Century Fox Television
Real Time Productions
Teakwood Lane Productions
Distributer 20th Television
Emitiranje
Originalni kanal Fox
Originalno prikazivanje novembar 6, 2001 (2001-11-06) – maj 24, 2010 (2010-05-24)

24 je američka televizijska serija čija se prva sezona u SAD-u počela prikazivati 6. studenog 2001. godine na televizijskoj mreži FOX, a nakon 8 punih sezona završila je s emitiranjem 24. svibnja 2010. godine sveukupno skupivši 192 epizode i jedan TV-film snimljen kao "most" između šeste i sedme sezone (a koji je također poslužio i kao nadopuna u 2008. godini kad serija zbog štrajka scenarista nije uopće emitirana). Trenutno je u planu snimanje pravog filma 24 koji bi se trebao prikazati u kinima širom svijeta.

Serija 24 razlikuje se od ostalih zbog načina na koji je snimljena: svaka epizoda prikazuje realno vrijeme, odnosno period od jednog punog sata. Glavni lik serije je agent Jack Bauer (Kiefer Sutherland) koji se tijekom jedne sezone (koja zapravo predstavlja jedan puni dan) suočava s fiktivnim terorističkim prijetnjama usmjerenim protiv naroda SAD-a.

Nakon što je s emitiranjem završila osma sezona, 24 je postala najduža špijunska serija u televizijskoj povijesti nadmašivši i legendarne serije kao što su Mission: Impossible i The Avengers.

Sadržaj[uredi - уреди]

O seriji[uredi - уреди]

24 je dramska serija karakteristična po ogromnoj količini akcijskih sekvenci, neočekivanih obrata, prikaza realnog vremena (svaka minuta koju provedemo ispred ekrana predstavlja identičnu minutu u životu likova koje pratimo u seriji) i neviđenom broju tragičnih odluka koje su likovi primorani učiniti za opće dobro. Za seriju su također karakteristični i odvojeni ekrani koji se pojavljuju u svakoj epizodi najmanje desetak puta (najčešće tijekom telefonskih razgovora) na kojima u isto vrijeme vidimo više likova na različitim mjestima te po digitalnom satu koji otkucava do sljedećeg punog sata.

Kreatori serije 24 su Robert Cochran i Joel Surnow koji su prije rada na njoj kreirali poznatu akcijsku seriju Nikita. Mnogi njihovi suradnici iza i ispred kamere na seriji "Nikita" u jednom trenutku radili su i u seriji 24. Agent Jack Bauer jedini je lik koji se pojavio u svim sezonama i u svakoj epizodi.

Zbog iznimne brutalnosti i učestalog mučenja zatvorenika serija je često kritizirana od strane organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Eksterni linkovi[uredi - уреди]